Sümerhalı Bölge Fabrikası ve Özel İdare’nin 220 Bin m2 arsasına inşa edilecek olan Bölge Sağlık Kampusu Projesi için ‘Hazine Garantisi’ verildi.

Sümerhalı Bölge Fabrikası’nın 120; Özel İdare’nin 80; Belediye’nin de 20 olmak üzere 220 Bin m2 arsasında konuşlandırılacak olan Bölge Sağlık Kampusu Projesi’ne ‘Hazine Garantisi’ verildi.

Türkiye Cumhuriyeti’nde ilk kez hayata geçirilecek olan ‘Kamu- Özel Ortaklığı Finansman Modeli (PPP) ‘Hazine Garantisi’ şemsiyesi altına girmiş oldu.

PROJE MALİYETİ: 573 MİLYON 500 BİN TL

Daha önce Süleyman Demirel Havalimanı’nı inşa eden AKFEN Holding, Kamu- Özel Ortaklığı Finansman Modeli (PPP) ile hayata geçirilecek olan Bölge Sağlık Kampusu Projesi’ni kazanmıştı. Projenin total değerinin 573 Milyon 500 Bin TL olduğu açıklanmıştı.

KAMPUS 30 AĞUSTOS 2016’DA TAMAMLANACAK

AKFEN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Bölge Sağlık Kampusu’nun 30 Ağustos 2016’da hizmete gireceğini açıklamıştı. AKFEN Holding, yatırımı karşılığında 25 yıl boyunca Bölge Sağlık Kampusu’nu işletecek.

755 KLİNİK KAPASİTE 18 AMELİYATHANE VAR

Bölge Sağlık Kampusu’nda 500’ü özel (tek kişilik) olmak üzere 755 klinik kapasite bulunuyor.

- Dağılıma yakın plan:

- Kampus: 220 Bin m2

- Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi: 305

- Genel Hastane: 450

- Klinik Kapasite Genel Toplam: 755

- Ameliyathane: 18

- Poliklinik: 204

- Otopark: 2 Bin 262 araç kapasiteli

HELİPORT SÖZÜ VERDİ

AKFEN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Bölge Sağlık Kampusu içerisinde HELİPORT yapma sözü vermişti.

ISPARTA’NIN ÖNCELİKLERİ

Isparta, Bölge Sağlık Kampusu içerisinde 112 Acil Helikopter Ambulans Komuta Merkezi’nin de konuşlandırılmasını istiyor.

Diğer talep ana hatları ile şöyle

- Kalp

- Onkoloji

- Beyin

- Psikiyatri Hastanesi

PPP ÇİFTE GARANTİYE KAVUŞTU

Hazine Müsteşarlığı’nın Kamu- Özel Ortaklığı (PPP) projelerine ödeme garantisi vermesi uygulamasındaki ana gerekçelerden biri olan entegre kampus hastaneler ve şehir hastaneleri projelerine garanti için sürecin tamamlandığı öğrenildi. Ağustos itibariyle sürecin tamamlanarak garantilerin yürürlüğe girmesini beklediklerini kaydettiler.

Sağlık yatırımlarına garanti verilmesiyle Hazine; ilk kez kamu-özel ortaklığı projelerine “çifte garanti” sağlamış olacak. Mevcut sağlık projeleri ve bazı otoyol-köprü projelerinde devlet yıllık gelir garantisi veriyor. Bu garantide, ihale aşamasında kamu tarafından yıllık bir kullanıcı sayısı belirleniyor. Eğer bu kullanıcı sayısının altında kalınırsa taahhüt miktarına kadar aradaki fark Hazine tarafından ödeniyor. Bu model, işletme gelir garantisi olarak adlandırılıyor. Nisan ayında yayımlanan yönetmelikle ise daha önce kanun maddesi olarak düzenlenen Hazine kamu özel ortaklığı projelerinde finansörlere kredilerinin yüzde 85’ine kadar geri ödeme garantisi yürürlüğe girmiş oldu.

İşlemi tamamlanan sağlık projesi sayısının 17 olduğu öğrenildi. Sağlık projeleri kapsamında, entegre kampüs hastanesi ve şehir hastanelerinden ilan edilen proje sayısı ise 15 olmuştu. Kurulacak bu kampüsler içinde toplam 79 ayrı hastane olacak. Hazine garantisi verilmesi süreci içinde en önemli aşama olan onay nitelikli Bakanlar Kurulu kararının alındığı belirtildi. Yönetmelik gereği bu tür projelerdeki Hazine garantileri Resmi Gazete’de yayımlanmıyor. Şu ana kadar ilan edilen kamu özel ortaklığı projeleri, Adana, Ankara Bilken, Ankara Etlik, Elazığ, Gaziantep, İstanbul İkitelli, Kayseri, Mersin, Yozgat, İzmir Bayraklı, Konya, Manisa, Bursa, Kocaeli ve Isparta’da kurulacak. Projelerin 2016’da bitirilmesi gerekiyor İnşaatı devam eden bazı projeler dahil, sözleşmesi yürürlüğe girecek bütün projeler için 30 aylık bir inşaat süreci belirlenmişti.

Akdeniz