DPT’nin son yaptığı İlçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Araştırmasında, ilimiz adına çarpıcı bir tablo ortaya çıktı. Isparta araştırmada 5 farklı gelişmişlik düzeyine sahip il olarak gösterildi. En çarpıcı sonuç ise; Isparta’da merkez ilçe dahil herhangi bir bölge gelişmişlikte 1. sırada bulunmuyor!

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), ölçülebilir ve karşılaştırılabilir ekonomik ve sosyal göstergelerle bölgesel gelişmişlik analizi yapılarak, gelişmişlik düzeylerinin belirlenmesi; mekânsal olarak dengeli ve sürdürülebilir kalkınma amacına hizmet edecek politikalar geliştirilmesi ve uygulanmasına yönelik önemli bir çalışmaya imza attı. DPT, bu kapsamda İlçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması yaparak 81 ilin göstergelerini ortaya koydu.

ISPARTA 5 FARKLI GELİŞMİŞLİK DÜZEYİNE SAHİP

Araştırmada ilimiz adına çarpıcı bir sonuç ortaya çıktı. Çünkü ilimiz gelişmişlik araştırmasında karma bir yapıya sahip olduğu belirlendi. Çalışmaya göre; Isparta’da Merkez İlçe, Uluborlu, Atabey, Gönen 2. gelişmişlik düzeyinde, Yenişarbademli, Senirkent, Eğirdir, Keçiborlu, Şarkîkaraağaç, Yalvaç ilçeleri 3. gelişmişlik düzeyinde, Gelendost, Aksu ilçeleri 4. gelişmişlik düzeyinde Sütçüler ilçesi ise 5. gelişmişlik düzeyinde yer aldı. Raporda aynı zamanda Isparta’da herhangi bir bölgenin gelişmişlik düzeyinde 1. sırada yer almadığı da gözler önüne serildi. Yani rapora göre Isparta gelişmişlik sıralamasında en iyi 2. sırada yer alabildi.

EN GELİŞMEMİŞ BÖLGE SÜTÇÜLER

Öte yandan söz konusu çalışma neticesinde Isparta ilçeleri içerisinde Merkez ilçe en gelişmiş ilçe olarak ön plana çıktı. Merkez ilçeyi Eğirdir, Uluborlu, Atabey izlerken, Gelendost, Aksu, Sütçüler en az gelişmişlik gösteren ilçeler oldu.

İLÇELERİNİN SOSYO-EKONOMİK GELİŞMİŞLİK SIRALAMASI