Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri ve Yaşayan İnsan Hazineleri Ulusal Envanteri çalışmaları kapsamında, İlimizdeki Somut Olmayan Kültürel Miras öğeleri ve Yaşayan İnsan Hazinesi Adaylarının tespiti amacıyla oluşturulan kurul, 2.toplantısını önceki hafta gerçekleştirdi. Toplantıda bu zamana kadar yapılan çalışmalar değerlendirildi. İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Osman Çot, kurulun çalışmaları ile ilgili şu bilgilendirmeyi yaptı:

    "Bakanlığımız, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından somut olmayan kültürel mirasımızın tespiti amacıyla yapılan envanter çalışmasında yer almak üzere İlimizdeki bu özelliğe sahip kültürel miras öğelerini belirleyerek kayıt altına almak üzere kurulan komisyon çalışmaları neticesinde 2008-2017 yılları arasında ulusal envantere kaydedilmek üzere toplam 49 adet somut olmayan kültürel miras unsuru bildirilmiştir.

    18 unsur İl ve Ulusal envantere, 7 unsur İl Envanterine kaydedilmiş olup 24 unsur değerlendirme aşamasındadır. 2017 yılı içerisinde “Isparta Gülü ve Gül Kültürü” konusunda çalışmalar tamamlanmış ve somut olmayan kültürel miras unsuru olarak Bakanlığa sunulmuştur.

    Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’nin icracı birimi olarak, Yaşayan İnsan Hazineleri Ulusal Envanteri çalışmalarının güncellenmekle birlikte “Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcılarının Tespit ve Kayıt İşlemleri Hakkında Yönerge” si çerçevesinde sanatçı tespit ve kayıt işlemleri çalışmaları devam etmektedir."

    SOKÜM İl Tespit Kurulu, periyodik toplantısı sonrasında Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinde Yaygın Kültür Eğitim Faaliyetleri kapsamında açılan 2017 yılı Geleneksel Türk Süsleme Sanatları ve El Sanatları Karma sergisi gezdiler.