1985-2006 arasında Isparta'da faaliyet gösteren Elinda Tekstil'i ucuz işçilik avantajlarından yararlanmak için Suriye'ye götüren Tortop Ailesi, Arap Baharı'nda zirve yaptı, Esad krizinin patlak vermesiyle birlikte büyük kayıp yaşadı. Makine parkını Şam'da bırakıp, Isparta'ya döndüler.

Isparta'nın parmakla gösterilecek kadar az sanayicileri arasında yer alıyor Tortop ailesi. Tekstilin altın çağını yaşadığı dönemlerde 'Elinda Tekstil' markası ile zirve yapan ve 100'e yakın istihdam, yüksek ihracat potansiyeline ulaşan Tortop ailesi, Arap Baharı'nın rüzgarıyla kapıldığı Suriye macerasından büyük zarar gördü. Suriye'de yaşanan Esad krizi nedeniyle yurda dönen Tortop'lar, milyonlarca dolarlık makine parkını Şam'da bırakmak zorunda kaldılar. Satılan mal nedeniyle batan paralar da cabası.

Tortop ailesinin 3.kuşak temsilcisi İbrahim Hakkı Tortop, Sanayici İşadamı olan babası Mehmet Tortop ile birlikte yaşadığı Suriye macerasını Akdeniz'e şöyle anlattı:

AİLENİN ESAS MESLEĞİ HALICILIK

"Bizim esas mesleğimiz halıcılık. El halıcılığı. Elinda Tekstil 1985'de kuruldu. 2006'ya kadar bir fiil çalıştı. İlk Eğirdir Yolu'nda idi, sonra İstanbul Yolu üzerinde bir yer yapıp, oraya geçti. 3-4 yıl ortaklı bir yapı idi, sonra ortaklarımız çekildi işletme bize kaldı. 

TÜRKİYE'DE ÜRETENİN DEĞERİ YOK

Ben üretimi sevemedim. Türkiye'de üretimin avantajı yok. Üretim yapan insanın değeri yok. Bugün malın alıyorsun parasını ödemek zorundasın. Vergini, SGK'nı ödemek zorundasın. İşçinin maaşını ödemek zorundasın. Satarken vadeli çekle satmak zorundasın. Çekin karşılığı olup-olmadığı ihtimali var. Yüzde 50 oranında risk var. 

UCUZ İŞÇİLİK NEDENİYLE FABRİKAYI SURİYE'YE TAŞIDILAR

Elinda Tekstil olarak penye kumaş imalatı ve konfeksiyon yapıyorduk. Suriye, Mısır'da o zamanlar konuşuluyordu. Ucuz işçilik dolayısıyla gittik. Ben Suriye'ye 2 kez gittim. Babam oradaydı. Suriye'de Arap ortağımız vardı. Holding tarzı çalışan bir adamdı. Orada 32 kişi çalışıyordu. Artı idari personel. İşler güzeldi. Fas, Arap ülkeleri, Lübnan ve Ürdün'e mal gönderiliyordu. Babam yine Türkiye'ye satış yapıyordu. Hammaddeyi Türkiye'den alıyorduk. 

ARAP BAHARI DEVAM ETMEDİ

Biz zannettik ki Arap Baharı sürekli devam edecek. Esad gider, yeni bir hükümet kurulur. Belirsizlik oler, kriz çıkar deyip, korktuk. Esat'ın bu tarihe kadar kalacağını öngöremedik. Öngöremeyince de biz çekildik. Arap ortağımız Gaziantep'e yerleşti, makineler şu an orada. 1.5 milyon dolar paramız gitti, makineler dahil olmak üzere. Vermiş olduğumuz mallar vardı paramızı alamadık. İşin başında olmayınca paranızı alamıyorsunuz. Makineler şu an Şam Organize Sanayi Bölgesi'nde. Sildik gözü ile bakıyoruz. Şükür Allah'a ayaktayız. Babam burada fason üretime devam ediyor. Ama üretim anlamında fabrikamızı kapattık. Pazaralamaya devam ediyoruz."