MART’TA AÇILIYOR: Prof. Dr. Recep Akdağ, Şehir Hastanesi’nin Mart içerisinde hizmete gireceğini açıkladı.

Şehir Hastanesi, Mart 2017’de açılıyor. Hâlihazırdaki yapılardan biri «Sağlıkta 2. Faz» olarak tanımlanan «Yaşam Merkezi»ne dönüştürülecek. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, içeriği şöyle paylaştı: «Spor hocaları olacak. Diyabet gibi sürekli hastalıklarla ilgilenen özel eğitim almış hemşire bulunacak. Röntgen ve ultrason imkânı olacak. Kanser taramaları, anne-bebek sağlığı ile ilgili hizmetler burada verilecek. »

MART 2017’DE HİZMETTE 

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Şehir Hastanesi’nin Mart 2017’de hizmete gireceğini söyledi. 
Şehir Hastanesi kavramını «Büyük Bir Kompleks» olarak nitelendiren Prof. Dr. Akdağ, şöyle dedi:
«Aynı Kampus içerisinde sağlık kuruluşları zinciri bu
Vatandaş ve Sağlık personeli için büyük bir kolaylık. Bir başka söyleyişle, hasta başka bir ambulansa konularak diğer kuruma gitmek zorunda kalmayacak.
İç mekânlarda, son derece rahat bir şekilde hizmet alabilecekler.
Şöyle düşünün; bir Kadın Doğum Hastanesi var. Başka bir yerde bir Kalp Hastanesi var. Kadın Doğum Hastanesi’nde yatan bir hamileye, bir kalp müdahalesi gerekirse hastayı ya da doktoru taşımak zorundasınız, bunlar hiç pratik yöntemler değil. Dolayısıyla şehir hastaneleri bize böyle bir fırsat sağlamış oluyor.»

İŞTE SAĞLIKLI YAŞAM MERKEZİ

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Dönüşüm’de 2. Faz olarak tanımlanan projeyi de şöyle anlattı:
«Dönüşüm’de 2. Faz, Sağlık Yaşam Merkezi
Bizim birinci basamaktaki hizmet birimlerimiz aile hekimlerimizdir. Aile hekimlerimizin binaları, merkezleri var. Orası küçük bir yer değilse beş altı tane aile hekimi birlikte çalışıyor. Birkaç aile sağlığı merkezlerinin hizmet alabileceği ortak bir bina oluşturuyoruz. Çok özel tasarlanmış bir bina bu. Bu binada diyetisyenler, psikologlar, fizyoterapistler yerine göre spor hocaları, şeker hastalığı gibi sürekli hastalıklarla ilgilenen özel eğitim almış hemşire bulunacak. Röntgen ve ultrason imkanı olacak. Kanser taramaları, anne-bebek sağlığı le ilgili hizmetler burda verilecek. 

Örneğin siz aile hekiminize gittiniz; Şeker hastalığınız var, sizin şeker hastalığınızla nasıl başetmeniz gerektiğini öğretmeleri lazım. Sağlıklı yaşam merkezinde de bir diyabet ya da şeker okulu var. 20 kişinin bir araya geldiği, bir toplantı salonunda birtakım şeylerin öğretildiği ve sizin takip edildiğiniz bir sistem. 

Aile hekimi sizi oraya yönlendirecek, peki nasıl gidip geleceksiniz. Bu sağlıklı yaşam merkezleriyle çalışan, aile hekimlerinin hepsinin merkezlerinden sağlıklı yaşam merkezine servis koyacağız. Servis sizi alacak ve o sağlıklı yaşam merkezine götürecek. İhtiyacınız her neyse... İşiniz bittikten sonra kayıtlarınız alınacak ve siz yine aile sağlığı merkezinin dolayısıyla evinizin bulunduğu yere getirilmiş olacaksınız. 

AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİ’NİN FONKSİYONLARI GELİŞECEK

Bu, bugüne kadar aile sağlığı merkezlerinin icra ettiği fonksiyonu çok geliştirecek. Hem aile hekimlerimizin işleri kolaylaşacak hem vatandaşlarımızı bu önemli durumlar için takip etme sıklığımız artacak. Türkiye'nin hastalık yükü değişti. Eskiden biz, çocukluk çağı hastalıklarıyla, aşılanabilir hastalıklardan aşılanmadığı için ölen çocuklarla, ishal, zattürre, verem, sıtma, tifoyla boğuşan bir ülkeydik. Allah'a şükürler olsun, Sağlıkta Dönüşüm ile Akparti dönemlerinde bütün bunlardan Türkiye sıyrıldı. Bu bahsettiğim hususlarla mücadele devam ediyor, devam edecek. Ama asıl hastalık yükümüz nereye kaydI; risk olarak şişmanlık, hareketsizlik, sigara içilmesi, hastalık yükü olarak da şeker hastalığı, kalp hastalıkları, felçler... O zaman bunlarla mücadele etmemiz lazım. Öncelikle bunlara nasıl yakalanmayacağız, aile hekimlerimiz ve sağlıklı yaşam merkezlerimizle bunun üstünde duracağız. Sonra bir şekilde bu hastalıklara yakalanılmışsa sonraki problemler nasıl çıkmasın bunlarla uğraşacağız. 

Şöyle örneklendireyim; mesela şişmansak zayıflamak, şişman değilsek formumuzu korumak; birinci prensip bu olsun. Bunu önleyemedik diyelim pre-diyabet denilen şeker riski var. O zaman şeker hastalığına yakalanmamak için mücadele etmek lazım. Yakalandığınızı varsayalım; şeker hastalığının gözed, böbrekte ciddi komplikasyonları, sonradan çıkan ağır problemleri  var. O zaman en azından bunlara yakalanmamanız için uğraşmamız lazım. Aile sağlığı merkezleri ve sağlıklı yaşam merkezleri, bütün bu döngüyü ve ihtiyacı birlikte karşılayan yerler haline gelecek. »