İŞKUR’un işbaşı eğitimlerine katılan kişi sayısında geçen yıla göre büyük düşüş yaşanıyor. Geçen yıl işbaşı eğitimlerine katılan kişi sayısı bin 600 civarındayken, bu yıl Temmuz ayı sonu itibari ile işbaşı eğitimlerine katılan kişi sayısı sadece 668 oldu. Bundaki en büyük etkenin işbaşı eğitimlerinde sürenin üç aya düşürülmesi ve 15 Temmuz hain darbe girişimi nedeniyle kara listeye alınan işyerlerinin işbaşı eğitimleri ile eleman almasına izin verilmemesi olduğu belirtiliyor.

Geçen yıl işyerlerinde istihdamı artırmak için 6 ay süre ile verilen işbaşı eğitimi desteği, bu yıl 3 aya düşürüldü. İşbaşı eğitimine alınan elemanların 3 ay süre ile sağlık sigortası primleri maaşları devlet tarafından karşılanıyor. Süre 6 aydan 3 aya düşürülmesine rağmen işbaşı eğitimi ile istihdam edilen personelin vergi ve SGK primleri 2017 yılı sonuna kadar devlet tarafından karşılanıyor. Bu da artı istihdam yapan işletmeye aylık yaklaşık 770 TL destek verilmesi anlamına geliyor.

6 AYDAN 3 AYA DÜŞÜRÜLDÜ

Isparta’da 2016 yılında işbaşı eğitimine katılan kişi sayısı bin 600 iken, 2017 yılının temmuz ayı sonu itibari ile işbaşı eğitimlerine sadece 668 kişi katıldı. İşbaşı eğitimlerine katılan kişi sayısının düşmesindeki en önemli etkenlerden birinin 15 Temmuz hain darbe girişimi olduğu belirtiliyor. Zira 15 Temmuz’un ardından kara listeye alınan işyerlerine işbaşı eğitimi desteği verilmiyor. Bunun yanı sıra işbaşı eğitimlerinin süresinin 6 aydan 3 aya düşürülmesi nedeniyle işverenlerin konuya eskisi kadar sıcak yaklaşmadığı belirtiliyor.

İŞGÜCÜ VE KAYITLI İŞSİZ SAYISINDA DÜŞÜŞ 

Buna karşılık İŞKUR’da kayıtlı işsiz sayısı ve işgücü sayılarında ise geçen yıla göre düşüş görüldü. Herhangi bir işte çalışmasına rağmen İŞKUR aracılığı ile iş arayan kişilerin oluşturduğu kayıtlı işgücü sayısı 2016 yılı Aralık ayı sonu itibari ile 31 bin kişi civarındayken, bu rakam 2017 yılı Temmuz ayı sonu itibari ile 26 bin 700’e geriledi. Kayıtlı işsiz sayısı ise Aralık ayı sonu itibari ile 19 bin civarındayken, 2017 yılı Temmuz sonu itibariyle 17 bin 288’e geriledi. İŞKUR’da kayıtlı işgücü sayılarının %75’i ilk ve ortaokul mezunu, %11’i ise lisans mezunlarından oluşuyor.

259 AÇIK İŞ İLANI BULUNUYOR

Temmuz ayı sonu itibariyle Isparta Çalışma Ve İş Kurumu İl Müdürlüğündeki açık işler dağılımına göre 78 farklı işyerinde, 61 farklı meslekten, 259 açık iş ilanı bulunuyor. açık iş ilanlarında 42 kişi ile beden işçisi, 25 kişi ile seyahat servis elemanı, 17 kişi satış danışmanı, 12 kişi ile kaynakçı, 11 pazarlamacı en çok eleman aranan sektörler oldu.