İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyükşehirlerde önemli ticaret hacmine sahip işadamlarına sahip olan Isparta'nın kalkınma modeli hemşehricilik üzerine kuruluyor. İş Dünyası Platformu'nun Antalya buluşmasında önemli mesajlar verildi.

    Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) ve  Isparta Girişimci İşadamları Derneği’nin (İGSİAD)  önderliğini yaptığı Isparta İş Dünyası Platformu, Isparta ve Ankara'dan sonra 3.buluşmasını Antalya'da gerçekleştirdi. Antalya'da faaliyet gösteren Ispartalı işadamlarının katılımıyla gerçekleştirilen yemekli buluşmada Isparta adına birlik ve beraberlik mesajları verildi, dışarıdaki Ispartalılarının memleketlerini unutmaması gerektiği vurgusu yapıldı.

    Isparta İş Dünyası Platformu'na Antalya temsilciliği yapan İşadamı Abdullah Erdoğan'ın organizasyonu ile Su Otel'de gerçekleştirilen toplantıya bu ilde yaşayan Ispartalı işadamları büyük ilgi gösterdi. IGSİAD yönetiminin daveti üzerine ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, ITSO Meclis Başkanı Osman Şahlan ve meclis ve yönetim kurulu üyeleriyle BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ile Milli Parklar Burdur Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk de toplantıya katıldı.

    İş Dünyası Platformu ve IGSİAD Başkanı Alper Bayhan, açış konuşmasında hemşeri buluşmalarının önemine dikkat çekti. Isparta ve Ankara'dan sonra 3.buluşmayı Antalya'da gerçekleştirdiklerini kaydeden Bayhan, "bu buluşmalarımız, birlik ve beraberliklerimiz artarak devam edecek. Gücümüzü memleketimiz için, milletimiz için kullanalım. İzmir, İstanbul, Ankara ve Antalya'da envanter çalışmalarımız devam ediyor, hemşehrilerimizin bilgilerine ulaşıyoruz. İnşallah 19 Eylül'de İzmir'de, 24 Ekim'de de İstanbul'da olacağız. İletişimimiz arttıkça şehrimize faydamız artıracağız. Hemşehricilikte bir kalkınma modelidir" dedi.

    Daha sonra tüm katılımcılar kendisini tanıtarak fikir ve görüşlerini paylaştı. Toplantıda Isparta Girişimci ve Sanayici İşadamları Derneği'nin Antalya şubesinin kurulacağı ve kurucu başkanlık görevinin İşadamı Serdar Koçer'e verildiği bildirildi.

    Tanışma gündeminden sonra kürsüye çıkan ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, yapılan çalışmalar ve Isparta'yla ilgili geniş bir yelpazede konuşma yaptı. Isparta adına çok önemli mesajlar veren Başdeğirmen, kent dışındaki Ispartalılara da görevler düştüğünün altını çizdi. İşte Başdeğirmen'in konuşmasından özetler:

ISPARTA KÜÇÜK AMA DIŞARIDA ÇOK BÜYÜK

    “Isparta kabuğunu kırmalı. Şehir olarak çok sakin duruyoruz. Düşünün 20 yıl önce yaptığınız OSB'yi  daha yeni dolduruyorsunuz. Isparta içerden baktığınız zaman çok küçük. Ama dışarıdaki Isparta çok büyük. Biz aslında büyüğüz. Isparta'da ilk 5 yıldızlı otele kavuşunca çocuk gibi sevindik. Antalya 5 yıldızlı otele alışkın, 1 taneye güler geçerler. Ama biz sevindik. AVM için hep Antalya'ya gelirdik. Şimdi bizim de bir AVM'miz var. İnanın İstanbul'daki AVM'lerden çok daha iyi. Bunlar bize sınıf atlattı. Biz Antalya'nın arka bahçesi filan değiliz. Böyle bir şey kalmadı. BAKA kurulduktan sonra sınırlar ortadan kalktı, bölgesel birliktelikler oluştu. BAKA, bölgemize 100 milyon TL'lik hibe destek sağladı. 100 milyon da yatırımcı para koyduysa bölgeye 200 milyon TL'lik yatırım yapıldı. Ben  de bu organizasyonun yönetim kurulu üyesiyim. Gelişmişlik farklarımızı ortadan kaldırmak istiyoruz. Ama zamanla olacak. Büyük balık her zaman büyük pastayı yiyor. 

