Göller Bölgesi Belediyeler Birliği Düzenli Çöp Depolama Alanı’nda, çöpten enerji üretimi için kurulan tesisin açılışında konuşan Isparta Belediye Başkanı Günaydın, aylık 2,8 megavat elektrik üreteceklerini ve bu üretimden 600 bin lira gelir sağlanacağını öğrenildi.

Isparta Belediyesi, Düzenli Çöp Depolama Alanında çöpten elektrik enerjisi üretimine başladı. Tesisin açılış töreni dün gerçekleştirildi. Törene Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, MHP il Başkanı İsa Yalçın, AK Parti Belediye Meclis Üyesi Kadir Dal, CHP’liler, Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Mahmut Bülbül, tesisin yüklenici firması olan Arel Enerji’nin Genel Müdürü Halim Dugan ve davetliler katıldı.  Kurban kesilerek, dualarla açılışı gerçekleştirilen tesiste göz gazından elektrik enerjisi üretimi yapılacak.

DUGAN: BU MİLLİ BİR DEĞERDİR

Törenin açış konuşmasını yapan Arel Enerji Genel Müdür Halim Dugan, firmaları ve Isparta için çok özel bir gün yaşadıklarını belirterek, “Bu özel günün anlamlı tarafı çevreye, doğaya zarar vereni sinek, haşere, çöp sularının şehri basması gibi korkularını bertaraf eden bir tesisi açıyoruz. 5 bin kişinin yaşadığı 1500-2 bin hanenin elektriğini üreten bir tesis kurmanın gururunu yaşıyoruz. Bu imkanı bize veren Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Tesisin belediyeye katkısı çok büyük olacak. firma ve belediye diye ayrım yapmadan doğaya hizmet ediyoruz. En önemlisi bu bence. Ayrıca ülkemizin en önemli cari açığı enerji ve enerjide kullandığı doğalgaz. Buna bir nebze katkı sunduğumuzu düşünüyorum. Biz burada çöp gazından elektrik ürettiğimizde Rusya’dan, İran’dan aldığımız gaz miktarı giderek azalıyor. Çok değil ama önemlidir. Bu milli bir değerdir. Milli değeri elektrik üretime kattığımızdan dolayı önemli bir an yaşıyoruz. Ayrıca metan gazı karbon emisyonu dediğimiz atmosferdeki küresel ısınmanın birincil etkenlerinden. Bunu bertaraf ediyoruz. Onun dışında bir firmayız. Bu firma para kazanma zorunda. Ortalama 70 kişi çalıştıran bir firmanın sahibiyim. Bu bir ekip işi. 70 çalışanımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

YALÇIN: OPERASYONUN AMAÇLARINDAN BİRİSİ DE BU PROJELERİ ENGELELEMEKTİ

MHP İl Başkanı İsa Yalçın ise bu projenin uzun süre düşünüldüğünü ifade ederek, 2011’de belediyeye yönelik operasyon yapanların amaçlarından birisinin de Isparta’ya böyle projelerin kazandırılmasını engellemek olduğunu ileri sürdü. Yalçın, şunları söyledi: “Isparta’da diğer illerde yapılmış projelerden daha iyisi, ilimize daha katma değeri fazla nasıl olabilir noktasında, bir yerde bunun nasıl ranta dönüştürülmesi noktasında çalışma yapıldı. Bundan dolayı zaman zaman Isparta’da bu neden yapılmıyor diye belediye başkanımız eleştirildi. Ama yurdışı çalışmaları, bir takım proje gruplarının yaptığı arge çalışmaları neticesinde nasıl bir tesis yapılmasıyla ilgili bir karara sonunda belediye başkanımız vardı.  Bir diğer kısmı da ihale kısmıydı. 2011 yılında hiç hak etmediğimiz bir şekilde, belki Türkiye’den güzel ve yaptığı çalışmalarla en başarılı olan belediyemize ve benim de içinde olduğum 81 kişinin yargılandığı bir operasyon yaptılar. Bu operasyonu yapanlardan amaçlarından bir tanesi böyle tesisleri Isparta kazanmasındı bence. O operasyonu yapanlardan adalet bugün hesap soruyor. Şuan cezaevindeler. Bu projenin peşinde koşanlar bunu başarmış olmanın gururuyla bugün buradalar.

