AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Genel Başkanı Kemal Kılıçda-roğlu'nun gülün taban fiyatına ilişkin eleştirileri ve gül üreticilerinin sahipsiliğine ilişkin konuşmalarına TBMM'den cevap verdi. Milletvekili Özel, TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç'in başkanlığındaki oturumda gündem dışı konuşma yaptı, İsparta gülünü anlattı. Özel, 'İsparta gülü de gül üreticisi de sahipsiz değildir1 dedi.

İşte o konuşma: GÜL ŞEHRİMİZİN GÜZELLİĞİDİR
"Güller, Göller, Gönüller ve Güzellikler şehri İsparta'da Gül hasadı zamanı. Açan güller her gün toplanmakta, şehrimize ayrı bir güzellik katmaktadır. "ROSA DAMASCENA" yağlık gül çiçeği sadece İsparta ve çevresinde yetişmekte olup, Mayıs ve Haziran aylarında hasat edilmektedir.

Gül çiçeğinin buharlı su distlas-yonu ile işlenmesinden gülyağı ve gül suyu, ekstrasiyon (extraction) yöntemiyle işlenmesinden de gül konkreti üretilmektedir.
1 kg gül yağı elde etmek için yaklaşık 3.500-4.000 kg gül çiçeği, 1 kg gül konkreti elde etmek için de yaklaşık 350 kg gül çiçeği işlenmesi gerekmektedir.
Gül çiçeğinden ilk başlarda sadece gül yağı ve gül suyu elde edilmekteyken günümüzün teknolojisiyle artık 40'tan fazla gül ürünü elde edilebilmektedir. Gül çiçeğinden üretilen gül yağı ve gül konkreti parfüm ve kozmetik sanayisinin hammaddesidir ve en pahal ısıdır.

Koku sabitleyici olarak parfüm ve kozmetik sanayi bunu kullanmak Üretilen gül yağının % 90'ı, gül konkretinin ise neredeyse % 100'ü ihraç edilmektedir.

GÜLÜ SAKSIDA GÖRENLER 'ÜRETİCİ SAHİPSİZ' DİYOR

Buradan bazı siyasilerin, Genel Başkan Yardımcılarının sırf ilgileniyoruz, üreticimizi destekliyoruz diye gül bahçelerine gidip o zamana kadar gülü saksıda ya da evinin bahçesinde görenler (o gördükleri de İsparta gülü değil ha), poz vererek, demeçler patlatarak "üretici sahipsiz" denmesini anlayabilmiş değiliz. İsparta'nın gülü de, İsparta'nın üreticisi de sahipsiz değildir. Biz Gül bahçelerine gidip, orayı görmelerini üreticimizi dinlemelerinden ayrıca çok memnunuz, yalnız gerçek bilgi ile dönmelerini bekliyoruz. Bütün siyasilerin ve herkesin gül bahçelerimize gelmesini ve üreticimizle köylümüzle buluşmasını da arzu ediyoruz, bekliyoruz.

ISPARTA GÜLÜNÜ SAKSI BİTKİSİ OLMAKTAN BİZ ÇIKARDIK
Bundan 10-12 yıl öncesine kadar İsparta gülü sizin bildiğiniz gibi saksı bitkisi, süs bitkisi olarak görülüyordu. Gül, yüzlerce süs bitkisi ile aynı statüde yer alıyordu. AK Parti iktidarı İsparta gülüne değer kattı. Gül, 10 yıl önce endüstri bitkisi, sanayi bitkisi ilan edilerek diğer süs bitkilerinden ayrıldı. Gübre toprak analizi, mazot gibi destekler arttı.
Gülyağı ve gülçiçeğinin coğrafi işareti İsparta adına tescil-lendi. Bu değerimize sahip çıkmak, üreticimizi kollamak değilmidir...

KİM 5 TL'DEN SATIN ALMIŞ..
Cumhuriyet Halk Partisi'nin sayın genel başkanı geçen haftaki grup toplantısında kürsüden çıkıyor kamuoyuna eksik ve gerçek dışı bilgi veriyor. Gülün fiyatı 5 TL'ye düştü. Neyin fiyatı düştü de gülün fiyatı düştü." Diyor...
Bu 5 TL. nereden çıktı, kim söylemiş belli değil. Ortada böyle bir rakam yok. Buradan sayın genel başkana çok basit bir soru soruyorum ve cevabını bekliyorum. İsparta da bu sezonda kim gülünü 5 TL.ye satmış, Kim de gülü 5 TL.den satın almış.iki tane isim vermesini özellikle bekliyoruz, gördüğünüz üzere çok basit bir soru en kısa sürede cevaplayacağını ümit ediyoruz.
Gülde fiyat açıklama politikası yıllardır aynıdır. Hasat biter, elde edilen gülyağı satılır ağustos- eyIül - ekim ayında açıklanır. Bu fiyatı belirleyen de hükümet değildir, değildir. Gülbirlik de bir kamu kuruluşu değildir. Yani fiyat serbest Dünya piyasası koşullarında oluşur.

