21 ÜLKE HİBE VERİYOR: UNESCO’nun Dünya Mirası ilan ettiği noktalara Türkiye dâhil, 21 ülke her yıl Avro cinsinden hibe kaynak aktarıyor. Koruma/ kullanma dengesi kuruluyor. Tanıtım yapılıyor, turizm hareketi oluşuyor. 

Van ile Bitlis’te tüm Kamu Tarafı, Bilim, Mesleki/ Ticari ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK) bir araya geldi: Dünya’nın 2’nci; Türkiye’nin En Büyük Krater Gölü Nemrut için proje hazırladı. Nemrut Gölü’nün UNESCO tarafından ''Dünya Mirası'' ilan edilmesi için müracaat etti. 

GÖLCÜK İÇİN NEDEN DOSYA HAZIRLANMIYOR?

6 Milyon yıl önce oluşan Volkanik Doğal Yapı Gölcük Gölü, Nemrut kadar değerli; koruma/ kullanma/ tanıtım ve turizme kazandırma açısından ilgiye muhtaç. Ancak, Isparta’da hiçbir kurum ve kuruluş, UNESCO’nun sunduğu Dünya Fırsatı’ndan faydalanma yönüne gitmiyor. ''Göller Bölgesi'' diye övünülen Isparta’da tek bir Doğa Parçası UNESCO’da yok. Ama Isparta dışındaki Türkiye’de 6 Doğa Parçası UNESCO ''Dünya Mirası'' güvencesi şemsiyesi altında.

YAZIK BU TOPRAKLARA

Van ile Bitlis’te tüm Kamu Tarafı, Bilim, Mesleki/ Ticari ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK) bir araya geldi: Dünya’nın 2’nci; Türkiye’nin En Büyük Krater Gölü Nemrut için proje hazırladı. Nemrut Gölü’nün UNESCO tarafından ''Dünya Mirası'' ilan edilmesi için müracaat etti. 

VAN VE BİTLİS BAŞARIYOR DARISI ISPARTA’NIN BAŞINA

6 Milyon yıl önce oluşan Volkanik Doğal Yapı Gölcük Gölü, Nemrut kadar değerli; koruma/ kullanma/ tanıtım ve turizme kazandırma açısından ilgiye muhtaç. Ancak, Isparta’da hiçbir kurum ve kuruluş, UNESCO’nun sunduğu Dünya Fırsatı’ndan faydalanma yönüne gitmiyor. 

GÜYA ''GÖLLER BÖLGESİ'' DİYE ÖVÜNÜYORUZ 

(‘- Türkiye: 6 Isparta: 0 –‘) 

''Göller Bölgesi'' diye övünülen Isparta’da tek bir Doğa Parçası UNESCO’da yok. Ama Isparta dışındaki Türkiye’de 6 Doğa Parçası UNESCO ''Dünya Mirası'' güvencesi şemsiyesi altında.

UNESCO DÜNYA MİRASI İLAN ETTİĞİ AN NE OLUYOR?

(‘- 21 Ülke Avro cinsinden hibe kaynak sağlıyor –‘) 

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) bir noktayı ''Dünya Mirası'' ilan ettiği an aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 21 ülke, Avro cinsinden her yıl hibe ödenek tahsis ediyor. Bu ödenek ile koruma/ kullanma dengesi sağlanıyor. Tanıtım yapılıyor. Dünya Turizmi’ne kazandırılıyor

BAKIŞ AÇISI FARKI 

» NEMRUT GÖLÜ: 
    - Krater bir yapı
    - 2 Milyon yıl önce oluştu.
    - Dünya’nın 2’nci; Türkiye’nin En Büyük Krater Gölü

» GÖLCÜK:

- 6 Milyon yıl önce oluştu
- En son 24 Bin yıl önce patladı; Gölcük Krater Gölü doğdu. Gökova Körfezi girişindeki 3 Yunan Adası Hattı’nda yer alıyor. Isparta’nın güney batısındaki Gölcük Yanardağı bu zincirin bir halkası… 
- Çoğunluğu Endemik; 123 Itri/ Tıbbi ve Aromatik Bitki Türü’nün HABİTATI
- Kuş Cenneti
- Fotoğraf Safari
- Kamp
- Dağcılık
- Yürüyüş
- Yüksek Rakımlı Sporcu Kamp Merkezi olabilecek kusursuzlukta

» NEMRUT GÖLÜ:

Van ile Bitlis’te tüm Kamu Tarafı, Bilim, Mesleki/ Ticari ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK) bir araya geldi: Krater Gölü Nemrut’un Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Dünya Mirası ilan edilmesi için proje hazırladı. UNESCO’ya müracaat etti.

