Isparta'da kentsel dönüşüm yanlış gidiyor

Behiç İnşaat Sahibi Behiç Oto, evini kentsel dönüşüme sokmak isteyenlerin dayanıklı ve sağlıklı yapılara sahip olmak yerine daha çok kazanç elde etmenin peşinde koştuklarını söyledi.
            Gülistan Mahallesi'nde kentsel dönüşüm projesi geliştiren İşadamı Behiç Oto, Isparta'nın kentsel dönüşüm anlayışını eleştirdi. Kentsel Dönüşüm Yasası'nın eski evlerin revize edilerek daha dayanıklı ve sağlıklı yapılar elde etmeyi amaçladığını belirten Behiç İnşaat Sahibi Behiç Oto, şöyle konuştu:

            "Isparta'da kentsel dönüşüm yanlış gidiyor. Kentsel Dönüşümün maksatı şudur: Eski evleri revize ederek sağlıklı evlerde yapılmasını sağlamak. Metre karenin büyümesi, bu dönüşümden para kazanmak Isparta'ya mahsus bir şey. Başka şehirlerde böyle bir şey yok. Önemli olan güvenli, dayanıklı yapılar yapmak. Bu işe 'ne kadar para kazanırım' diye bakarsanız, ne kadar sağlıklı düşünebilirsiniz ki. Ortaya parayı koy. Herkes 'biraz daha koy' diyecektir. İşin içine maddiyat girersek, rant girerse sağlıklı bir şey olmaz. 'Sana fazla, bana fazla' diye çekişmeye başlanırsa bu iş sağlıklı olmaz.

Bu işte bilinçli olmak lazım. Nerede oturduğunu, nasıl bir konutta oturduğunu bilmek  lazım. İkincisi 'ben bu konutu revize ederek nasıl bir kazanç elde ettim' Bunu düşünmek lazım. Hep bana demiyeceksiniz. Hep bana derseniz müteahhidi zora sokarsınız. Müteahhitte sadece kendisini düşünmeyecek. Bursa'da 20 dairelik bir siteye kentsel dönüşüm uygulanacak.

Müteahhit firma teklifini vermiş.

30 yıllık binayı siteyi kentsel dönüşüme sokacaklar. Taslağını gönderdiler, baktık. Projeyi inceledik. Oturdukları ev 145 m2. Adam onlara 110 m2 daire vermiş. Bütün millet diyor ki 'dairelerimiz küçüldü' Adam 5 kat yıkıp, 12 kat yapmıyor. O taraflarda böyle bir şey yok. 5 kat yıkıp, 6 kat yapacak. Müteahhit doğru olanı yapmış."