ISPARTA’NIN SOSYAL KONUT MACERASI

Isparta, gecekondulaşmayı önleme adına toplu konut ve sosyal konutta Türkiye’ye örnek bir şehir Isparta'da son olarak Ak Partili Hasan Balaman başkanlığında Çünür ve Aliköy'de ucuz ve toplu konut üretildi.

Orta gelir ve düşük gelir seviyesine sahip kişilerin kendilerine ait bir eve sahip olma imkanı mevcut şartlarda artık mümkün değil. Zira Isparta'da yeni yapılan evlerin en ucuzu 550-900 bin tl bandında satılıyor ve düşük gelirli vatandaşlara bu konutlar için kredi çıkmıyor.

Bir zamanlar BELMAŞ vardı, daha sonra Isparta TOKİ ile tanıştı.

31 Mart yerel seçimlerinin en hızlı vaatlerinden birisi de sosyal konut idi. Son olarak Akkent ve Çünürde Ak Partili Başkan Hasan Balaman Zamanında üretilen sosyal konutlar bir daha üretilmedi.

BELMAŞ, TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDU

Aslında Isparta Belediyesi’nin sosyal konut ve kooperatifler üzerinden toplu konut üretimine yönelik tecrübesi oldukça fazla. Hatta İstanbul’dan bile önce. Eski Belediye Başkanı Altan Raşit Civan’ın anlatımına göre KİPTAŞ’ın kuruluş fikrinde Isparta Belediyesi’nin BELMAŞ fikri var. Altan Raşit Civan’ın Isparta Belediyesi bünyesinde kurduğu BELMAŞ, o dönemde çok sayıda sosyal konut yaptı. Davraz, Karaağaç mahallelerinde inşa edilen ve dar gelirli ailelere teslim edilen BELMAŞ konutları (Doğrukent: 1 – Doğrukent: 2) o dönemin eseri olarak kayıtlara geçti.

TOPLU KONUTTA UYAR VE ZEYNELGİL’İN İMZASI VAR

Ama Isparta Belediyesi’nin toplu konut ve sosyal konut geçmişi BELMAŞ’tan da önce geliyor. Isparta’nın gecekondulaşmasını önleyici çalışmaları 2 başkan döneminde yapıldı. Birisi DYP’li Fuat Uyar, diğeri ANAP’lı Ziya Zeynelgil. Gece konduyu önleme projesi kapsamında oluşturulan bölgelerde yapı kooperatiflerine yer tahsisleri yapıldı ve hak sahipleri ekonomik fiyatlarla daire sahibi oldu. Bu alanda en büyük iz Fuat Uyar’a ait. Uyar döneminde Anadolu Mahallesi, Mehmet Tönge Mahallesi, Binbirevler, Gülevler, Modernevler, Gülistan ve Davraz Mahalleleri inşa edildi, buralarda kooperatifler aracılığıyla ucuz konutlar yapıldı. Ziya Zeynelgil döneminde ise aynı çalışma Halıkent’te yapıldı. Halıkent’te atıl olan hazine arsası Belediyeye tahsis edildi, meclis kararıyla toplu konut  bölgesi ilan edildi ve belediyeye müracaatı olan kooperatiflere sıra ile yer tahsisi yapıldı. Orada da Isparta halkına ekonomik konutlar üretildi.

ALTAN RAŞİT CİVAN BELMAŞ’I KURDU

Altan Raşit Civan döneminde de bu alanda duyarlı bir  belediyecilik yönetimi sergilendi. Altan Raşit Civan, bugünkü yönetimde değerlendirilemeyen BELMAŞ’ı kurdu. BELMAŞ üzerinden Davraz Mahallesi eski hayvan pazarı, Karaağaç Mahallesi (Antalya yolu üzeri) (Doğrukent: 1 – Doğrukent: 2) bölgeleri toplu konut alanı ilan edildi. Ucuz konut üretimi yapılarak, hak sahiplerine teslim etti. Civan döneminde bugünün modern şehirleri arasında yer alan Işıkkent, Batıkent mahallelerinde Mavikent adı altında devasa toplu konut bölgeleri ilan edildi. Bu dönemde yaşanan bazı hukuki sıkıntılar nedeniyle Batıkent ve Işıkkent mahallelerindeki yapılaşmaya başlamak Civan’a nasip olmadı.

AYBATILI'NIN BATIKENT VE IŞIKKENT’TE İMZASI VAR

1994 seçimlerinde göreve gelen DYP’li Mehmet Aybatılı da halkın sosyal konut ihtiyacına duyarsız kalmadı. Altan Raşit Civan döneminde toplu konut bölgesi ilan edilen ancak Maden Kanunu gereği ruhsat sorunu yaşanan bölgedeki hukuki sorunları çözmek Aybatılı’ya kaldı. Aybatılı, pomza madenlerini kullanma hakkı olan şirket ile masaya oturarak Isparta adına çok önemli bir anlaşmaya imza attı.

O bölgenin kullanım hakkı artık Isparta Belediyesi’nindi, toplu konut için kullanılabilecekti. Bugünün  Batıkent ve Işıkkent Mahallelerinin imar edilmesinde o gün Aybatılı’nın yaptığı anlaşma vardı. Dönemin Belediye Başkanı Aybatılı, BELMAŞ şirketi üzerinden o bölgede 1410 konutluk projeye başladı. Hedefi Isparta halkına ucuz konut yapmaktı. Diğer alanlar ise diğer başkanların yaptığı gibi kooperatiflere tahsis edildi, orada hem belediye hem de kooperatifler üzerinden yeni bir şehir inşa edildi.

