Kadın çiftçiler sayesinde Isparta, lavanta üretiminde adres oldu

KADEM Isparta İl Temsilciliği’nin açılışına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, ‘Lavanta yetiştiriciliğinin kadın çiftçiler ile yaygınlaştırılması’ projesi ile İlimizin lavanta üretimi konusunda Türkiye’de adres olduğunu vurguladı.  

Kadın ve Demokrasi Derneği(KADEM) Isparta İl Temsilciliği, dün Modapark Düğün ve Kongre Salonu’nda gerçekleştirilen törenle açıldı. Açılışa Vali Şehmus Günaydın, KADEM Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Recep Erdem, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Bolat, KADEM Isparta İl Temsilcisi Hatice Gonca Kayacan, AK Parti İl Başkanı Osman Zabun, dernek üyeleri ve davetliler katıldı.

KAYACAN: HEYECANLIYIZ

Açılış töreni KADEM Isparta İl Temsilcisi Hatice Gonca Kayacan’ın yaptığı konuşma ile başladı. KADEM ailesine katılmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti ifade eden Kayacan, ailenin güçlendirilmesi ile kadın ve aileye yönelik yapılacak çalışmalarla ilgili heyecanlı olduklarını belirtti.

BAYRAKTAR: BÖYLESİNE GÜZEL BİR SEMBOLLE ÖZDEŞLEŞMEK ISPARTALILAR İÇİN MEMNUNİYET VERİCİ OLMALI

Daha sonra kürsüye KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar geldi. Gül şehri Isparta’da bulunmaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade eden Bayraktar, “Böylesine güzel bir sembolle özdeşleşmek Ispartalılar için memnuniyet verici olmalı. Biz de KADEM olarak Isparta’da bir gülistanımız olmasından dolayı mutluyuz. Temcilciliğimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Katkı sağlayan herkese şükranlarımı sunuyorum. İnanıyorum ki, bu güzel Batı Anadolu şehrinin kadınları gücümüze güç katacak, bize yeni ufuklar açacaklar” dedi.

BİR REFERANS MERKEZİ

2013 yılından bu yana Anadolu’nun dört bir yanında temsilcilikler açarak büyüdüklerinin altını çizen Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü: “43. temsilciliğimizi de bugün dostlarımızın katılımı ile burada açıyoruz. Bildiğiniz üzere KADEM, kadın sorunlarına çözüm üretmek üzere çalışmalar yapan bir kuruluş. Bir referans merkezi. Nasıl ki gençlerin, yaşlıların, veya engellilerin sorunları aslında tüm toplumun ilgilendiriyorsa, kadınların sorunları da toplumsal bir duyarlılık gerektirir. Çünkü toplum bir bütündür.  Hedef, bütün bir toplumun huzur ve refahı olduğuna göre, onu bütün dinamikleri ile ele almak durumundayız.

ÜLKENİN SORUNLARI DA SADECE ERKEKLER ÜZERİNDEN ÇÖZÜLEMEZ

Aynı şekilde aileyi de, kadın, erkek, çocuk, bir bütün olarak ele alıyoruz. Kadını ve erkeği birbirinin velisi, birbirini tamamlayan varlıklar olarak gören dinimizin bize öğrettiği de budur. Dolayısıyla, nasıl ki ailenin, çocukların sorunları sadece kadınlar üzerinden çözülemezse, toplumun, ülkenin sorunları da sadece erkekler üzerinden çözülemez.  Bu sebeple hem evde, hem karar mekanizmalarında, dayanışma ve ortak temsil diyoruz. Ailenin de, toplumun da refahı ancak kadın erkek elele, dayanışma içinde sağlanabilir.

SAHAYA İNEN DİNAMİK BİR YAPI

KADEM, sadece teori üreten, fildişi kulelerden toplumsal sorunları analiz eden değil, sahaya inen, toplum sorunlarıyla yüzleşen, somut öneriler getiren, gerektiğinde elini taşın altına koyan dinamik bir yapı. Cinsiyet adaletine ters düşen her konuda sesimizi yükseltiyoruz. Şiddet gören bir kadın varsa yanına koşuyoruz. Gerekiyorsa mahkeme kapısının önünde hak arıyoruz. Yetiştirme yurtlarında kalan, fakat çıktıktan sonra gidecek yeri, geçimini sağlayacak bir kapısı olmayan kızlarımıza, Aile Bakanlığı, İşkur ve özel sektör işbirliğiyle meslek edindirme eğitimleri veriyor ve işe yerleşmeleri için destek oluyoruz. Savaştan kaçıp ülkemize sığınmış kadınlar için Afad işbirliğiyle kurduğumuz merkezimizde rehabilitasyon ve eğitim amaçlı hizmet veriyoruz. Yenilikçi bir fikri olan kadınlara, Tübitak-Martek işbirliğiyle verdiğimiz girişimcilik eğitimi ve finansal destekle, fikirlerini hayata geçirmelerini sağlıyoruz.

