KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, Isparta’da geçen yıl boyunca verdiklerin desteklerin tümüne bu yılın ilk 7 ayında ulaştıklarını ifade ederek, bugüne kadar işletmelere yönelik destek programları kapsamında yaklaşık 300 firmaya 4 Milyon TL destek ödemesi yaptıklarını bildirdi.

KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, 2017 yılı destek programları kapsamında Isparta’da ödenen rakamlar hakkında bilgi verdi. Ayrıca önemli bir destek programı olan Kobigel çağrısı beklediklerini ifade eden Yıldırım, bu programın bütçesinin sene sonuna kadar 500 milyon lira olduğunu açıkladı.

9 DESTEK PROGRAMI YÜRÜRLÜKTE

Şu anda KOSGEB’in 9 destek programının yürürlükte olduğuna değinen KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, “Bunlardan genel destek programı devamlı açık. Genel destek programı kapsamında işletmeler ürünlerini sergilemek için fuarlara, iş gezilerine katılabilirler. Nitelikli eleman istihdam desteğinden yararlanabilirler. Bu kapsamda 50 bin lira hibe desteği bulunuyor. Marka tanıtım için tanıtım desteğinden 25 bin liraya kadar yararlanma imkanı var. Genel destek programı içerisinde 15 kalemde desteğimiz devam ediyor” dedi.

İLK 7 AYDA 4 MİLYON TL ÖDENDİ

Yapılan girişimin boyutuna bağlı olarak üst limitin 150 bin lira olduğunu kaydeden Yıldırım, şu bilgileri verdi: “Bunun 50 bin lirası hibe olmak üzere 100 bin lira geri ödemeli destek verebiliyoruz. Isparta’da şuana kadar müdürlüğümüz kurulduğu 2010 yılından bu yana yaklaşık 400 girişimciye destek verdik. Isparta’da geçen yıl boyunca verdiğimiz desteklerin tümüne bu yıl ilk 7 ayda ulaştık. Bugün itibariyle işletmelere yönelik destek programları kapsamında yaklaşık 300 firmaya 4 milyon lira destek ödemesi yaptık.

56 MİLYON TL KREDİ İÇİN 13 MİLYON DESTEK ÖDEMESİ YAPILDI

Bu sene bizim en önemli faaliyetlerimizden birisi 2017 yılı sıfır faizli işletme kredisi desteğiydi. Bu destekten Isparta’da 2 bin 381 işletme yararlanmış durumda. Bunların kullandıkları 56 milyon 609 bin liralık kredisi için 13 milyon lira destek ödemesi gerçekleştirdik.

MAKİNE KREDİSİNDE 1,5 MİLYON TL DESTEK VERMİŞ OLACAĞIZ

2016 yılının sonunda başlayan makine kredisi var. 8 Eylül’de makine destek kredisi kullanımı sona erecek. 13 firmaya kredi kullandırılması yapıldı. 13 firmaya yaklaşık 6 milyon lira için 1,5 milyona yakın destek vermiş olacağız. Bu firmalar makine alıyorlar. Bu makineler için kullanacakları kredide faizin tamamını KOSGEB karşılıyor.

ORTA VE İLERİ TEKNOLOJİ ÜRETEN FİRMALAR İÇİN BÜYÜK FIRSAT

Öte yandan bugünlerde Kobigel destek programı çağrısı beklediklerini belirten KOSGEB  İl Müdürü Yurdun Yıldırım, “İmalat sektörü ve orta yüksek, ileri teknoloji üreten firmaların önünü açacak bir çağrı olacak. Bu program kapsamında önemli destekler verilecek. Destek programının bütçesi sene sonuna kadar 500 milyon lira. Orta ve ileri teknoloji üreten firmalar için büyük fırsat. Bu fırsattan yararlanmalarını bekleriz. Bu program geçen yıl da açılmıştı. Isparta’da orta yüksek, ileri teknoloji için 8 proje desteklenmişti. Bilişim teknolojileri ve diğer hızlı büyüyen kobiler ve KOSGEB destekli girişimler için de 3 aylık destek programı çağrısı açılmıştı. Onlardan da 12 proje destek gördü. Bu yıl kobigel çağrısı ilk kez açılacak. Hedef sektörler imalat sanayi ve orta yüksek ve ileri teknoloji üreten firmalar. Ancak Isparta’da orta yüksek ve ileri teknoloji üreten firma sayısı fazla değil. Biz var olanlarının tümünün bu destekten yararlanmasını ve fırsatı değerlendirmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Dış ticaret seminerleri Isparta'da başladı

Ekonomi Bakanlığı tarafından TİM, TOBB, AOSB, BUTSO, ITSO, KUTSO işbirliği ile BAİB organizasyonuyla düzenlenen ‘Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerleri' Isparta'da başladı. ITSO Toplantı Salonunda düzenlenen seminerde; Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden Dış Ticaret Uzmanı Muhammed Emin Erkal, Dış Ticaret Uzmanı Yasin Şahin, Boston eski Ticaret Ataşesi Ali Alperen Kaçar ve Kütüphaneci Mustafa Yılmaz, katılımcıları bilgilendirdi. Bakanlık temsilcileri; uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesinin desteklenmesi, pazar araştırması ve pazara giriş desteği, pazara giriş belgelerinin desteklenmesi, Türk ürünlerinin yurt dışında markalaşması, Türk Malı İmajının yerleştirilmesi, Turquality'nin desteklenmesi ile yurt dışı birim, marka ve tasarım destekleri ,iş dünyası için bilgiye erişim ve ülke masaları ile ABD pazarına ihraç imkanları konularında bilgi verdi. Boston eski Ticaret Ataşesi Ali Alperen, konuşmasının ardından katılımcılardan ABD pazarı ile ilgili soruları da yanıtladı. Seminere iş adamları ve ihracatçıların yanı sıra ITSO Meclis Başkanı Osman Şahlan, Meclis Başkan Yardımcısı Metin Çelik, ITSO Genel Sekreteri Nihal İspir de katıldı.