Sevgili dostlar geçtiğimiz hafta içerisinde Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Sayın Nail Bayram’ın kamuoyu ile paylaşmış olduğu bir haber vardı.

Mevzubahis haberde Nail Başkan aynen şunları söylemişti; “Afyon’a bağlı İscehisar İlçesinde sağlı, sollu 30 kilometre boyunca fabrikalar var. 500 tane veya 1000 tane sayısını tam olarak bilemiyorum. Ankara’ya her gidişimizde bunları hepimiz görüyoruz. Bu fabrikalar neden Isparta’da yok” diye rakip belediye başkan adaylarına serzenişte bulunmuştu.   

Nail Bayram Başkanımız aynı zamanda bu eleştirisiyle Isparta’ya da örnek olabilecek güzel bir modelinde ipuçlarını vermiş oldu.

Evet, söyledikleri doğru, yol boyunca sağlı, sollu fabrikalar var orada. Tam 72 tane mermer fabrikası var. Sadece 25’e yakını Afyon orijinli, geriye kalan fabrikaların sahipleri Türkiye’nin değişik illerinden ve bazıları da yurt dışı ortaklı fabrikalar var orada. Ve binlerce kişi çalışıyor. Evine aş götürüyor, ekmek götürüyor.

Evet, orası mermerin başkenti Afyon’a bağlı İscehisar,

Mermer madenleri yaklaşık olarak 3,5 kilometre karelik alanda yaydım sunmakta. Türkiye'de blok mermerin üçte biri buradan çıkarılmakta. Ve yıllık 6,9 milyon metreküp civarında mermer işlenerek milli ekonomiye milyonlarca dolar katkı sağlanmakta.

Şimdi biraz empati yapalım;

Şayet Isparta’da ponza madeninde olduğu gibi İscehisar’da da belediye “satmam, sattırmam” diyerek ortaya çıksaydı, acaba sonuç ne olurdu.

Sonuç gayet belli;

Sağlı, sollu o fabrikaların hiçbirisi de olmazdı herhalde…

Bir malın değeri talep görürken en tepe noktasına çıkar. Yaşadığımız bu yıllar ponza madenini değerli kılmaktadır. Şu an için ponza, inşaat sektörünün en değerli madenidir. 20-30 sene sonra inşaat teknolojisi değiştikçe, ponzaya olan talep düşecek ve buna bağlı olarak da değeri de düşecektir.

Günümüzde inşaat teknolojisi yavaş-yavaş alüminyum-demir-çelik, plastik ve cama doğru kaymaktadır.

Mermerde de durum aynı,

Belki 20-30 sene sonra mermere olan talep düşecek ve buna bağlı olarak değeri de düşecektir. Ancak şu an için mermer altın çağını yaşamaktadır. Mermerde aynı şekilde ponza da olduğu gibi ağırlıklı olarak inşaat sektöründe kullanılmaktadır.

Uzağı görüp de yakını görmemek olmaz!

 İscehisar’dan alacağımız çok ders var,

Afyon ve İscehisar Belediyeleri mermer para ederken, değeri yüksekken bütün yatırımcılara kapısını açıyor. Hatta ayaklarına kırmızı halılar seriyorlar. Yatırımcıları davul zurnayla davet ediyorlar. ‘Satarım da, satarım’ diyerek.

Sonuç;

İscehisar’ın mermer nimetini nasıl değerlendirdiğini gördük ve görmeye de devam edeceğiz. Şimdi uzağa bakmaktan vazgeçelim biraz yakınımıza bakalım. Ve bize verilen ponza nimetini en iyi şekilde değerlendirmenin çaresine bakalım. Tabi ki çok geç kalmadan harekete geçelim. Midyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmadan harekete geçelim.

Un var, şeker var, yağ var,

Ama helvamız yok…

Dostluk-Kardeşlik yolu olan Burdur yolunun sağlı, sollu ponza fabrikaları ile çevrildiğini bir düşünün lütfen.

Demem şu ki; Helva yapalım artık, helva!