Süleyman Demirel Üniversitesi (Sdü) Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bumin Dündar, Isparta'daki İlköğretim ve Liselere Yönelik Yapılan Tarama Sonucunda Çocukların Yüzde 11.6'sının Obez, Yüzde 12.2'sinin İse Fazla Kilolu Olduğunun Saptandığını Söyledi.

         Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bumin Dündar, Isparta'daki ilköğretim ve liselere yönelik yapılan tarama sonucunda çocukların yüzde 11.6'sının obez, yüzde 12.2'sinin ise fazla kilolu olduğunun saptandığını söyledi. SDÜ Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı tarafından Isparta'da ilköğretim ve liselerde okuyan 5 bin 26 çocukta obezite taraması yapıldı.

   Yapılan tarama sonuçlarını açıklayan Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bumin Dündar, öğrenim gören çocukların yüzde 11.6'sının obez ve yüzde 12.2'sinin fazla kilolu olduğunu söyledi. Dündar, bu çalışmadaki sonuçların önceki yıllarda obezite sıklığını araştıran başka illerdeki çalışmalara göre oldukça yüksek olduğunu belirtti. Bu bulguların obezitenin Türk çocuklarında korkutucu boyutlara ulaştığının bir göstergesi olduğunu kaydeden Dündar, önlem alınmadığı takdirde obezitenin özellikle çocukluk yaş grubunun en önemli sağlık sorunu olacağını vurguladı.

        Obezitenin tıbbi bir hastalık olduğunu ifade eden Dündar, "Mutlaka bir endokrinolog tarafından tetkik ve tedavisinin yapılması gerekir. Çocukluk yaş grubundaki obezite sıklığının artması ileriki yaşlarda başta kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, diyabet ve metabolik sendrom gibi hastalıkların sıklığını artıracaktır. Bu hem toplum sağlığına hem de ülke ekonomisine olumsuz yansıyacaktır" dedi.

      Çocuklardaki obezite sıklığının artması ile düzensiz beslenme, fast-food türü yiyeceklerin aşırı tüketilmesi, spor ve egzersiz yapmama, aşırı televizyon seyretme ve bilgisayarla meşgul olmaya bağlı sedanter yaşam arasında çok yakın ilişki olduğunun belirlendiğini vurgulayan Dündar, toplumun bu tür yaşam tarzından uzak durması için bilgilendirilmeye ihtiyacı olduğunu belirtti. Obezitenin önlenmesi için çocukların yaşam şekli ve beslenme alışkanlıklarının değişmesi gerektiğini anlatan Dündar, Isparta'daki kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleriyle birlikte il genelindeki okullarda çocukların ve ailelerin obezite konusunda bilgilendirilmeleri ve obezitenin önlenmesi konusunda bir kampanya başlatmayı düşündüklerini sözlerine ekledi.