Isparta Sanayici ve İş Adamları Derneği (ISİAD) 26 Mart Salı günü 32 iş adamından oluşan bir heyetle Tunus’a iş gezisi düzenliyor. Farklı sektörlerden oluşan ISİAD Yatırım Heyeti, Tunus’taki yatırım olanaklarını inceleyecek. Ziyaret kapsamında Tunus Yatırım Bakanı Riadh Bettaieb, Türkiye’nin Tunus Büyükelçisi Ömer GÜCÜK , Tunus Ticaret Müşaviri, Tunus Uluslararası İlişkiler ve Kalkınma Bakanlığına bağlı kamu kuruluşu FİPA’nın Genel Müdürü Noureddine Zekri, Tunus Beja Valisi ve Tunus iş dünyasının önemli kurumları ile bir araya gelinecek. Carthage, Beja ve Tabarka şehirlerini gezecek ISİAD Yatırım Heyeti, bu şehirlerdeki ticaret ve sanayi bölgelerini gezerek yatırım olanaklarını araştıracak. İş gezisinin en önemli ayağı ise sektör bazındaki ikili iş görüşmeleri olacak. Heyetteki tüm iş adamları Tunuslu iş adamları ile eşleştirildi. Isparta Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Özcan Pınarcı, bu gezinin amacının avcı ile avı bir araya getirmek ve Ispartalı iş adamlarımızın kabuğunu kırmasına vesile olmak olduğunu belirtti. Turistik değil ticari bir iş gezisine çıktıklarını söyleyen Pınarcı, Mozambik gezisi sonrası ortak bir şirket kurulduğunu ve şu onda Mozambik’e ihracat yaptıklarını hatırlatarak benzer sonuçların Tunus gezisi için de olmasını temenni etti. ISİAD heyeti 29 Mart Cuma gecesi yurda dönecek.
 
TUNUS HAKKINDA
 
Tunus 11 milyon nüfusa sahip bir ülkedir. 162 000 m2 yüz ölçüme sahip olup sağında Libya solunda ise Cezayir gibi dev enerji ülkeleri arasında sıkışıp kalmış ancak 300 yıldan fazla bir süre Osmanlı'nın bizzat idare ettiği ülkelerden biridir. Bu nedenle nüfusun neredeyse 3'te 1'i Türk asıllıdır. Belki de bu yüzden Türkiye'ye vize uygulamıyor.
 
Sanayisi iyi gelişmiş olup turizmden de ciddi kaynak elde ediyor. Bunun yanı sıra yeraltı kaynakları hala bakir ve işletilmeyi bekliyor. 
 
Dünyanın en büyük fosfat, zeytinyağı ve hurma üreticilerinden biri olup üretimin neredeyse tamamını ihraç ediyor. Bunun yanı sıra altın, mermer, Pomza taşı, kalsiyum karbonat gibi zenginlikleri de dikkate almak gerekiyor.  
 
Tarımdan da ciddi kaynak sağlayan Tunus, bu sektöre de yatırım yapılmasını bekliyor. Yapılacak çok iş var ancak devlet arazileri yerli ve yabancılara kiralıyor 20-30 yıllığına.
 
Termal turizm konusunda dünya birincisidir. Alternatif turizme çok elverişli bir ülkedir. Sağlık turizmi de çok gelişmiş durumda; Cezayir'den ve özellikle Libya'dan Tunus'a tedavi olmak için gelen çok sayıda Libyalı var. Bu açıdan şu an bu ülkeye yatırım yapmanın tam zamanı.
 
Ülke 14 Ocak 2011 yılına kadar dikta rejimiyle idare edilmiş ve bu yüzden her iki ülke birbirine yabancı kalmış. Ancak şu an çok ciddi bir etkileşim ve Türkiye'nin desteği var. Ayrıca Türkiye Eximbank aracılığı ile 500 milyon dolarlık yardımda bulundu.
 
Ayrıca, eğitim seviyesi yüksek bir ülke diyebiliriz ancak sosyo-ekonomik yönden Türkiye’nin 80’li yıllarını yaşıyor. Siyaseten ise Türkiye’nin 50’lili yıllarının sancısını çekiyor çünkü Tunus Aralık 2011 tarihinde ilk defa bir demokratik seçim gerçekleştirdi.