İŞKUR’un üzerinde önemle durduğu ve istihdamı artırıcı program olan İşbaşı Eğitim, 2017 yılı için revizyon edildi. buna göre programdan yararlanacak işverenler program dahilinde işe aldıkları işçilere yüzde 50 istihdam garantisi sunacak.

İşbaşı’na %50 istihdam garanti şartı getirildi
 
Meslek kazandırma ve istihdam sağlama açısından İŞKUR’un önemli projelerinden birisi olan İşbaşı Eğitim Programı’nda 2017 yılı için  bazı değişikler yapıldı. Artık bu programdan yararlanacak işverenler en az yüzde 50 istihdam garantisi vermek zorunda. Ayrıca 60 günden az olmamak üzere çalışılan süre kadar istihdam şartı getirildi. İŞKUR İl Müdürü Hüseyin Ergin, yeni düzenleme hakkında bilgi verdi. Ergin, Isparta’da İşbaşı Eğitim Programı’ndan bin 55 işyerinde bin 411 kişinin yararlandığını bildirdi.

Uyguladıkları en önemli projelerden bir tanesinin de İşbaşı Eğitim Projesi olduğunu dile getiren İŞKUR İl Müdürü Hüseyin Ergin, “Bu proje kapsamında işsizlerimizi bir eğitim programına alarak onların hem meslek kazanmalarını sağlıyoruz hem de işverenlerimiz bu şekilde kişileri çalıştırma imkanına sahip oluyorlar. Isparta’da bu kapsamda bin 55 işyerinde bin 411 kişiyi çalıştırdık, çalıştırıyoruz. Ama son dönemde projeye talep azaldı. Onun sebebi de projeyi uyguladığınız zaman 31.12.2016 tarihini geçemiyor. O süreye de 1,5 ay gibi bir zaman kaldı. bu yüzden işverenlerimiz yılbaşını bekleyelim, o şartlara göre devam ettiririz diyorlardı. Bununla ilgili genel müdürlüğümüzün bir talimatı oldu. Artık 2017 yılı için programı uygulamaya başladık. Haziran 2017’ye kadar olan süre için kapımızı açtık” dedi.

45 GÜN İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI UYGULANACAKSA BURADA EN AZ 60 GÜN İSTİHDAM İSTEYECEĞİZ

İşbaşı Eğitim Programı’nın 2017’den itibaren yüzde 50 istihdam garantili olacağını belirten Ergin, “Artık yüzde 50 istihdam garantisi getirildi. Bundan önce istihdam garantisi aranmıyordu. Ama bugünden itibaren İşbaşı Eğitim için gelenlerden en az yüzde 50 istihdam garantisi istiyoruz. ayrıca 60 günden az olmamak üzere program süresi kadar istihdam şartı getirildi. Bugün 45 gün İşbaşı Eğitim Programı uygulanacaksa burada en az 60 gün istihdam isteyeceğiz. Örneğin 120 gün proje uygulanmışsa o işverenden 120 gün istihdam şartını aramış olacağız. 6 ay programı uygulayan bir işverenimiz 6 ay süreyle kişiyi istihdam etmek zorundadır” şeklinde konuştu.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI NEDİR?

Kuruma kayıtlı işsizlerin mesleki deneyim edinmeleri ve teorik eğitimini aldıkları mesleklerde uygulamayı görmesi, çalışma ortamına uyumunun sağlanması amacıyla düzenlenen programlardır.

İşsizlerin mesleki yeterliklerini geliştirebilecekleri ve tecrübe edinecekleri bir programdır.

Programa katılmak isteyenler işbaşı eğitimi yapacağı işyerini kendileri bulabileceği gibi Kurumumuzdan da kendilerine işyeri bulunmasını talep edebilirler. Ayrıca işverenler de istedikleri vasıftaki katılımcı adayını kendileri bulabilecekleri gibi kendilerine katılımcı adayı bulunmasını İŞKUR’dan da talep edebilirler.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARININ SÜRESİ
En fazla 6 aydır

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARINDAN YARARLANMA ŞARTLARI
Kuruma kayıtlı işsiz olmak,
 15 yaşını tamamlamış olmak,
İşverenin birinci veya ikinci dereceden kan hısmı veya eşi olmamak,
Emekli olmamak,
Programın başlama tarihinden önceki üç aylık dönemde programa başvuru yapan işverenin çalışanı olmamak,
İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmış olmak,
Yukarıdaki şartları sağlayan ve programa devam etmelerine engel durumları bulunmayan öğrenciler de programlara katılabilirler.
Ayrıca tarımsal faaliyette bulunanlar ile isteğe bağlı sigortalı sayılanlar, sosyal yardım, özürlü maaşı ile dul ve yetim aylığı alanlar da işbaşı eğitim programından yararlanabilirler.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARINDA KARŞILANABİLECEK GİDERLER
Katılımcı zaruri gideri (Günlük 50 TL)
İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası Primi
Genel Sağlık Sigortası Prim Giderleri

BAŞVURU YERİ VE ZAMANI
81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile hizmet merkezlerine istenildiği zaman başvuru yapılarak iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanarak programa katılabilirsiniz.