Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO), büyük umut beslediği Adıyaman, Hatay ve Isparta'da bu yıl 12 noktada sondaj çalışması yapılacağı bildirildi.

    TPAO Adıyaman Bölge Müdür Vekili Besim Şişman, yaptığı açıklamada, kuruluş olarak, 2008-2009 yılından sağlıklı petrol elde edilmesi açısından büyük umut taşıdıklarını belirtti. Şişman, son iki yıldır Güney ve Güneydoğu'da yoğun bir çalışma gerçekleştirdiklerini, bazı yerlerden olumlu sonuçlar alınırken, bazı noktalarda petrol bulunamadığını kaydetti.

      Adana'nın Karaisalı ilçesindeki ''Kandak'' kuyusundan büyük umut beslediklerini, ancak buradan olumlu sonuç alamadıklarını ifade eden Şişman, buna karşın bu bölgeden vazgeçmediklerini söyledi.

     Şişman, Adana'nın petrol potansiyeli olan bir il konumunda bulunduğunu, bu nedenle TPAO'nun burayı kolay kolay terk etmeyeceğine dikkat çekerek, geçmişte de İncirlik Beldesi'nde kuyularının bulunduğunu anımsattı. Şişman, özellikle bu yıl petrol alınması açısından umutlandıkları bir diğer noktanın Suriye sınırına 2 kilometre mesafedeki Hatay'ın Altınözü ilçesine bağlı Kılıçtutan köyünde ''Karbeyaz'' lokasyonu olduğunu bildirdi.

    Altınözü'nde 2 bin 246 metre derinliğe indiklerini anlatan Şişman, şunları kaydetti: ''Programa göre 3 bin 650 metreye inmeyi hedefliyoruz. Şu ana kadar petrol bulunamadı. Zaten, bu seviyede petrol beklentimiz yok. İstediğimiz derinliğe 1,5 ay sonra ulaşırız. Derin kuyu olduğu için şartlar bizi zorladı. Onun yanı sıra Adıyaman'daki Doğu Karakuş sahasında verimli petrol almaya başladık.

    Buradaki sahayı genişletiyoruz. Bu yıl 2 ve 3 numaralı kuyular kazılacak. Buradaki petrolün A.P.I. Gravite 25-26 seviyelerinde belirlendi. Gravite değeri 20'nin altında olduğunda asfalt yapıyla karşılaşılıyor. 30 gravitenin üzerindeki değerde petrol elde edilirse daha verimli olur. Adıyaman'da tamamlanan kuyumuzda günlük 220 varil petrol üretiyoruz.

    Mevcut petrol zonunun yukarısında daha verimli petrol elde edeceğimiz umuyoruz. Burada 2 lokasyon çalışması yapılacak.'' Şişman, Adıyaman'da bu yıl 8 tane sondaj çalışmasının daha olacağını, ayrıca, Antakya ve Isparta'da Yuvaköy mevkinde çalışma gerçekleştireceklerini açıkladı.

2009 ÇOK ÖNEMLİ...

   Petrol arama çalışmalarının pahalı ve yorucu olduğunu, bu nedenle sadece petrol umudu olan bölgelerde çalışmalar yürüttüklerine değinen Şişman, şöyle devam etti: ''Jeolog arkadaşlarımız, petrol umudu olan yerde çalışmalar yaparlar. Sonra dinamit patlatarak, sismik arama grubu, yer altı durumunu çıkartır. Elde edilen veriler, Ankara'daki 3 boyutlu sanal ortamda yorumlanır. Uzmanların da katıldığı risk analizleri yapılır ve sonra kuyu açma kararı verilir. Bu nedenle, bizim şu ana kadar çalışma yaptığımız veya yapacağımız her alanda petrol umudu var. Son yıllarda petrol arama çalışmalarında büyük yoğunluk yaşıyoruz. Uzun bir durağanlıktan sonra son 2 yıldır petrol sektöründe büyük atak yaşanıyor. Gelecek yıl patlama olabilir. Bu anlamda en geç 2009'da TPAO'dan büyük ses çıkacak.''

İSKENDERUN UMUDU

   Doğu Akdeniz'in petrol zenginliği açısından önemli olduğunu, ancak Kıbrıs'ta çalışma yapamadıklarını vurgulayan Şişman, ''Buradaki bazı engeller nedeniyle çalışma yapamıyoruz. Ancak, gelecek yıl, bizim için büyük umut vaat eden İskenderun Körfezi'nde bir çalışma başlatıyoruz'' dedi. Şişman, sondaj ve üretim çalışmalarında Genelkurmayın ve bağlı kuruluşların kendilerine büyük destek olduğunu, her sondajda görev alan 40-45 kişilik ekiplerin güvenliğini jandarmanın destekleriyle sağladıklarını söyledi.Şişman, halen Adıyaman'da petrol çıkarılan kuyulardan günlük yaklaşık 9 bin 500 varil petrol alındığını sözlerine ekledi.

(AA)