Isparta’yı Yıkan Büyük Depremler

YIL            RICHTER 
1849            5.2
1914            6.9
1930            5.9

» Deprem Dönüşüm Aralığı: - 70 Yıl
-
2 milyon m2 alan denetimi yaptık: Hak Yapı Denetim Yöneticisi İnşaat Yüksek Mühendisi Halil Zafer Akıllı, ''6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'' için “doğru uygulandığı an muazzam kazanımlar sağlar” diyor.

Isparta çok yüksek güvenlikli yapılar için çalışmak zorunda

İnşaat Yüksek Mühendisi Halil Zafer Akıllı, Isparta’da 1849 ve 1914’te 5.2 ilâ 6.9 şiddetinde yıkıcı deprem olduğunu söyledi; çarpıcı uyarılarda bulundu: “Tarihsel periyot, bu coğrafyada yüksek şiddette deprem olabileceği uyarısını veriyor. Bu noktadan hareketle Isparta, çok yüksek güvenlikli yapılar için çalışmak zorunda.”

-Kentsel dönüşüm muazzam fırsat

''6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'' özüne bağlı kalarak eski yapı stoklarını mutlak surette yenilememiz gerekiyor. Kentsel Dönüşüm bu açıdan muazzam bir fırsat. Özellikle 1965- 1980 arasında inşa edilen yapılar süratle yenilenmelidir.”

-2 milyon m2 yapı denetimi 

“Hak Yapı Denetim olarak kurulduğumuzdan bu güne kadar bin proje üzerinde çalıştık. Şu anda denetimini gerçekleştirdiğimiz alan yaklaşık 2 milyon m2. 2011’den sonra üretilen her projenin sağlam ve güvenilir olduğunu savunuyorum.”

-Tarih Isparta’ya doğru yolu gösteriyor

Hak Yapı Denetim Yönetim Kurulu Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Halil Zafer Akıllı, Isparta’nın I. Derece Deprem Kuşağı’nda yer aldığını hiçbir zaman unutmaması gerektiğini söyledi. Hatta 100 bilim insanının 6 yıl üzerinde çalışarak hazırladıkları Yeni Deprem Atlası’nda Isparta’nın ‘Çekinceli Coğrafya’ olarak konumlandırıldığına atıf yapan İnşaat Yüksek Mühendisi Halil Zafer Akıllı, tarihi gerçeklerin de bunu doğruladığını kaydetti.

Isparta’da 1849 ve 1914’te 5.2 ilâ 6.9 şiddetinde yıkıcı deprem olduğunu ifade eden Akıllı, şöyle dedi:

“Tarihsel periyot, bu coğrafyada yüksek şiddette deprem olabileceği uyarısını veriyor. Bu noktadan hareketle Isparta, çok yüksek güvenlikli yapılar için çalışmak zorunda.”

-Afet Kanunu Isparta için muazzam fırsat

“6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'' özüne bağlı kalarak eski yapı stoklarını mutlak surette yenilememiz gerekiyor. Kentsel Dönüşüm bu açıdan muazzam bir fırsat. Özellikle 1965- 1980 arasında inşa edilen yapılar süratle yenilenmelidir.”

-1.000 projenin denetimini gerçekleştirdik

1 Ocak 2011’de faaliyete başlayan Hak Yapı Denetim’in bugüne değin ortalama bin proje üzerinde çalıştığını kaydeden İnşaat Yüksek Mühendisi Halil Zafer Akıllı, sözlerine şöyle devam etti:

“Konut, işyeri, otel, öğrenci yurdu, fabrika, huzurevi sair yatırımların denetimini yaptık. Yaklaşık 2 milyon m2 alan denetimi gerçekleştirildi. 

Özellikle 2011’den sonra hayata geçirilen tüm projelerin sağlam ve güvenli olduğunu belirtebilirim. 

Deprem gerçeğinden hareketle yeni bir şehircilik anlayışının tam anlamıyla uygulanması gerektiğini düşünüyorum

Bu doğrultuda biz elimizden gelen tüm gayretleri sürdürüyoruz. Hak Yapı ve Öz Hak Yapı Denetim şemsiyesi altında 45 mühendis görev yapıyor.”

İŞTE O ESERLER:

»Hak Yapı Denetim’in stratejik çözüm ortaklığı yaptığı eserlerin bazılarına yakın plan yapıyoruz:
»Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) 5 Bin kişilik Yurt Projesi
»Türk Eğitim Derneği (TED) Isparta Okulları Yerleşkesi
»Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi Coca- Cola yatırımı
»Centrum Garden
»Yenişarbademli Su Fabrikası
»Huzurevi
»Saha Park
»İnşaat Yüksek Mühendisi Halil Zafer Akıllı, şu an Merkez İlçe’ye bağlı Savköy Kasabası’nda 8 bin m2 alanda yeni bir proje üzerinde çalıştıklarını söyledi. Akıllı, alan içerisinde 40 daire ve 8- 10 dükkân inşa edileceğini ifade etti.