Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre Avrupa'da en kirli havaya sahip 10 şehrin 8'i Türkiye'de yer aldı. Havası kirli olan iller arasında Isparta’da başı seçiyor.

Avrupa genelinde büyük şehirler arasında bir sıralama yapıldığında ise İstanbul havası en kötü metropol konumunda yer alırken dünyada her yıl 7 milyondan fazla insanın hava kirliliği nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtildi.

Medya takibinin öncü kuruluşu Ajans Press hava kirliliği konulu medya araştırması gerçekleştirdi. Ajans Press'in medya incelemesine göre yıl içerisinde hava kirliliğini konu alan 9 bin 755 yansıma tespit edildi. Hava kirliliğinin bu denli fazla konuşulması, medyanın da bu konuya önem verdiğinin bir göstergesi sayıldı. Öyle ki televizyonda yer alan spotlarla halkta bu bilinç yaratılırken özellikle İstanbul'un ulaşım araçlarında, çevre dostu olma gibi koşullar ön plana çıkarılmaya başlandı.

Basına yansıyan haberlerde ise dikkat çekici ayrıntıların ortaya çıktığı görüldü. Medyada ön plana çıkan başlıklar arasında, dünyada her yıl 7 milyondan fazla insanın hava kirliliğine bağlı nedenlerden hayatını kaybettiği belirtildi. 

Türkiye'nin listeye dahil edilmesiyle beraber, Avrupa'nın havası en kirli 10 şehri arasında ise Batman, Hakkari, Gaziantep, Siirt, Afyon, Karaman, Iğdır, Isparta yer aldı. Avrupa'nın havası en kirli şehri ise Makedonya'nın Tetova kenti oldu. 

Özellikle sabah ve akşam saatlerindeki hava kirliliği gözlerden kaçmıyor. Uzmanlardan hava kirliliğinin önlenmesi noktasında vatandaşlara da belli görevler düştüğünü ifade ediyor.

İşte alınacak önlemler:

-Yakıt tasarrufu yapılmalı, (Ne kadar az yakıt tüketilirse, hava o kadar az kirlenir.)
-Temiz yakıt kullanılmalı,
-Yakıtlar tekniğine uygun yakılmalı,
-Binalarda ve evlerimizde ısı yalıtımı ve ısı izolâsyonu mutlaka olmalı,
- Kaloriferler her sezon başında mutlaka temizlenmeli,
-Kombi cihazlarının yıllık bakımı, radyatörlerin temizlik ve bakımı yapılmalı,
-Radyatörlere termostatik subap takılmalı,
Eski kazanlar, yeni ve enerjiyi verimli kullanan kazan ile değiştirilmeli,
-Kaloriferin zamanlayıcı ayarını kontrol edilmeli. Evlerde ısı yalıtımının yapılmalı,
-Araçların muayenelerinin (motor bakımları ve egzoz kontrolleri)  periyodik olarak yapılmalı,
Toplu taşıma araçlarının kullanımına özen gösterilmeli,
-Çevre dostu teknolojileri ile üretilmiş araçların kullanımının tercih edilmesi, (yüksek emisyon sınıflı araçları, katalitik konvertörlü otomobiller, hibrit araçlar gibi),
-Araçlarda alternatif yakıtların kullanılmalı (biyoyakıtlar, LPG, doğalgaz ve benzeri),
-Bisiklet kullanımının tercih edilmeli.