Isparta Tarım Müdürü Sıddık İpek, yılda yaklaşık 22 bin ton kiraz üretilen Isparta'nın en fazla Almanya'ya ihraç yaptığını bildirdi.

İpek, yaptığı açıklamada, Isparta'da 38 bin 695 dekarlık alanda 21 bin 885 ton kiraz üretimi gerçekleştirildiğini kaydetti. Kiraz üretiminin en fazla, 14 bin 700 tonla Senirkent ilçesinde olduğunu belirten İpek, Senirkent'i, Uluborlu, Atabey'in izlediğini söyledi.

2009 yılında Isparta'nın, ürettiği kirazın 5 bin 667 tonunu ihraç ettiğini ancak geçen yıl, yaşanan don olayı nedeniyle ihraç edilen rakamın 4 bin 478 tona düştüğünü belirtti. İpek, ''Geçen yıl 4 bin 478 ton kiraz ihraç ettik, bu yıl beklentimiz daha fazla. Don olayı bu yıl önceki yıl ile aynı ölçüde zarar vermedi'' dedi.

Isparta'nın geçen yıl ihracattan 57 milyon 934 bin lira girdi sağladığına dikkati çeken İpek, bu yıl bu rakamın da artmasını beklediklerini aktardı.

Dünyada kiraz tüketiminin yüzde 19'unu Türkiye'nin karşıladığına vurgu yapan İpek, bunun yüzde 5'inin de Isparta'dan karşılandığını söyledi. İpek, ''Yılda yaklaşık 22 bin ton kiraz üretimi yapan Isparta, kirazını, en fazla Almanya'ya satıyor. İkinci sırada Rusya, üçüncü sırada İngiltere yer alıyor'' diye konuştu.