Kovid-19 tedbirleri kapsamında kapanan camiler açılıyor. Isparta'da hangi camilerde Cuma namazı kılınacak? Nasıl tedbirler alınacak? Detaylar haberimizde...

Isparta İl Müftülüğü'nün cami ve mescitlerde alacağı tedbirler belli oldu. Buna göre;

Cami ve mescitlerde sadece öğle (Cuma namazı dahil) ve ikindi vakitlerinde cemaatle namaz kılınacak, diğer vakitlerde münferiden namaz kılmak isteyenler için camilerimiz açık tutulacaktır.

Güvenli mesafe kuralı dikkate alınarak cami ve mescitlerin azami kapasitelerinin üstünde cemaat girişine müsaade edilmeyecektir

Cami ve mescitlerde güvenli mesafe kuralına uygun olarak saf tutulması sağlanacaktır. camilerin kapalı alanlarında/avlusunda/bahçesinde ve namaz kılmak için belirlenecek diğer alanlarda, bir kişinin en az 60x110 santimetrelik bir alanı (seccadenin kaplayacağı alan) kullanacağı göz önünde bulundurularak, her namaz kılınacak alanın en uç noktalarından her yönden birer metre mesafe olacak şekilde zeminde işaretleme yapılacak.

Cami içi, bahçesi/avlusu ile namaz kılınacak açık alanların azami kapasiteleri, herkes tarafından görülebilecek bir şekilde anılan alanların girişine asılacak. İçerideki kişi sayısı yeterli noktaya ulaştığında ise bu durum giriş için bekleyen cemaate uygun şekilde duyurulacak.

Cami ve mescitlere gelen vatandaşlarımıza namazlarını işaretli yerlere seccadelerini sererek kılabilecekleri konusunda bilgi verilecek ve gerekli yönlendirmeler yapılacaktır.

Cami ve mescit içerisinde ve cemaatle namaz kılınan açık alanlarda maske kullanımı zorunlu olacaktır. Maskesi olmayan kişi/kişilerin cemaatle namaz kılmasına müsaade edilmeyecek. Cami ve mescit içinde bireysel namaz kılacakların da maske takması zorunlu olacaktır.

Namazların mümkün olduğunca kısa sürede kılınmasına çalışılacaktır.

Cami ve mescitlerde genellikle ortak olarak kullanılan ve salgın/bulaş riskini artırabileceği değerlendirilen tesbih, rahle, ayakkabı çekeceği ve benzeri malzemelerin bulundurulmasına müsaade edilmeyecek.

Koronavirüs ile ilgili alınacak tedbirler ile cami ve mescitlerde cemaatle namaz kılmak için uyulması gereken kuralları içeren uyarıcı afişler İlimiz Müftülüğünden temin edilerek tüm cami ve mescitlerimize asılacaktır.

Cami ve mescit içerisinde bulunan klima ve havalandırmalar çalıştırılmayacak, kapı ve camlar açık tutularak cami ve mescitlerin sürekli havalandırılması sağlanacaktır.

Ortak kullanım alanlarını asgaride tutabilmek ve salgını önlemek amacıyla abdesthane, şadırvan ve tuvaletler kapalı tutulacaktır. Abdest ve benzeri ihtiyaçların evlerde veya iş yerlerinde giderilerek cami ve mescitlere gelmeleri konusunda cemaat bilgilendirilecektir.

Cami ve mescitlerin bütün bölümlerinin uygun yöntemlerle her gün temizlenmesine her zamankinden daha fazla özen gösterilecek. Temizlik işlemlerinde kapı kolları gibi el temasının yoğun olduğu yerler özellikle dezenfektan maddelerle silinecektir.

Cami ve mescit girişlerinde ve cami/ibadet alanı olarak belirlenen yerlere girecek herkesin ellerini mutlaka dezenfekte etmesi sağlanacak.

Cami ve mescitlerde topluca geçirilecek sürenin mümkün olduğunca kısa tutulması amacıyla, namazların sünnetlerinin evde kılınabileceği ve tesbihatın evde yapılabileceği hususunda cemaatin bilgilendirilmesi sağlanacak

Cemaatin fiziksel temastan kaçınması (el sıkışma, musafaha, kucaklaşma gibi) ve sosyal mesafe kuralına uyması yönünde gerekli uyarılar sıklıkla tekrarlanacaktır.

Cami yerleşkesi içerisinde bulunan türbelerin iç mekanları ziyarete açılmayacak, türbelerin dış yüzeylerine teması önlemek için en az bir metre mesafe olacak şekilde şerit çekilecek.

Camilerde sosyal mesafenin korunmasını zorlaştıracak nitelikte mevlit, toplu yemek gibi etkinlikler ile cami çıkışlarında ikram yapılmasına izin verilmeyecek

CUMA NAMAZI İLE İLGİLİ ALINAN TEDBİRLER

Cuma namazları, camilerin mevcut kapalı alanlarında güvenli mesafenin korunamayacağı göz önünde bulundurularak oluşabilecek izdiham ve teması önlemek amacıyla, yeterli bahçesi/avlusu/açık alanı bulunan camilerimizde kılınabilecek, Cami içerisinde kılınmayacaktır.

İlimiz merkezinde, bu şartlara haiz aşağıda listede belirtilen camilerde Cuma namazı kılınacaktır.

Cuma namazı kılınacak cami ve açık alanlar için en az 5 kişiden müteşekkil "cuma heyeti" oluşturulacak ve ihtiyaç olması halinde kolluk personeli görevlendirilecek, Cuma heyeti görevlendirilecek kolluk personeli ile koordineli şekilde cemaatin genelgede belirtilen şartlar dahilinde namaz kılınacak alanlara girmesi (ellerin dezenfekte edilmesi, maske ile girilmesi, seccade getirilmesi gibi), saf tutması, içeriye girecek kişi sayısı belirlenen sayıya ulaştığında bu durumun giriş için bekleyen cemaate uygun şekilde anlatılması ve namaz sonrası cemaatin sosyal mesafeyi koruyarak çıkmalarının sağlanması konusunda görev yapacaktır.

Camilerin kapalı alanları Cuma vaktinde de kapalı tutulacaktır

Cuma namazında vaaz yapılmayacaktır.

Sokağa çıkma yasağı kapsamında olan kronik hasta, 65 yaş üzeri ve 20 yaş altı vatandaşlarımız ile hastalık belirtilerini taşıyanların mutlaka evlerinde kalmaları yönünde bilgilendirme yapılacaktır.

Haber: Şükrü Altuğ