FARKLI BÖLGELERİN SORUNLARINI DA ELE ALIYORUZ

KADEM aynı zamanda, ele aldığı konuları kısır gündelik tartışmalardan öte çözüm odaklı, akademik bir zeminde derinlemesine tartışmak için senede 3 kez çıkarttığı uluslararası hakemli dergi, her sene düzenlediği akademik kongre, 2 senede 1 düzenlediği kadın ve adalet zirvesi, çok çeşitli çalıştaylar ve seminerlerle de verimli bir platform sağlıyor.Teoriyi ve pratiği birleştirebilen bu yapıda ülkemizin farklı bölgelerinin sorunlarını da ele almaya çalışıyoruz. Sosyal meseleleri İstanbul ve Ankara merkezli değil, doğusu ve batısıyla, yerel dinamikleri de dikkate alarak takip etme gayretindeyiz.

KADIN ÇİFTÇİLER SAYESİNDE ISPARTA ADRES OLDU

Bu perspektif içinde her kesimden kadına aramızda yer açmak, sorunları birlikte çözmek, gelişimlerine katkı sağlamak çabası içindeyiz. Ispartalı kardeşlerimiz de bizlere yeni bir renk yeni bir zenginlik katacak. Mesela kadınların girişimciliği adına çok güzel bir örneklik var burada. ‘Lavanta yetiştiriciliğinin kadın çiftçiler ile yaygınlaştırılması’ projesi ile Isparta, lavanta üretimi konusunda Türkiye’de adres olmuştur. Birkaç yıldır Isparta’da turizmin de gelişmesiyle, bu süreç, hem kadınların ekonomik gücünü artırmış, hem de ürettiği artı değerle şehrin kültür ve turizmine katkı sağlamıştır.

ISPARTA’YA HAYIRLI OLSUN

Biz KADEM olarak ülkemizdeki kadın gücü potansiyelini her alanda mobilize etmek niyetindeyiz. Şayet güçlerimizi birleştirirsek bunu başarır, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşma şansını elde edebiliriz.  Bu düşüncelerle KADEM Isparta temsilcimize, ekibine ve tüm ilimize tekrar hayırlı uğurlu olsun diyorum. Gösterdiğiniz misafirperverlik için hepinize teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

OKUR: 17 YILDA ATILAN ADIMLAR VE GELİŞTİRİLEN POLİTİKALARLA ÇOK FAZLA YOL KATEDİLDİ

KADEM Başkanı Dr. Saliha Okur da derneğin 43. temsilciliğini Isparta’da açtıklarını ifade ederek, “Tabi şunu da belirtmek isterim ki, Türkiye’de son 17 yılda atılan adımlar ve geliştirilen politikalarla çok fazla yol katedildi. Annelere verilen süt izni, yarı zamanlı çalışma izni, erken emeklilik hakkı gibi kolaylıklar çalışan, üreten kadınlarımızın hayatında önemli kolaylıklar getirmiştir.  Örneğin ev hizmetlerinde çalışan kadınların SGK kapsamına alınması da, şimdiye kadar görmezden gelinen söz konusu emeğin resmi olarak kabul görmesi anlamını taşır.  Bu politikalar kadınların iş hayatında var olurken ailede de rollerin adaletli dağıtılması adına oldukça önemlidir. Bizler kadınlar adına, insanlık adına yürütülen bu çabanın farkındayız.

KONGRE VE ZİRVELER DÜZENLİYORUZ, PROJELER YÜRÜTÜYORUZ

KADEM olarak, adalet ve hakkaniyete dayalı bir düzenin inşası için temsilciliklerimizle, yurtlarımızla üye ve gönüllülerimizle hep birlikte gayret gösteriyoruz.  Adalet temelli bu söylemin yaygınlaşması için seminer, kongre ve zirveler düzenliyoruz, projeler yürütüyoruz.

Sivil toplum ve gönüllülük faaliyetleri aktif olmayı gerektiriyor çünkü çabamız pratik olana yönelik. Etkiliyor ve etkileniyoruz, insana dokunuyoruz.  İnancımız ve beslendiğimiz vakıf kültürü gereği, haksızlığın ve mağduriyetin karşısında olmak dışında bir seçeneğimiz yok. Önemli olan az çok demeden bu yolda olmak ve topluma olan hizmetlerimizi sürdürmektir.  KADEM Vakfı ve Derneği olarak siz Temsilciliklerimizden beklentimiz büyük, fakat aynı zamanda size olan güvenimiz de tam” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından KADEM yönetimi, Vali Şehmus Günaydın ve katılımcılarla birlikte edilen duanın ardından Isparta İl Temsilciliğinin açılış kurdelesini kesti. Kurdele kesiminin ardından KADEM ailesi hatıra fotoğrafı çektirdi.

GÜLSES GAZETESİ