Belediye Meclisinin geçtiğimiz günlerde yapılan Ağustos ayı son toplantısında; Çünür Mahallesinde yapılacak olan 22-a uygulaması işlemlerinde 22-a Uygulama ekipleriyle birlikte görev yapmak üzere Çünür mahallesi için 6 Bilirkişinin seçilmesi konusunu görüşerek karara bağladı.

Daha önce İmar Komisyonuna havale edilen konu hakkında İmar Komisyonu tarafından hazırlanan rapor, Komisyon Başkanı Akif Aslan tarafından okundu. Söz konusu raporda şu görüşlere yer verildi;

“Belediye Meclisimizin olağan 4 Ağustos 2014 toplantısı ile komisyonumuzca incelemek üzere havale edilen Çünür Mahallesinde yapılacak olan 22-a uygulaması işlemlerinde 22-a Uygulama Ekipleriyle birlikte görev yapmak üzere Çünür Mahallesi için 6 Bilirkişinin seçilmesi.

Açıklaması: Komisyonumuzca yapılan inceleme sonucunda, 2116/1987 Tarih ve 19512 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 3402 değişiklik 22.02.2005 Tarihinde yayımlanan 5403 Sayılı Kadastro Kanunun 22 Maddesi’ Evvelce Tespit, Tescil veya sınırlandırma suretiyle kadastro veya tapulaması yapılmış olan yerlerin yeniden kadastrosu yapılamaz. bu gibi yerler ikinci defa kadastroya tabi tutulmuşsa, ikinci kadastro bütün sonuçlarıyla hükümsüz sayılır ve Türk Medeni Kanununun 1026’ıncı maddesine göre işlem yapılır. Süresinde dava açılmadığı takdirde, ikinci defa yapılan kadastro, Tapu Sicil Müdürlüğünce re'sen iptal edilir. Ancak;

a) tapulama, kadastro veya değişiklik işlemlerine ilişkin; sınırlandırma, ölçü, çizim ve

Hesaplamalardan kaynaklanan hataları gidermek üzere uygulama niteliğini kaybeden, teknik nedenlerle yetersiz kalan, eksikliği görülen veya zemindeki sınırları gerçeğe uygun göstermediği tespit edilen kadastro haritalarının tekrar düzenlenmesi ve tapu sicilinde gerekli düzeltmelerin sağlanması amacıyla tapulama ve kadastro görmüş yerlerde, ikinci fıkranın (a) bendinin uygulanacağı alanlar tapu ve kadastro genel müdürünün onayı ile belirlenir ve çalışmalara başlanmadan en az onbeş gün önce çalışma alanında, bölge merkezinde ve bölgenin bağlı olduğu il merkezinde alışılmış vasıtalarla duyurulur, ayrıca varsa yerel gazete ile ilan edilir. Yapılacak çalışmalarda 2,4, 14, 17, 19 ve 21 inci maddeler ile 13 üncü maddenin (b) ve 20’inci maddenin (b), (c) ve (d) bentleri hükümleri uygulanmaz.

KADASTRO EKİBİ VE KOMİSYONUN KURULUŞU:

Kanun madde 3 kadastro ekibi; en az iki kadastro teknisyeni, mahalle veya köy muhtarı ile üç bilirkişiden oluşur. (ek fıkra: 22/2/2005 - 5304/2 md.) Kadastronun fenni işlerinin ihale yoluyla yaptırılması halinde, kadastro ekibinde iki kadastro teknisyeni, iki teknisyenin temin edilememesi durumunda yerine bir kadastro teknisyeni görevlendirilebilir. Ekipteki kadastro teknisyeni yerine kontrol memuru da görevlendirilebilir, muhtarın diğer bir kadastro ekibi ile çalışması veya herhangi bir sebeple hazır bulunmaması halinde, yerine kanuni vekili katılır. Belediyesi olan yerlerde belediye meclisi, köylerde ise köy derneği tarafından en geç onbeş gün içinde altı bilirkişi, çalışma alanında birden çok ekibin görev yapması halinde her ekip için ayrıca üç bilirkişi seçilir. Seçilen bilirkişilerin 40 yaşını bitirmiş olması ve kısıtlı veya yüz kızartıcı bir suçtan kesinleşmiş mahkumiyeti bulunmaması gerekir. Bilirkişilerin zamanında seçilememesi veya bilirkişiliklerine mani hallerin bulunması halinde, bölgenin mülki amiri tarafından aynı sayıda bilirkişi belirlenir. Seçilen bilirkişiler kadastro ekibinin çalışması sırasında; kendisine, eşine, usul ve füruuna, kardeşine, kardeşinin çocuklarına ve eşinin usul ve füruuna ait tespitler ile bunların hak iddia ettiği tespitlerde ve ayrıca hak iddia edenlerden biri ile kendisi veya usul ve füruu arasında davası bulunanlara ait tespitlerde de bilirkişi olarak dinlenemezler. Maddesi gereğince bilirkişi olarak görev yapmak üzere Çünür Mahallesinde yapılan araştırmalar sonucunda aşağıdaki isimlerin belirlenmesi uygun bulunmuştur. 

1- Süleyman Küçük Savlı,

2- Hasan Ali Akyol

3- Sezai Can

4- Hasan Ezgin

5- Senel Küçük Bucaklı

6 - Veysel Ezgin

22-a UYGULAMA

MADDESİ NEDİR ?

Kadastro Kanunu 22/a madde uygulaması ve kontrolü genelgesi şöyle; Uygulama çalışmaları, en az bir mevki veya ada biriminde olmak üzere; sınırlandırma, ölçü, çizim ve hesaplamalardan kaynaklanan hataları gidermek üzere teknik sebeplerle yetersiz kalan, uygulama niteliğini kaybeden, eksikliği görülen veya zemindeki sınırları gerçeğe uygun şekilde göstermediği tespit edilen kadostral harita ve bilgilerinin yeniden oluşturulması, düzenlenmesi ve tapu sicilinde gerekli düzeltmelerin yapılmasında uyulacak usul ve esasları kapsar.