Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) koordinasyonunda, Isparta Sanayici ve İşadamları Derneği (ISİAD)’nin organizasyonunda Tunus’un başkenti Tunus ve Beja şehirlerine düzenlenen “Türkiye-Tunus Ticaret ve Yatırım Heyeti” programına katılan ISİAD üyesi iş adamları anlaşmalarla döndü.

ESİDEF Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Isparta Sanayici ve İşadamları Derneği (ISİAD) Başkanı olan Özcan Pınarcı başkanlığında ISİAD, Kuzey Afrika’nın önemli ülkelerinden biri olan Tunus’un başkentine ve Beja şehrine iş gezisi düzenledi. 32 kişilik bir heyetle Tunus’a giden ISİAD üyeleri, organizasyondan bir hayli mutlu döndü.

Gerek konumu gerekse potansiyeli itibariyle Tunus’un, Afrika’nın en önemli ticaret merkezlerinden biri olduğunu söyleyen ISİAD Başkanı Özcan Pınarcı, “ISİAD olarak yurt dışı iş gezilerini çok önemsiyoruz. Uzak yakın demeden dünyanın dört bir yanına iş adamlarımızı taşımayı, ürünlerimizi pazarlamayı ve karşılıklı alışverişi geliştirmeyi hedefliyoruz. İşte bu hedeflerimizden biri olarak yatırımları ve potansiyeli ile iş adamlarımızı cezbeden Tunus’a gittik.

Gerçekleştirdiğimiz bu gezi ile birçok arkadaşımız görüşmeler yapıp anlaşmalar sağladılar. Firmaları yerinde ziyaret edip, iş birliği konusunda mutabakat sağladılar. Burada gerçekleştirdiğimiz organizasyonda her gezimizde olduğu gibi yine Türk Koleji yetkililerinin de çok ciddi destekleri oldu. Enerji ve heyecanımızı kaybetmediğimiz sürece 2023 yılı için konulan 500 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşabileceğimizi düşünüyorum.  Var gücümüzle de bu hedefe koşuyoruz” diye konuştu.

Gerçekleştirilen Ticaret ve Yatırım Forumuna Türkiye Cumhuriyeti Tunus Büyükelçisi Ömer Gücük, T.C Ekonomi Bakanlığı Tunus Ticaret Baş müşaviri Yinal Yağan,  Tunus Yatırım ve Uluslararası İlişkiler Bakanı ve Başbakan Baş Danışmanı Riadh Bettaieb, Tunus Ticaret Odası Başkanı Samy Fatnassi ve birçok işadamı katıldı. Bakan Bettaieb ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirirken “ Tunus devrimden sonra tekstilden mobilyaya, inşaat tan enerjiye, tarım ve gıdadan makine sektörüne kadar birçok iş adamını memnun edecek, fırsatlarla dolu bir ülke haline geldi.  Bu tür organizasyonlar, düzenlenen ticaret ve yatırım heyeti programları her iki ülke açısından da çok önemli diye düşünüyorum. Ayrıca buraya gelen ISİAD üyesi iş adamlarının işlerinde profesyonel olmaları bizi bir hayli memnun etti” dedi.

SONUÇLANAN GÖRÜŞMELERDEN BAZILARI

Tunus’a Yapı Malzemeleri Distribütörlüğü Verecek Organizasyona Isparta’dan katılan Esen Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Esen yapmış olduğu görüşmeler neticesinde orada bir firmaya distribütörlük vererek yapı malzemeleri pazarlayacak.

Binaların Dış Cephe Kaplamaları Isparta’dan Organizasyona Isparta dan katılan Emirallar Dış Cephe Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Emiral yapmış olduğu görüşmeler neticesinde binaların dış cephe ihtiyacını karşılamak için birçok firma ile ön görüşme yaptı.

Otel Ekipmanları Tedarik Edecek
Organizasyona Isparta dan katılan Eda Otel Ekipmanları Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Ağlarcı yapmış olduğu görüşmeler neticesinde ülkede fırsat olarak değerlendirilecek olan otel ekipmanları konusunda pazarlama yapacak olan bir firma ile ön anlaşma yaptı.

Isparta Elması ve Meyve Fidanları Tunus Pazarında
Organizasyona Isparta’dan katılan Gülbudak Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gülbudak yapmış olduğu görüşmeler neticesinde yaş meyve pazarının ciddi bir eksiği olduğunu gördü. Ve Tunus pazarına hakim bir firma ile anlaşma yaparak elma ihracatına önümüzdeki sezon başlamayı hedefliyor.

Rakamlarla Tunus Cumhuriyeti
Yüzölçümü: 162,155 km²
Nüfus: 10,6 milyon ( Temmuz 2011 tahmini)
Kişi Başı GSYİH: 40,1 USD
Büyüme Oranı: % 0.8
İhracat: 15.9 milyar dolar
İthalat: 22.5 milyar dolar
Resmi Dil: Arapça
Foto Altı:
1- ESİDEF Başkan Yrd ve ISİAD Başkanı Özcan Pınarcı, Tunuslu Bakan Riadh Bettaieb’e  plaket takdim ederken
2- İkili iş görüşmelerinden bir kare
3- Forumdan toplu bir fotoğraf
4- Beja Bölgesinde, Beja Valisi Naceur Tmimi başkanlığında gerçekleşen forumdan bir kare
5- İkili iş görüşmelerinden bir kare
6- Beja Bölgesinde, Beja Valisi Naceur Tmimi’nin Özcan Bey’e plaket takdimi