İl Genel Meclisi’ndeki 2017 yılı bütçe görüşmelerinde sunum yapan İl Sağlık Müdürü Mehmet Karakaya, Şehir Hastanesi’nde şuanda mevcut hastanelerde çalışan sözleşmeli personelden yaklaşık 200 kadar fazla kişinin işbaşı yapacağını bildirdi.

İl Genel Meclisi’nde 2017 bütçe görüşmeleri devam ediyor. Bu kapsamda dün İl Sağlık Müdürü Mehmet Karakaya bir sunum yaptı. Isparta’nın sağlık personeli noktasında iyi bir noktada olduğunu belirten Karakaya “8 bin 15 sağlık personeli ile Isparta’da hizmet veriyoruz. 57 adet ambulans ile 112 acil hizmeti vermekteyiz. Kasım ayı sonunda geçici kabul için bakanlıktan heyet gelecek ve inşallah 2017’nin ilk ayında bu hastanemizi hizmete açacağız. 2017 yılı için planlanan yatırımlarımız 50 yataklı Eğirdir Kemik Hastalıkları Hastanemiz 2016-2018 yatırım programına alındı. Eğirdir Aile Sağlığı Merkezi, Toplum Sağlığı Merkezi ve 112 acil binamız yatırıma alındı. Gönen Toplum Sağlığı Merkezimiz ve 112 acil binamız yıkılan binanın yerine yeniden yapılacak. Isparta Merkez Gülistan Mahallesine 112 acil istasyonu açacağız. Halıkent’te mevcut olan Aile Sağlığı Merkezi binasına 112 istasyonu açacağız. Isparta Davraz Dağı 112 Acil istasyonun yapımı bakanlığımız tarafından onaylandı. Şarkikaraağaç ve Yalvaç 112 acil sağlık hizmetleri istasyonu da programımızda olan yerler” dedi.

ISPARTA’DA YAPILAN TOPLAM SAĞLIK YATIRIMI 765 MİLYON 275 BİN TL’DİR

Karakaya, “2013 yılından buyana yapılan ve 2017 yılında yapılacak yatırımlarla birlikte Isparta’da yapılan toplam sağlık yatırımı 765 milyon 275 bin TL’dir. Büyükşehir olmayan fakat şehir hastanesi yapılan Türkiye’de iki il var. Biri Yozgat biri Isparta. Nüfusa oranla yapılan şehir hastanesinde en fazla yatağa sahip olan ilde Isparta” diye konuştu.

TEK KİŞİLİK ODALAR 35 M2, İKİ KİŞİLİK ODALARIMIZ 40 M2

Sağlıkta koğuş sistemini kaldırmayı hedeflediklerini belirten İl Sağlık Müdürü Mehmet Karakaya “eski hastanelerimizde koğuş sistemli 4-5 kişilik odalar vardı. Fakat yeni yapılan şehir hastanemizde en fazla iki kişilik odalar. Bugün eski hastanelere gelen hastaların ve yakınlarının büyük bölümü mahremiyet gibi nedenlerle tek kişilik ya da iki kişilik odalar istiyor. Tek kişilik odalar 35 m2, iki kişilik odalarımız 40 m2. Peki neden yeni yapılan Şehir Hastanesinde bütün odalar tek kişilik değil diye soracak olursanız; özellikle yaşlı hastalarda sosyal iletişim gereği yanında diyalog kuracağı bir kişinin olması sağlıklı oluyor. Toplumumuz da hacı arkadaşlığı, asker arkadaşlığı, hastane arkadaşlığı gibi yerleşmiş ilişkiler var” dedi.

2017 İÇİN 300 BİN TL ÖDENEK

İl Sağlık Müdürü Mehmet Karakaya 2016 yılında ayrılan ödeneklerin kullanım şekli ile ilgili de bilgi vererek “2016 yılında hizmet binası yapım onarımı için 50 bin TL ödenek ayrılmıştı. Biz bunun 28 bin TL’sini harcamıştık. 22 bin TL’si bekliyor. Kara taşıtı alımı için 200 bin TL TL’lik ayrılan ödeneğin 175 bin TL’si harcandı. 25 bin TL’si bekliyor. Tıbbi cihaz alımı için ayrılan 10 bin TL ödenek vardı. Tamamı harcandı. 2017 yılı için ise İl Özel İdaresi Bütçesinden bina yapım onarımı için 100 bin TL, tıbbi cihaz araç gereç alımı için ise 200 bin TL ödenek ayrıldı” ifadelerini kullandı. 

ŞEHİR HASTANESİNDE DAHA FAZLA PERSONEL ÇALIŞACAK

Şehir Hastanesinin hizmete açılmasının ardından il içindeki hastanelerin sağlık hizmeti vermeyeceğini söyleyen Mehmet Karakaya “il içindeki Devlet Hastanesi, Gülkent Devlet Hastanesi ve Doğumevi şehir hastanesinin açılmasının ardından sağlık hizmeti vermeyi bırakacak. Burada çalışan elemanlardan devlet memuru olanlar yine Sağlık Bakanlığı bünyesinde Şehir Hastanesinde çalışmaya devam edecek. Fakat sözleşmeli olarak çalışan personeli Afken kendisi alacak. Bu eleman alımı işini de Tepe diye bir firmaya verdiklerini duyduk. Şehir hastanesinde mevcut hastanelerimizde çalışan sözleşmeli personelin yaklaşık 200 kişi fazlası kadar sözleşmeli temizlikçi, güvenlikçi, tıbbi sekreter çalışacak. Oralara alınacak elemanların seçimi Akfen’e ait. Mevcut hastanelerimizde çalışan personelden kendine güvenen, enerjisinin olduğuna inana kişiler gidip şehir hastanesinde çalışabilir. Zaten yeni hastaneye alınacak elemanlar yine Isparta’dan elemanlar olacak” diye konuştu.  

MEVCUT BİNALAR NE OLACAK?

İl Sağlık Müdürlüğünün, sözleşme gereği Akfen’e ciddi yaptırımları olabileceğini söyleyen Karakaya “örneğin bir hastanın koridorda bir yeri kanadı bir kan mı damladı. Akfen orayı üç dakika içinde temizletip ilgili butona basmaması halinde biz bir yaptırım uygulayabileceğiz. Resepsiyonda hasta yanına refakatçi isteme hakkına sahip. Resepsiyonda bir dakika içinde refakatçi verilmeyip ayakta bekletilen hastayı görürsek biz onlara ceza keseceğiz. Hastanenin yönetimi tamamen Sağlık Bakanlığındadır. Mevcut boşalacak binalar da Isparta’nın menfaatleri için en iyi şekilde nasıl değerlendirilebilecekse o şekilde değerlendirilecek. Oraların nasıl değerlendirileceğine Isparta kamuoyu karar verecek” şeklinde konuştu.