Birkaç gözde okulda yaşanan kayıt yoğunlaşmasından şikayet edip, 2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yılı'nda göstermelik adres taşıma uygulamasına asla izin verilmeyeceğini açıklayan Vali Şehmus Günaydın, ilk adımı attı.

İlk kez Basın Kulübü'nün canlı yayın programında 2017-20189 Eğitim ve Öğretim Yılı'nda başarıyı tüm okullara yaymak için gözde okullardaki yoğunlaşmanın engelleyeceğini açıklayan Vali Şehmus Günaydın, bu doğrultuda önemli bir yaptırım uyguladı. Vali Günaydın, kayıt yoğunluğunu önlemek amacıyla gözde okulların 2017-2018 dönemi kontenjanını düşürdü. 

Akdeniz muhabirinin edindiği bilgiye göre, Vali Şehmus Günaydın'ın  gözde okullardaki kayıt yoğunlaşmasının önlenmesi, göstermelik adres taşıma yöntemiyle bu okullara kayıt yaptırılması uygulamasına izin verilmemesi yönündeki talimatı üzerine Milli Eğitim Müdürlüğü'nce bir çalışma yapıldı. Ülkü, Nazmiye Demirel, Yılmaz Şener gibi okullarda 2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yılı için kayıt yoğunlaşmasını önlemek amacıyla önemli bir karar alındı. Milli Eğitim Müdürlüğü, Ülkü İlkokulu, Yılmaz Şener İlkokulu, Nazmiye Demirel Ortaokulu ve Ülkü Ortaokulu'nun kontenjanını düşürdü. Buna göre, Ülkü İlkokulu'nun yeni öğrenci sınıf kontenjanı 7'den 3'e, Yılmaz Şener İlkokulu'nun ki 5'ten 4'e, Ülkü Ortaokulu'nun 6'dan 3'e, Nazmiye Demirel Ortaokulu'nun ise 5'ten 3 sınıfa düşürüldü. Bu karar ile kayıt yoğunlaşmasının yaşandığı gözde okullarda gelecek sezon daha az öğrenci alınacak. Bu okullara yazılamayan öğrenciler başka okullara gitmek zorunda kalacak. 

Gözde okullardaki kayıt yoğunluğunu azaltmak, göstermelik adres taşıma uygulaması ile mücadele kapsamında önümüzdeki günlerde farklı kararlara imza atılması bekleniyor.

Kayıt yoğunluğunun yaşandığı diğer okullarda da kontenjan düşürme kararı verilebileceği belirtiliyor. 

VALİ NE DEMİŞTİ?

Isparta Valisi Şehmus Günaydın, 16 Ocak'ta katıldığı Basın Kulübü programında gözde okullarla ilgili düşüncelerini ve önümüzdeki sezonu uygulanacak kararları şöyle açıklamıştı:

"Eğitimde şu yanlışı ortadan kaldırmak gerekiyor. Veliler diyor ki 'Efendim şu okul çok başarılı. Çocuklarımızı o okula gönderelim.' Bir eğitim bölgesinden başka bir eğitim bölgesine. Bazı okullarımızda sınıf mevcudu 30-35, yakın bölgesindeki başka okulda sınıf mevcudu 10-12 kişi. Devlet sıfır okul yapmış, 700 metre ötedeki sınıflarda 30-35 kişi, 700 metre gerisindeki okulda 10-12 kişi. Bu son derece yanlış. Biz bunu da düzelteceğiz. Herkes bulunduğu bölgedeki okula çocuğunu gönderecek. Başka yere adres taşıyarak çocuklarını başka bir okula götürmesinler. Eğitimde kaliteyi artırmak için bunları yapacağız. Başarıyı Isparta'nın geneline yaymamız gerekiyor. Sadece 2-3 okulun başarısı için değil, bütün okulların başarısı için tedbir almalıyız. Gerekirse yöneticileri de değiştiririz, öğretmenleri de değiştiririz. Buradan çok net söylüyorum. Herkes ona göre hazırlığını yapsın. Hiç kimse gidip nüfus kaydını aldırarak çocuğunu başka yere götürmesin."