Aybatılı, döneminde BELMAŞ üzerinden yapılan 1410 konutun yüzde 22’sinde fiziki gerçekleşme sağlandı. Seçim öncesi 1410 konutu bitirmek Aybatılı’ya nasip olmadı ama işin temelinde ve hukuki sorunların çözümünde O’nun imzası vardı.

GÜNAYDIN'ın İLK DÖNEMİ ve TOPLU KONUT

1999’da seçilen MHP’li Yusuf Ziya Günaydın'ın, ilk döneminde, önceki dönemden gelen ve bitme aşamasında olan 1410 konut tamamlanarak, hak sahiplerine teslim edildi. Daha sonra herhangi bir sosyal konut gerçekleşmedi.

BALAMAN DÖNEMİNDE ISPARTA TOKİ İLE TANIŞTI

Ve Hasan Balaman dönemi. Merhum Balaman, Isparta’yı TOKİ ile tanıştırdı. Balaman, Çünür TOKİ’de ve Akkent TOKİ’de binlerce kişiyi ucuz konut imkanı ile buluşturdu. Balaman döneminden sonra TOKİ bir daha Isparta’ya gelmedi.

YENİ ÇÜNÜR VE DEREGÜMÜ’DE EKONOMİK KONUT ÜRETİLEMEDİ

Günaydın’ın görev yaptığı 2009-2019 döneminde sosyal konut ve toplu konut adına bir çalışma olmadı.

Çünür Yeni Şehir’de kat karşılığı usulü ile konutlar üretildi. Yüzde 50 arsa maliyeti nedeniyle ucuz konut imkanı sunulamadı.

Şimdi de Deregümü bölgesinde yeni imar alanı oluşturuldu. Burada da kat karşılığı oranları yüzde 45’den başlıyor. Isparta’da orta ve dar gelirli kesimin ucuz konut umudu şimdilik yok.

GÜNAYDIN DA SOSYAL KONUT İHTİYACINI GÖRDÜ

4.dönem için yeniden belediye başkanlığına talip olan Günaydın, daha önce ‘arsa yok sosyal konut yapamıyoruz’ diyordu ancak fikrini değiştirdi.

Yeni dönem için her bütçeye uygun konut üretme sözü verdi. Isparta’da yapılan bir ankette ilimizin 4 temel sorunundan birisi toplu konut-sosyal konut ihtiyacı çıktı.

Emekliler Derneği’ne sosyal konut için yapılan başvuru sayısı 20 bin civarında..

Ancak toplam 15 yıl belediye başkanlığı koltuğunda oturan Günaydın, sonraki yıllarda tek bir sosyal konut üretmedi. 2019 yerel seçimleri öncesi diğer rakip adaylar sosyal konut üzerinden Günaydın'ı sıkıştırınca, aceleyle bir sosyal konut alanı ilan edildi, Bilboardlara Devlet Bahçeli'nin güvence verdiği eklenerek vatandaşa vaatler verildi.

Belediye binasında sosyal konut almak isteyenlere kayıtlar açıldı. Ama son dakika yapılan bu hamle seçmeni ikna edemedi.

BAŞDEĞİRMEN SÖZÜNÜ TUTUYOR

Seçim Sürecinde İktidar Gücüyle birleşilmesinin büyük fırsatlar doğuracağını söyleyen Başdeğirmen Isparta'ya 5 bin soyal konut sözü verdi.

Pandemi ve Deprem sonrası başka şehirlerde doğan acil konut ihtiyaçları nedeniyle olağan üstü bir durum yaşayan Ülkemiz ve Dünya şartlarından kaynaklı sebeplerle geciken çalışmalar bugün hızla devam ediyor. 

Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı(TOKİ) tarafından kente yapılacak olan toplam 1002 konut için ihalenin tüm hazırlıkların sona erdiğini ifade etti.

TOKİ tarafından Isparta'da inşa edilecek toplam 1002 konutun hak sahiplerini belirlemek için geçen Mayıs ayında çekiliş gerçekleştirilmişti. Konutların yapımı için ihale tarihi de belli oldu. Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Belediye Meclis toplantısında TOKİ konutları ve alan içerisine yapılacak cami ile sosyal tesislerin ihalesinin gerçekleştiğini açıkladı.



"İşe başlamak, işin yarısını bitirmektir"

Konutlar için ihalenin 2020 yılında yapılmasını beklerken, Elazığı ve İzmir depremleri olduğunu belirten Başkan Başdeğirmen, "Elazığ depremi olunca 21 bin konut için oraya yapılmaya başlandı. Oradaki vatandaşlarımızın bir an önce evlerine kavuşması gerekiyordu. O süreç normale döndü. Arkasında İzmir depremi oldu. 6 bin konut da oraya başlandı. Elazığ konutları bitmek üzere İzmir'de hızlı şekilde devam ediyor. Oralar varken illa bizimki dememiz doğru değildi, beklemek zorundaydık ve bekledik.

1002 konut, cami ve sosyal tesislerin ihalesi yapılacak. İşe başlamak, işin yarısını bitirmektir. İnşallah başlayıp en kısa zamanda bitireceğiz" dedi.

"5 bin konut sözü verdik"

Eski Gülkent Hastanesi'nin olduğu alanda 1500 konutlu bir projenin de hayata geçirileceğine değinen Başdeğirmen, "5 bin konut sözü vermiştik. Dönemimiz içerisinde 5 bin konutu vatandaşlarımızın hizmetine sunmak istiyoruz. Belmaş hisselerinin satışlarını da aldık. 3 ortak vardı. İl Özel İdaresi, Atabey Belediyesi ve Sav Belediyesi. Değerlerini ödeyerek aldık. Belmaş hisseleri tamamen belediyemize ait. Belmaş'ı hayata geçirerek konut üretmeye devam edeceğiz" diye konuştu.