» GÖLCÜK:

- Acı gerçek: 
- Isparta, hiçbir eylem yapmadı.
    - Hiçbir söylem gerçekleştirmedi
    - Hiçbir yol haritası çizmedi
    - Hiçbir fikir üretmedi
    - Hiçbir adım atmadı
    - Hiç düşünmedi
    - Hiç hayal kurmadı

Oysa o kadar paha biçilemez bir fırsat vardı ki… Keza, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 40’ıncı Dünya Mirası Komitesi (DMK) Zirvesi Türkiye’de yapılmıştı. 10- 17 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye’de; İstanbul’da karar verilmişti hangi noktaların Dünya Mirası ilan edileceği…

    - Beyşehir (Konya)
    - Burdur
    - Antalya
    - Afyon
    - Denizli proje hazırlayıp DÜNYA MİRASI unvanı alırken
    - Isparta ne yaptı biliyor musunuz?
    - Seyretti…
    
    » GÖLCÜK:

    » Dünya Görüyor
    (‘- Isparta’nın gözü
    hâlâ kapalı –‘) 

» Gölcük:

- Gölcük’ün değerini Dünya görüyor. Isparta’nın gözü hâlâ kapalı…
- Zira Dünya’nın En Büyük Coğrafya- Doğal Hayat- Kültür- Gezi Kuruluşu National Geographic (NG) görüyor. Isparta görmüyor.
National Geographic Dergisi Editörü Çevrebilimci, Jeolog Dr. Uygar Özesmi Gölcük’e fotoğraf çekmek için geliyor. Haftalarca ''O ANI'' yakalamak için kamp kuruyor. Isparta, UNESCO için proje hazırlamaktan aciz…
Yazık bu topraklara…

GÜYA ''GÖLLER BÖLGESİ'' DİYE ÖVÜNÜLÜYOR

    - Van
    - Bitlis
    - Antalya
    - Burdur
    - Beyşehir
    - Denizli
    - Afyon
- Hiç durmaksızın çalışıyor
- Isparta sadece övünüyor
- Kuru laf
- Kuru söz
- Güya Isparta, ''Göller Bölgesi''

SÖZÜN BİTTİĞİ AN

(‘- Türkiye’de 6 Doğa Parçası Dünya Mirası Listesi’nde Isparta: SIFIR –‘)

    Isparta, ''Göller Bölgesi''yiz diye övünedursun…
    Türkiye’de 6 Değerli Doğa Parçası UNESCO DÜNYA MİRASI Listesi’ne girdi
    Isparta ise SIFIR

 DOĞAL VE KÜLTÜREL MİRAS (16): 

» Kapadokya ve Göreme Millî Parkı: 1985

UNESCO KÜRESEL JEOPARK AĞI (1):

» Kula ''Kakaumene'' Yanık Ülke Jeoparkı

UNESCO DOĞAL VE KÜLTÜREL MİRAS TÜRKİYE GEÇİCİ LİSTESİ (67):

» Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti (Samsun): 2016

KARMA (DOĞAL VE KÜLTÜREL MİRAS) LİSTESİ: (2)

» Güllük Dağı-Termessos Millî Parkı (Antalya) 
» Kekova (Antalya)  

DOĞAL MİRAS: (1)

» Tuz Gölü Özel Doğa Koruma Alanı (Ankara- Konya- Aksaray)  
» Nemrut Krater Gölü (‘- Proje hazırlandı; Müracaat edildi –‘) 

6 MİLYON YIL ÖNCE OLUŞTU: Gölcük, 6 Milyon yıl önce oluşan genç ve aktif bir volkan… En son 24 Bin yıl önce patladı; Gölcük Krater Gölü doğdu. Gökova Körfezi girişindeki 3 Yunan Adası Hattı’nda yer alıyor. Isparta’nın güney batısındaki Gölcük Yanardağı bu zincirin bir halkası… Atina’dan (Yunanistan) Isparta’ya uzanan zincirde 12 Ada Yanardağ konumunda. National Geographic Dergisi Editörü Çevrebilimci, Jeolog Dr. Uygar Özesmi Gölcük’ü işte böyle fotoğrafladı. Gölcük Volkanı, hâlâ aktif…

