BİZ GÖREMEYECEĞİZ AMA ÇOCUKLARIMIZ GÖRECEK ISPARTA, HAVACILIĞIN MERKEZİ OLACAK
Kara Havacılık Okulu’nun Isparta’ya getirilmesinde ilk adımı atan Eyüp Avcular, “Metal, yazılım ve elektronik sektöründe Isparta farklı bir noktaya gelecek” iddiasında bulundu.

BUGÜNLERE NASIL GELİNDİ?

Kara Havacılık Okulu’nun Isparta’ya getirilmesi için ilk adımı atan Eyüp Avcular, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun ve Dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın desteğiyle bir noktaya kadar geldi. Bir ITSO projesi olan Kara Havacılık Okulu’na sahip çıkan ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç ve dönemin Başkan Yardımcısı Şükrü Başdeğirmen, süreci yakından takip etti. Başdeğirmen, ITSO Başkanı olunca da dev projeyi takip etti. Projeye en büyük siyasi destek AK Parti Milletvekili ve Plan-Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç’den geldi. Her aşamasını takip eden, tıkanılan yerlerde devreye giren Bilgiç, Isparta’yı mutlu sona ulaştırdı. Son32 olarak bugünlere gelmemizde ismi bilinen  ve bilinmeyen gizli kahramanlara teşekkür ederiz.

 “Isparta’ya getirirsek ne yapacağız diye araştırdık. Buranın adı okul. Fakat o gün bize gösterilen olaylarda komşu devletlerin ve Türk devletlerin havada uçan neyi varsa bakım ve onarımı yapılıyormuş. Buraya hizmet veren çok sayıda küçük fabrikacıklar varmış. İnceledik, kurgumuzu kurduk. Burası bize ne getirir? Burası metal sanayiyi canlandırır. Elektrik-yazılım sektörünü öğretir.

Kaybolan sektörlerin yerine yazılım, elektronik ve metal sektöründe Isparta’nın geleceği çıkar. Üniversite’de hava ile ilgili bölüm açılmasının baskılarını yaptık. Geçte olsa Keçiborlu’da bir sivil havacılık yüksekokulu açıldı. Kemal Battal daha sonra TOBB’da danışman oldu. Isparta’ya Havacılık OSB adı altında TOBB’dan talep çıkarttık. Ama siyaseten tasvip görmedi, konu kapandı. Onu da getirebilseydik, olay çok farklı olurdu. O dönemde Tuzla Piyade Okulu’nu da getirmek istedik ama olmadı. Herşey bitmişti. Ondan sonra Genelkurmay ihaleye çıkaracaktı. İmzadan çıktıktan sonra İstanbul’a götürmek için çok mücadeleler oldu.

Bizler göremeyeceğiz ama gençler görecek. Isparta havacılık merkezi olacak. Metal, yazılım ve elektronik sektöründe Isparta farklı bir noktaya gelecek.  O hayallerimize ulaştık görüyorum. Gelişmeleri göreceksiniz. Bu 3 sektörde ve yan sektörlerdeki ilerlemeyi, kültürel bazdaki gelişmeleri göreceksiniz.

O YILLARIN TANIĞI EYÜP AVCULAR

2018’in Eylül ayında Isparta’da faaliyete başlayan Kara Havacılık Okulu’nun çıkışı 2003 yılına dayanıyor. Herşey Ispartalı bir askerin Etimesgut’taki Kara Havacılık Okulu’nun taşınma kararını ITSO ekibine duyurması ile başladı.

 “Kemal Battal Genelkurmay’da hukukta görevli Ispartalı bir asker. Ünal Sofulu ile çocukluk arkadaşı. Etimesgut Kara Havacılık Okulu genişleyemiyor, dar geliyor. Tuzla Piyade ile Kara Havacılık Okulu’nun taşınma kararı veriliyor. Kemal Battal haberini alıyor. Çocukluk arkadaşı olan Ünal Sofulu ile telefon konuşmasında ‘böyle böyle bir durum var. Isparta’ya götürebilir miyiz’ diyor. Ünal konuyu bana söyledi. Ben de hemen ‘hadi Ankara’ya gidiyoruz’ dedim. Rıfat Hisarcıklıoğlu yeni TOBB Başkanı olmuştu. Siyasi tarafında destek vermesini istedik. Ankara’da her yere 4-5 kişi gittik. Çünkü Ankara’da yaşadıklarımızı anlatsam, kimse inanmaz. Yalan söylediğimi düşünür. Kara Havacılık Okulu konusunda Rıfat beyle okeyleştik. Rıfat bey bu konuda arkamda durdu.”