ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI’NIN HAZIRLADIĞI ÇEVRE DÜZENİ PLANI’NDA ISPARTA İÇİN RAYLI SİSTEM VAR
UYGULANMALI

Şehir Plancısı Prof. Dr. Erkan Polat, büyükşehir olmaya aday bir kent olan Isparta için raylı sistemin iyi bir çözümleme olacağını söyledi.

SDÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Polat,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Çevre Düzeni Planı’nda Isparta için raylı sistem çözümlemesinin bulunduğunu söyledi. Planda yer alan raylı sistemin uygulanması gerektiğini belirten Polat, şöyle konuştu:

BAKANLIK PLANLAMASINDA VAR YERELDE UYGULANMALI

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2-3 yıl önce yaptığı Çevre Düzeni Planı’nda Isparta için bir raylı sistem çözümlemesi bulunuyor. Üst ölçekli bir plan. 1/100000 ve 1/25000 ölçeklerinde yapılmış bir plan. Bu idarenin verdiği bir karar olarak aslında uygulanması gerekiyor. Güzel bir çözümleme. Isparta için geç kalmış bir çözümleme. Keşke daha önceden raylı sistem yapılsaydı da ulaşım sıkıntısı hiç yaşanmasa. Yaşanabilir Isparta’nın devamlılığını sağlayacak güzel bir sistem. Isparta büyükşehir olmaya aday bir kenttir. Bu nedenle ulaşım yüzde 100 rahatlatılmalıdır.

ULAŞIM ANA PLANI ZORUNLULUK

Plansız gelişme, plansız kalkınma olmaz. Bu hem kent planlaması hem ulaşım planlaması açısından. 100 bin üzerindeki kentlerin ulaşım ana planı yapması gerekiyor. Bütünşehir olacağız. Bu yasa değişikliği ile birlikte yapmamız gereken bir şey. Ulaşım ana planı, ulaşım master planı yapacağız. 5 yıllık bir acil eylem planı ile ulaşım master planı tamamlanabilir.

ŞEHİR MERKEZİNDA EZİYET YAŞANIYOR

Merkez kentin kalbi. Kalp doğru çalışmazsa vücuttaki diğer organlar zayıflar. Isparta’nın kalbi kent merkezidir. Bazı saatlerde trafik eziyete dönüşüyor. Yaptığımız analizlerde bazı yolların kapatılması, yayalaştırılması düşünülebilir. Bir takım düzenlemeler yapılabilir. Yaya ve taşıt ikisi bir arada düşünülmeli. Bazı yollar yayalaştırılabilir, bazı caddelerde şerit teke düşürülebilir.

MİGROS KAVŞAĞI İYİ BİR ÇÖZÜMLEME

Migros Kavşağı iyi bir çözümleme. Şehir trafiğini hızlandırıyor. Hastane ve sanayi ile birlikte düşünüldüğünde bu alanı kullananların önümüzdeki yıllarda daha da artacağı söylenebilir. Yeni Terminal için de aynı. İstanbul Caddesi kente gelen en önemli akslardan birisi. Konuya bilimsel yaklaşmak gerekir. Ulaşımla ilgili sayıları ortaya koymak gerekir.”