İş Bankası'nın araştırmasına göre, Isparta sosyal gelişmişlikte Ankara, Eskişehir, İstanbul, İzmir ve Antalya'dan sonra 6.sırada yer alıyor.

ASLINDA 3.GRUPTAYIZ

İş Bankası'nın araştırmasına göre, Isparta gelişmişlik endeksi sıralamasına göre 21 kentle birlikte 3.grup iller arasında yer alıyor. Devletin verilerine göre ise Isparta 2.bölgede yer alıyor.

İş Bankası Genel Müdür­lüğü, İllerin Gelişmişlik En­deksi araştırması yaparak 81 ilin durumunu ortaya koydu. İş Bankası, çalışmayı yaparken ekonomik gelişmişlik, illerin gelişmişlik endeksi, sosyal gelişnüşlik ve işgücü bakımın­dan gelişmişlik endekslerini dikkate aldı. Çalışma kap sanımda genel ekonomi, kişi gelişmişlik kriterinde 27 değişken üzerinde çalışıldı. İl­lerin gelişmişlik endeksinde 44 değişken, işgücü bakımından gelişmişlikte 7 değişken, sosyal gelişmişlikte ise 10 değişken baz alındı. Araştırma çalışması yapılırken TÜİK, Bilim,Sanayi ve Teknoloi Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, İstanbul Sanayi Odası, Türkiye ihracatçılar Meclisi verilerinden fay­dalanıldı.

Çalışmaya göre, Isparta sosyal gelişmişlikte lider iller arasında yer alıyor. İllerin sosyal gelişmişlik endeksi sıralamasında Isparta 3.2 puanla 6.sırada yer aldı. Is­parta, Ankara, Eskişehir, İstan­bul, İzmir ve Antalya gibi metropol şehirlerin hemen arkasında yer aldı.

İşgücü gelişmişlik endeksi sırala­masında -0.1 puanla 24.sırada yer alırken, fînansal gelişmiş­likte -.0,2 puan ile 30.sırada yer aldık, illerin ekonomik gelişmişlik endeksinde Isparta 44.sırada yer alırken, endeks değerine göre yapılan değerlendirmede ilimiz 3. grup gelişmiş iller arasında yer aldı. Isparta, 3. grup gelişmiş­likte 21 kentle birlikte yer alıyor.

Ancak devletin veriler­ine göre Isparta, gelişmişlik endeksinde 2. grup kentler arasında yer alıyor. Bu da teşvikte daha az destek imkan­larından faydalanmamıza neden oluyor.
 
Akdeniz