Gölcük, 5 Temmuz 1991 tarihinde «TABİAT PARKI» ilan edildi. I. Derece Doğal SİT Alanı normunda korunuyor

S U L A K 

1750 Rakım’daki Gölcük Tabiat Parkı ve Krater Gölü, »Doğa Ana » Spor » Endemik Bitki Türü » Yaban Hayatı Fotoğrafçılığı » Kuş ve Kelebek Gözlemciliği Turizmi açısından çok zengin bir Havza.  

123 BİTKİ TÜRÜ: 1750 Rakım’daki Gölcük Tabiat Parkı ve Krater Gölü Havzası’nda 123 Bitki Türü var. Göçmen olanlar da dâhil yüzlerce kuş türüne yaşam kaynağı olan Gölcük’ün bitki örtüsünü » » Kızılçam » Karaçam » Meşe » Sedir » Akasya » Söğüt » Ilgın oluşturuyor. 

SULAR VE IŞIKLAR COĞRAFYASI: ISPARTA… Antik Çağ’da Göller Bölgesi, «Sular ve Işıkların Ülkesi» olarak tanımlanıyordu. Gölcük, her zaman uygarlık noktası; Isparta’nın kalbi oldu. Krater Gölü’nün yüzölçümü 90 Hektar (Ha.)… İçilebilir, temiz su içeren Gölcük’te ilk hattı 1900’lü yıllarda Alman Mühendisler açmıştı. 

BERRAK HAFIZA: GÖLCÜK

Gölcük Tabiat Parkı ve Krater Gölü, Isparta’ya 12; Burdur’a ise 25 KM. mesafede. Jeolojik oluşumlar 6 Milyon yıl önce başladı. Jeomorfolojik oluşumları Tabiat Parkı’nın ana kaynak değeri.

ISPARTA’NIN KALBİ

    » I. Derece Doğal SİT Alanı
    » 5 Temmuz 1991 tarihinde Tabiat Parkı ilan edildi
    » Gölcük Tabiat Parkı ve Krater Gölü toplam yüzölçümü 5 Bin 925 Hektar (Ha.)
    » Gölcük Krater Gölü’nün büyüklüğü ise 90 Ha.
    » İçilebilir, temiz su kaynağı
    » İlk içme suyu hattı 1900’lü yıllarda Alman Mühendisler tarafından açıldı. Darıderesi Göleti’nin devreye girmesi ile birlikte buradan içme suyu alınmıyor. 
    » Krater Gölü’nün derinliği 32 M.
    » Su canlıları açısından Gümüş Balığı ve Sazan’a HABİTAT olan Gölcük’te Yeşil Kuşak Çalışması 1956 yılında Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapıldı.
    Yeşil Kuşak çalışması ile oluşan HABİTAT:
    » Kızılçam
    » Karaçam
    » Sarıçam
» Meşe
    » Sedir
    » Akasya
    » Kavak
    » Söğüt
    » Ilgın

Havza’da 123 Bitki Türü var. Göçmen olanlar dâhil yüzlerce farklı kuş türüne yuva olan Gölcük’te » Tavşan » Tilki » Sincap » Kaplumbağa » Yılan Gölcük Tabiat Parkı ve Krater Gölü’nün HABİTATI’nı oluşturuyor. 

Yüksek Rakımlı Sporcu Sağlığı ve Kamp Merkezi

1750 Rakım’daki Gölcük Tabiat Parkı ve Krater Gölü Havzası işte bu unvanı alabilir

    » Gölcük Tabiat Parkı ve Krater Gölü Havzası’nda tespit edilen 123 Bitki Türü var
    » Yaban Hayatı var
    » Fotoğraf Safari için nadir bir Doğa Ana parçası olan Gölcük’ü hikâyesi olan turizme daha yüksek oranda kazandırılabilir.
    » Gölcük bir «CENNET BAHÇESİ»

Akdeniz