Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) ilin, ekonomisinin, güçlenmesi bölgesel anlamda gelişmesi, turizm ve tarım alanlarında markalaşması adına çalışmalarına devam ediyor. Bu çalışmalar ışığında, bölge illeri ziyaret eden ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve Yönetim Kurulu Üyeleri Isparta’nın sorunlarının ortaklaşa çözüme kavuşması ve Batı Akdeniz Bölgesi’nin en önemli ili olan Antalya ile entegre biçimde gelişimini sağlamak amacıyla Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO)Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak’ı ziyaret ettiler. 

Ziyaretin ardından Başkanlar Başdeğirmen ve Budak, 2 Mayıs Cuma günü ITSO ve ATSO Yöneticilerinin katılımı ile ortak bir yönetim kurulu toplantısı yapma kararı aldı. ATSO’da yapılacak olan ortak yönetim kurulu toplantısında öncelikle Isparta’nın sorunları ele alınarak çözüm önerileri konuşulacak. 

ITSO Başkanı Başdeğirmen, Isparta’nın her yönden gelişimi için başta Antalya olmak üzere bölge illerle işbirliğinin şart olduğuna dikkat çekti. Özellikle ulaşım, tarım ve alternatif turizm konularında Isparta ile Antalya’nın bir bütün olduğunu belirten Başdeğirmen, “Isparta olarak isteklerimizin yerine gelmesi için işbirliğine ihtiyacımız var. Batı Akdeniz Bölgesi’nin en önemli ili olan Antalya ile mesafe olarak yakınlığımız bizim için çok büyük avantaj. Antalya ile birlikte hareket etmemiz sorunlarımızın daha çabuk çözüme kavuşmasını sağlayacaktır. “dedi. Isparta’nın birçok yönden Antalya’nın tamamlayıcısı konumunda olduğuna dikkat çeken Başkan Başdeğirmen, ortak yönetim kurulu toplantısında ITSO’nun sunacağı önerileri şöyle açıkladı: 

ULAŞIM ALTYAPISI ÖNERİLERİ

Antalya-Isparta Dereboğazı duble yol çalışmaları EXPO-2016 öncesi tamamlanmalıdır.

Isparta, Burdur, Bucak, Antalya OSB’lerini ve Isparta Havalimanını Antalya Deniz limanına bağlayacak Demiryolu Projesi 2023 yılına kadar tamamlanmalıdır.

Antalya Havalimanının artan yoğunluğuna karşın Isparta Havalimanı özelleştirilmeli, kullanımı teşvik edilmeli ve demir yolu ile Antalya’ya entegre edilmelidir.

PLANLAMA ÖNERİLERİ

Antalya-Burdur-Isparta Çevre Düzeni Planı çalışmaları yerel talepler doğrultusunda şeffaf ve katılımcı bir anlayışla tamamlanmalı ve onaylanmalıdır.

Antalya’ya içme suyu olarak tahsis edilen Karacaören Barajı ile ilgili özel hüküm çalışmaları üç ildeki paydaşların görüşleri doğrultusunda yapılmalıdır. Tamamen yasaklamak yerine koruma ve kullanma dengesi gözetilerek balıkçılık ve turizm faaliyetlerine izin verilmelidir.

TURİZM ÖNERİLERİ

Isparta özellikle Mayıs ve Haziran aylarında Gül Turizmi paketlerini içerecek şekilde EXPO-2016’ya dâhil edilmelidir.

Bölgenin ortak tanıtımı yapılmalıdır.

Bölgesel doğa ve kültür koridorlarının oluşturulduğu ortak turizm planları yapılmalıdır.

Isparta’nın günübirlik de olsa tur programlarına dâhil edilmesi teşvik edilmelidir.

EKONOMİ İLE İLGİLİ GENEL ÖNERİLER

Tarımsal üretim ve pazarlamada Antalya, Isparta ve Burdur olarak ortak çalışmalar yapılmalıdır.

Isparta elması, kiraz ve gül ürünlerinin Antalya otellerinde pazarlanması teşvik edilmelidir.

Isparta, Burdur ve Antalya OSB’deki firmalar arasında tecrübe paylaşımı teşvik edilmelidir.

Ticaret ve Sanayi Odaları üyelerine yönelik sektörel ikili iş görüşmeleri organize edilmelidir.

ATSO, ITSO ve BUTSO koordinasyonunda yurtdışı ticari heyet organizasyonları düzenlenmelidir.

ATSO, ITSO ve BUTSO ev sahipliğinde Ticari Heyet alım programları düzenlenmelidir.

Gıda, Sağlık ve İnşaat sektöründe hedef pazarlarda (örneğin Kuzey Irak, Libya) ortak pazarlama birimleri ve showroomları açılabilir.