BATIK BİRLİKLER AK PARTİ DÖNEMİNDE AYAĞA KALKTI
Unuttuysanız hatırlatalım... AK Parti iktidarları döneminde birlikler yeniden
yapılandırıldı. Birlikler özerkleşti. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda Dünya Bankası finansı ile birlikler ekonomik yapılanmaya sokuldu. Devlet desteği ile atıl birlikler aktif hale geldi, çalışır hale geldi.

Gül fiyatının sezon sonrasında açıklanması ve alım-satım maliyeti değerlendirilerek fiyatlandırılması ticaretin bir kuralıdır. Satış Kooperatifleri Birliklerinin amacı üreticiyi korumaktır. Ticarette süreklilik esastır. Üreticiler kar ve zarara da ortaktır. Bu yıl fazla verip, gelecek yıl ne olursa olsun diye düşünülemez. Birlikler basiretli bir tüccar gibi düşünmeli ve hareket etmelidir. Geçmişte böyle yapmayan birlikler batmıştır, kapanıp gitmiştir.

ÜRETİCİYE DOĞRUDAN DESTEK İÇİN ÇALİŞIYORUZ
AK Parti Hükümetleri ve Isparta Milletvekilleri 2002'den bu yana İsparta gülünü öncelik olarak kabul etmiştir. Çünkü İsparta gülü, Türkiye'de tektir. Gülü süs bitkilerinden endüstri bitkisi haline getirirken bir hedefimiz vardı. Üreticiye doğrudan destek sağlamak. Sayın Cumhurbaşkanımız ile bu konuyu sürekli istişare ediyoruz. Bakanlık ile temas halindeyiz. İsparta üreticisi adına güle doğrudan destek istiyoruz. Çünkü İsparta gülü, milli bir üründür. Dünyada, Türkiye'yi temsil etmede ilk sıralardadır.

SENTETİK GÜLSUYU İLE MÜCADELE EDİN
Gülçiçeğinin kullanım alanlarının yaygınlaştırılması konusunda çalışmalar ve araştırmalar yapıyoruz   Gulçıçeğı gülyağı olarak deçer e-di'  rke-başka alanlarda da kullanılmalı. Yeni pazarlar c-ştu'Jrra ı  Buna çalışıyoruz. Bu konuda en buyuk gücümüz doğal ve gerçe* gülsuyu. Her Gülsuyu Gülsuyu değildir. Büyük bir sorunumuz var.  Bütün siyasilerden ve herkesten beklentimiz şudur. İsparta gül üreticisine sahip çıkmak istiyorsanız 'Isparta gülsuyu' markasını kullanarak sentetik gülsuyu üretenler ve bunu zincir marketlerde satanlarla mücadelemize destek verin.

GÜLSUYU SADECE İSPARTA'DA ÜRETİLİR
İsparta gülünün en büyük tehdidi sentetik gülsuyudur. Sentetik gülsuyu adı altında çeşme suyu satılmaktadır. Esanstan gülsuyu yapıyorlar ve koca koca marketler 2-3 TL'den bunu satışa sunuyorlar. Sentetik gülsuyu esanstan yapılır. Esansı da alkolsüz tutturamazsınız. Sentetik gülsuyu alkollüdür. Doğal ve gerçek gülsuyu sadece İsparta'da üretilir. Başka yerde üretme şansı yoktur. Diğerleri sadece çeşme suyudur.

Gülün zeka artırıcı, rahatlatıcı yönünün olduğunu da çok iyi biliyoruz. Adeta bir şifa kaynağıdır. Bu nedenle İsparta gülünü ilaç sanayinin de fark etmesini bekliyor ve istiyoruz. Gülçiçeği ve buna bağlı ürünler Türkiye ilaç sanayisine güç katacaktır.

ISPARTA TÜM GÜZELLİKLERİN MERKEZİDİR
Sözlerimi buradan tamamlarken İsparta gülü ve gül üreticisi sahipsiz değildir, yalnız değildir. Sorunlarını bilen, sorunlarına hakim, gülcülüğü geleceğe taşıma noktasında dert edinmiş AK Parti Hükümeti Milletvekilleri ile gülümüz gelecek nesillere taşınacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.

Ayrıca Isparta ilimiz, Lavanta-nında merkezidir, önümüzdeki günlerde Lavanta hasadı da başlayacaktır. Herkesi Lavanta bahçelerimize bekliyoruz.
İsparta Kesme Çiçek sektörünün, karanfilinde merkezidir.

Dolayısıyla ilimiz Tüm güzelliklerin merkezidir, başkentidir, erime burada son verirken tüm milletvekillerimizin ömrünün gül gibi güzel olmasını diliyor, saygılarımı sunuyorum