    Antalya'da OSB doldu. Turizm gelişti daha da gelişecek. Antalya sanayiye çok fazla girmemeli. Yeni bir OSB kurmamalı. Biz diyoruz ki, gelin sanayide Isparta ve Burdur'u değerlendirin. Isparta ve Burdur birlikte büyümeli, el ele büyümeli. Expo 2016'da Antalya'da yapılıyor. Devletimiz 1 milyar TL'lik yatırım yapacak. Isparta olarak bu dönemde 500 bin turisti gül bahçelerine götüremez miyiz? Nereden götüreceğiz Dereboğazı'ndan. Ama bölünmüş yol değil. Turisti getir-götür sıkıntı. Yol bölünmüş yol olsa bu sadece Isparta'ya hizmet etmez. En büyük faydayı Antalya görür. Karşıdan bakmayalım, fikir üretelim. Buradaki milletvekillerinizle, yetkililerinizle bu durumu paylaşın. Bu sadece Isparta'nın sorunu değil. Isparta’yı önemseyin. Memleketinizin ekonomisini takip edin. Gelişmeleri izleyin. Mümkün olduğunca da destek verin.

    Isparta olarak 234 milyon dolarlık ihracatımız var. 2023 yılında hedefimiz 500 milyon dolara çıkarmak. En güzel yaptığımız sektör hizmet sektörü. 65 bin öğrencinin cep harçlığı ile yaşıyoruz. Öğrenci 3 ay tatile gidiyor, bizim iş bitiyor. Ticaretimiz pamuk ipliğine bağlı. Isparta'yı olması gereken yere götürmeliyiz. 202 bin nüfus bu bölgeye yakışmıyor. Nüfus artışımız yılda 2 bin. Bu yeterli değil. Büyümemiz için üretmemiz lazım. 

    Göreve geldiğimizde 'birlik ve beraberlik içinde olmalıyız' dedik. Bunun için Isparta Ekonomi Kampusu Projesi hazırladık. 20 bin m2'lik projemiz Allah'ın izniyle 2 yıl sonra bitecek, açılışını birlikte yapacağız. Kalifiyeli eleman sıkıntısı yaşıyoruz. TOBB'a gittik, birlik ve beraberlik içinde okulu kaptık. Şimdi ihalesi yapıldı, temeli atılacak. TOBB Teknik Lise de 2 yıl sonra açılacak. Gülle ilgili sıkıntılarımız vardı. Mimar Sinan Caddesi ve Otogarda 5 TL'yi sepetler satılıyor. Meclis olarak yasak koyduk. Sağlık Bakanlığı uyguladı, yaptırım için cezalar kesti. Şimdi de akredite laboratuarı kurduruyoruz. SDÜ Mükemmeliyet Merkezi için de bu laboratuar kurulacak. Eğer müdahale etmezsek gülü de bitiririz. Gülümüz devlet kayıtlarında süs bitkisi idi, endüstri bitkisi olmasını sağladık, destekler arttı. 100 yıldır sanayi ürünü olan güle, süs bitkisi denmiş. Şimdi de diyoruz ki 'milli ürün' olmalı. Çünkü Bulgaristan'la yarışamıyoruz. Orada destekler çok fazla.

    Havaalanımız atıldı. THY Genel Müdürü Temel Kotil'le defalarca görüştük. 3 kez ziyaretine gittik, 100 kez telefonla görüştük. Sağolsun davetimizi kırmadı, Isparta'ya geldi. 3 gün olan seferler önce 4'e sonra 5'e, sonra 7'ye çıktı. Mart-2015'de de karşılıklı 2 sefer yapılacak. Günde 2 kez Isparta-İstanbul arası uçuş olacak."

    Toplantının kapanışında geceyi organize eden Ispartalı İşadamı Abdullah Eryiğit'e IGSİAD tarafından plaket verildi. Erdoğan, bu tür organizasyonları daha da genişleterek, büyüterek yapmaya devam edeceklerini söyledi.