Türkiye'de yıllık ortalama 610 bin tonluk elma üretimiyle gerek miktar gerekse kalite yönünden ilk sırada yer alan Isparta’da, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 5 yıl önce kullanmaya başlanan Elektronik Tahmin ve Erken Uyarı Sistemleri tüm Türkiye model oldu.
 
Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sıddık İpek, açıklamasında "İlimiz yıllık ortalama 610.000 tonluk elma üretimiyle gerek miktar gerekse kalite yönünden Ülkemizde ilk sırada yer almaktadır. Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzün 15 yıl önce Türkiye'de ilk defa Elma Hastalık ve Zararlılarıyla Mücadelede kullanmaya başladığı Elektronik Tahmin ve Erken Uyarı Sistemleri bugün tüm Ülkemize model olmaya devam etmektedir" dedi.
 
İpek, açıklamasında "İl Müdürlüğümüz tarafından İl Özel İdaresi ve Çiftçilerimizin katkılarıyla elmacılığın yapıldığı tüm İlçe ve Köylerimizde kurulan 25 adet Elektronik Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonu ile başta elmada Karaleke ve İç Kurdu olmak üzere diğer hastalık ve zararlılarla yapılan Zirai Mücadele yıllardır başarıyla yönlendirilerek gereksiz ve aşırı ilaçlamaların önüne geçilmektedir.
 
Elma Hastalık ve Zararlılarıyla Mücadelede İlimizde kullanılan dünyanın en son teknolojisine sahip 25 adet Elektronik Tahmin ve Erken Uyan İstasyonumuzdan yıl boyunca kesintisiz olarak^elde edilen Sıcaklık, Nem, Yağış, Yaprak Islaklığı, Toprak Nemi, Rüzgar Hızı... gibi meteorolojik veriler İl Müdürlüğümüzde bulunan Tahmin ve Erken Uyan Merkezindeki özel bilgisayar programlarında değerlendirilerek Bitki Hastalık ve zararlılarının enfeksiyon ve çıkış periyotları belirlendikten sonra SMS, e- mail, internet, telefon, faks, ilan .. . gibi çeşitli iletişim vasıtalarının hepsi aynı anda kullanılarak üreticilerimiz oldu.
 
Bilgilendirilmektedir. Zaman zaman meydana gelen olumsuzlukların nedeni üreticilerin zamanında yapılan uyarıları dikkate almamalarından kaynaklanmaktadır. Elektronik Tahmin ve Erken Uyarı Sistemlerini Ülkemizde 15 yıl önce ilk olarak kullanmaya başlayan İl olmamızın yanında aynı zamanda hem en fazla sisteme sahip hem de bu sistemleri en etkin şekilde kullanan İl konumunda bulunmaktayız. Çiftçilerimizin hastalık ve zararlılarla mücadelesini yönlendiren bu sistemlerimizin kumanda edildiği İl Müdürlüğümüzdeki Tahmin ve Erken Uyarı Merkezinde gerek diğer İllerimizden gelen Bakanlık personelinin hizmet içi eğitimleri gerekse Ortadoğu ve Orta Asya Ülkelerinden gelen Araştırmacıların bilgilendirilmeleri gerçekleştirilmektedir. Söz konusu Sistemlerimizden Elmanın yanında bağ ve sebze gibi ürünlerin hastalık ve zararlılarıyla mücadelesinde de yararlanılmaktadır.
 
Yine Türkiye'de bir ilk olarak bu sistemlerimizden elde edilen veriler sayesinde her istasyonu n etki alanındaki bahçelerin haftalık su ihtiyaçları her Cuma günü güncellenerek internet sitemizde yayınlanmak suretiyle üreticilerimizin hizmetine sunulmaktadır. Ayrıca don riskinin olduğu dönemlerde otomatik olarak SMS gönderen bu sistemler ile Çiftçilerimiz dona karşı önceden tedbir alabilmektedirler" diye konuştu.