Isparta’da imar barışına başvuru yapan ve yapı kayıt belgesini alan kaçak ve ruhsatsız yapı sayısı da günden güne artıyor. Temmuz ayı sonu itibari ile 2 bin 300 olan Yapı Kimlik Belgesi alan kişi sayısı, bugün için 4 bin 400’e kadar çıkmış durumda. Yapı kimlik belgeleri için yapılan tahsilat ise 14 milyon TL’ye ulaştı. 
 
Kamuoyunda "İmar Barışı" olarak bilinen, Türkiye genelinde 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen düzenleme kapsamında Yapı Kayıt Belgesi için başvurular devam ediyor. Yapısı ruhsatsız olanlar veya ruhsatı olup da projesine aykırı inşa edilen binalar "İmar Barışı"ndan yararlanabilecek. İmar Barışı başvuruları, 31 Ekim 2018'de sona ererken, Yapı Kayıt Belgesi bedeli ise en geç 31 Aralık 2018'e kadar ödenebilecek. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü verilerine göre Isparta genelinde şuana kadar 4 bin 400 kadar yapı kayıt belgesi alınmış durumda, bu yapı kayıt belgeleri karşılığında 14 milyon TL tahsilat yapıldı. Isparta’da sisteme giriş yapılan 9 bin 200’e yakın başvuru bulunuyor.
 
Sevindirici; kaçak bina az Üzücü; ruhsat dışı uygulama çok

İmar Barışı Isparta için ilginç verileri de ortaya çıkardı. Gecekondusuz tek il olarak anılan Isparta’da diğer illere göre kaçak bina sayısı oldukça az. Isparta’da imar barışına yapılan başvurulara göre 9 bin 200başvurudan sadece 3 bin 665’ini tüm bina oluştururken 5 bin 600’e yakınını binalardaki ruhsata aykırı düzenlemeler oluşturdu. Birçok il de başvuruların 3’te 2’sini kaçak binalar oluştururken Isparta’da bu oran 3’te 1.   

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Borca, yapılan başvurular değerlendirildiğinde Isparta’da kaçak yapı sayısının diğer illerden çok daha düşük olduğunu söyledi. Borca “Isparta’da 9 bin 200 başvurudan sadece 3 bin 665’i tüm bina, yani kaçak yapı, geri kalan 5 bin 600’e yakını bina içlerinde bağımsız birim. Diğer illere baktığımızda durumun Isparta’dan çok daha farklı olduğunu görüyoruz. Şuan elimde 46 ilin raporları var. Örneğin yakımızda olan bir ilden örnek verecek olursak Afyon’da 9 bin kadar başvurunun 6 binden fazlası kaçak binalar oluştururken sadece 3 bin kadarı bağımsız bölüm başvurusu.  Bina bazlı kaçak yapılaşmanın az olması ilimiz için güzel bir haber” dedi.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Borca “Diğer illerde kaçak bina fazla, Isparta’da ise kaçak bina sayısı başvuruların 3’te biri kadar. Şehrimizde kaçak bina yapmakla ilgili bir bilinç gelişmiş. Bu güzel bir sonuç. Yani insanlarımız daha çok binalarının içinde değişiklikler yapmış, yani kamuya daha az müdahale edilmiş. Yan arsaya, yola çok fazla müdahale olmamış binanın içinde müdahaleler yapılmış” şeklinde konuştu.
 
BARIŞA İLGİ YOĞUN
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde oluşturulan "İmar Barışı Ofisi" ve Isparta Belediyesinde oluşturulan "İmar Barışı Ofisi", İlçelerde yapılan toplantılar ile vatandaşlar İmar Barışı konusunda bilgilendirilme çalışmaları devam ediyor. Temmuz ayı sonu itibari ile Merkez ve İlçelerde 6 bin kişiye bilgilendirme toplantıları yapılmış, 2 bin 300 kişi tarafından Yapı Kimlik Belgesi alınmış ve bu belge karşılığında 7 milyon 300 bin TL. tahsilat yapılmıştı. Aradan geçen bir ayda bu rakamlar ikiye katlandı.

YKB SAYISI 4 BİN 400, TAHSİLAT 14 MİLYON’A ULAŞTI
Çalışmaların hızlı bir şekilde devam ettiğini söyleyen Çevre Şehircilik İl Müdürü Abdullah Borca “Belediyemizdeki masadan birebir bilgi alan 2 bin 500, kurumumuza gelerek bilgi alan 3 bin 500 vatandaşımız oldu. Bunun yanında telefon ve toplantılar aracılığı ile 10 bine yakın vatandaşımıza birebir bilgi verdik. Ayrıca vatandaşlarımızın görebileceği yerlerde il merkezi ve ilçelerde afişler ve duyurularla çalışmalarla devam ediyoruz. Şuana kadar Isparta genelinde 4 bin 400 kadar yapı kayıt belgesi alınmış durumda, bu yapı kayıt belgeleri karşılığında 14 milyon TL tahsilat yapıldı. Sisteme giriş yapılan fakat yapı kayıt belgesi için para yatırılmayan 9 bin 200’e yakın kayıt bulunuyor. Bu ilimizde imar barışı ile ilgili en ücra kesimlere kadar ulaşıldığını, duyuru ile ilgili çok fazla iş kalmadığını gösteriyor. Bu bizim için güzel bir haber” dedi.

FIRSATI DEĞERLENDİRİN
Binasında ruhsata aykırı düzenleme yada kaçak yapısı olan vatandaşların imar barışı fırsatını mutlaka değerlendirmesi gerektiğini bildiren Borca, “31.12.2017 tarihinden önce yapılmış olan bir metrekare dahi alan olsa imar barışından faydalansın istiyoruz. Bu gerçekten iyi bir fırsat. Ekim ayı sonunda süreç tamamlanacak. Yaklaşık iki ayımız var. Bu iki ay içerisinde bir şekilde başvuru yapmamış olan vatandaşlarımızda başvuru yapsın istiyoruz” şeklinde konuştu.

YENİ YAPILAN KAÇAKLAR CEZALANDIRILACAK
İmar barışını fırsat olarak görerek yeni kaçak yapı inşaatına başlayan vatandaşların tepsi edildiğinde cezalandırılacaklarını belirten Borca, “Burada şunu tekrar hatırlatmakta fayda var. Başvurularda sadece 31.12.2017 öncesinde yapılmış olan binaları kapsıyor. Ancak bize gelen şikayetlerden anlaşılıyor ki bu tarihten sonra başlamış inşaatlar olduğunu gösteriyor ilimizde de bunların denetimi ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Bu yeni yapılan binalar kanun kapsamında olmadığı için geçerli olmaz. Vatandaşlarımız helale haram karıştırmasın diyoruz. Bu tür binalarla ilgili vatandaşlar kesinlikle ruhsat süreci ile çalışmalarını sürdürsünler. Bu şekilde kaçak yapı sürecine giden binalarda yıkım çalışmaları yapılacaktır. Bu şekilde yeni yapılan kaçak yapılar başvuru yapmış olsa dahi yeni yapıldığı tespit edildiğinde başvuruları iptal edilecek, yapı kayıt belgesi alsalar dahi iptal edilecek. Yatırdıkları paralar hazineye irat kaydedilecek” dedi.

GÜLSES GAZETESİ