Kimlikler de artık teknolojiye uydu. Yeni çipli kimlik kartı başvurusu devam ediyor. Yeni nesil nüfus cüzdanı yerine geçecek olan çipli kimlik kartı, online randevu sistemi aracılığıyla sıra beklemeden alınabiliyor. Isparta Nüfus Müdürlüğüne bu güne kadar 35 bin 800 kişi kimliklerini, yeni çipli kimlik kartları ile değiştirmek için başvuru yaptı.

Başvuru yapanlardan 34 bin 600’ü ise yeni kimlik kartlarını aldı. Daha önceleri çipli kimlik kartı başvuruları için cumartesi günleri de çalışan İl Nüfus  ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü artık hafta sonu mesaisi yapmayacak. Öte yandan ehliyet yenileme, sürücü belgesi ve pasaport çıkarma işleri de 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren Nüfus Müdürlüklerinde yapılacak. 

Yeni çipli kimlik kartlarının yenilenmeye başladığı günden bugüne Isparta’da İl Nüfus Müdürlüğü’ne 35 bin 800 kişi başvurdu. Başvuru yapanlardan 34 bin 600’ünün yeni kimlik kartları ellerine ulaştı. 1 Ocak’tan itibaren sürücü belgeleri ve pasaportlar da Nüfus Müdürlükleri tarafından dağıtılacak. 

1 Ocakta başlayan mevcut Nüfus Cüzdanlarının yeni çipli kimlik kartları ile değiştirilmesine devam ediyor. Kimliklerin yenilenmesi sürecinde işlerde aksama yaşanmaması için hafta sonları da çalışan Isparta Nüfus Müdürlüğü artık cumartesi günleri ek mesai yapmayacak. Isparta’da 27 Eylül’e kadar 35 bin 800 kişinin kimliklerini yeniletmek için başvuru yaptığı öğrenildi. 34 bin 600 kişiye ise yeni çipli kimlik kartları dağıtıldı. 

3 YIL İÇİNDE DEĞİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR

Vatandaşların kimlik yenileme sürecinin ilk başladığı dönemde, yeni kimlik kartını almak için yoğun başvuru yaptığı, fakat son dönemde ise kimliğini yenilemeye ilginin azaldığı belirtiliyor.   Kimliklerin yenilenmesi bakanlık 3 yıl süre verdi. Yani 2020 yılına kadar herkesin nüfus cüzdanlarını, çipli kimlik kartları ile değiştirmesi gerekiyor. Vatandaşların sürecin sonunu beklemeden, özellikle iş yoğunluğunun azaldığı bugünlerde başvuru yaparak kimliklerini yenilemeleri tavsiye ediliyor.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner, çiplik kimlik kartlarının teslim süresinin 3-4 haftadan bir haftaya indiğini açıkladı. Bugüne kadar 10 milyondan fazla kişi çipli kimlik kartı aldı.

ADRES SORUNUNDA KİMLİKLER MÜDÜRLÜĞE GİDİYOR

Çipli kimlik kartları ile ilgili en büyük sorunun teslimatta yaşandığı belirtiliyor. Başvuru yapan vatandaşlar kimlik kartlarının teslimatı ile ilgili bir adres veriyor. Genelde bu ev adresleri oluyor. Evde kendisinin olmaması halinde teslimatın yapılacağı kişinin ismi de yazdırıyor. Fakat sorun Isparta’daki birçok adreste kişilerin zillerde isimlerinin yazmaması. Yada gidildiğinde kişilerin evde olmaması. Hal böyle olunca adreste kişiler bulunamadığı için kimlikler Nüfus Müdürlüğüne iade ediliyor. Bu şekilde günlük teslim edilmesi gerek kimliklerin %20’sinin geri iade edildiği belirtiliyor.  İade edilen kimliklerin sahiplerine ulaştırılması ise ayrı bir iş yükü getiriyor.

EHLİYET VE PASAPORTALARI NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ VERECEK

Öte yandan bundan sonra pasaport ve ehliyeti de nüfus idaresi verecek. Ehliyet ve Pasaportlar 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren Nüfus Müdürlükleri tarafından verilecek. Konu ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yapılan açıklamada “Vatandaş bir parmak basınca devlet sana bir daha parmak bas demeyecek. Hem vatandaşımız fazla zaman tüketmeyecek hem de kamu dairesindeki verimliği en üst noktaya çıkaracağız. Bütün bunlarla birlikte trafikteki tescili 2018 Mart’a yetişecek noterlere vereceğiz. Maliyet yükselmesi olmayacak” denilmişti.