Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Türk-İş Isparta İl Temsilcisi Sadık Kaya, Isparta'da her 100 çalışandan 48'inin kayıt dışı olduğunu açıkladı.
Kaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, Çalışma Bakanlığı'nın raporuna göre Isparta'da kayıt dışı çalışanların ciddi bir kesime hitap ettiğini belirtti. Her 100 çalışandan 48'inin kayıt dışı olduğunu aktaran Kaya, bu rakamın Isparta açısından ürkütücü olduğunu bildirdi.
Isparta'da iki sektörde kayıt dışı çalışmanın ağırlıklı olabileceğini savunan Kaya, birincisini kent merkezindeki özel sektörün, ikincisini de tarım kenti olmasından dolayı mevsimlik işçilerin oluşturduğunu ifade etti. Sıkı denetimlerle kayıt dışı çalıştırma olanığının giderilebileceğini belirten Kaya, 30 kişinin çalıştığı yerlerde yapılan sıkı denetimlerin daha az işçi çalıştıran yerlere de uygulanması gerektiğini bildirdi.
Kayıt dışı işçi çalıştırma konusunda sigorta primlerinin de etkili olduğunu savunan Kaya, ''Ürkütücü bu tabloda sigorta primlerinin yüksekliği de önemli ölçüde rol oynuyor. Sigorta primlerinin düşürülmesiyle işveren de rahatlatılabilir ve kayıt dışı oranı azalabilir'' diye konuştu.
Türk-İş'in her zaman güvenli çalışma ortamından yana tavır koyduğunu belirten Kaya, yetkililerden denetim mekanizmasını daha aktif şekilde işleterek, kayıt dışılığın üzerine daha çok gidilmesini istedi.
(HÖ-