YÜZDE 51 İLE İHALE EDİLDİ

O dönemlerde Türkiye’de yüzde 45 ve altında ihaleler yapılırken Isparta Belediyesi bu ihaleyi yüzde 52 ile yaptı. Bunu da içine sindiremeyenler bu projenin başarılı olamayacağını söylediler. Bugün çok şükür ki bu proje tamamlandı ve Ispartalı hemşerilerimizin hizmetinde. Bundan dolayı çok mutluyum. Bu projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

YILDIRIM: KOKU KESİLDİ, GÖÇ OLMAYACAK

Koçtepe Köyü Muhtarı Ümit Yıldırım da tesis sayesinde köye gelen çöp kokusunun kesildiğini, bundan dolayı da çok mutlu olduklarını söyledi. Yıldırım, “Bu tesisin yapılmasında başta emeği geçen Belediye Başkanımıza teşekkür ederim. Köy halkımız kokunun kesilmesinden dolayı köyden göç etmekten vazgeçmiştir” diye konuştu.

GÜNAYDIN: AYDA 2,8 MEGAVAT ELEKTRİK ÜRETECEĞİZ

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın da ilgili firma ile 2 megavat üretim için anlaşıldığını ancak gelinen noktada üretimin 2,8 megavata çıktığını dile getirdi. Tesisin 2 aydır deneme çalışmalarında elektrik ürettiğini ifade eden Başkan Günaydın, sözlerini şöyle sürdürdü:  “2 megavattan 400-450 bin TL gelirimiz olacağını hesaplıyorduk. 2,8 megavat üretim olunca şuanda 600 bin lira gelir beklentimiz var.

TÜRKİYE’DE YÜZDE 35’LE İHALE YAPILIRKEN BİZ YÜZDE 52 İLE YAPTIK

Bu tesisin ihalesine bizzat ben başkanlık yaptım. Türkiye’de bu işler yüzde 35’le yapılıyormuş. Belediyemize karşı firmalarımızın sevgisi ve biraz da Isparta için çalışmak isteyen arkadaşlar ihaleye katıldı. İlk kez Türkiye’de rekor seviyesinde artışla biz bu ihaleyi yaptık. Buradaki gelirin yüzde 52’si Isparta’nın olacak. Tüm davetlilerimiz önünde Halim beye teşekkür ediyorum. Törenin devamında plaket vereceğiz. Müteahhit olarak bizden plaket kazanan bugüne kadar olmamıştır.

MERKEZİN ELEKTRİĞİNİN YÜZDE 9’UNU KARŞILIYOR

Şuanda 6 bine yakın konutun elektriğini bu tesisten karşılıyoruz. Isparta’da yaklaşık 45 bin konut var. Hesaba vurduğumuzda şehir merkezinin yüzde 9’unun elektriğini bizim santralimiz karşılıyor.

UMUTSUZ OLARAK GÖRÜLEN YERDE BİR AYDA 600 BİN LİRA GELİR SAĞLIYORUZ

Tesisimizin milli olmasından dolayı seviniyorum. Milliyetçilik, ülkecilik ve vatanseverlikten dolayı seviniyorum. Yurtdışından elektrik ithal durumdayız. Bir damlada olsa elektriğe milli olarak bir katkımız oluyor. Bizde devletimize ve milletimize bu yönden de katkıda bulunduğumuza inanıyoruz. Keşke daha büyük tesisler kurabilsek ama umutsuz olarak görülen yerde bir ayda 600 bin lira gelir sağlıyoruz.

GÜNEŞ ENERJİSİ DE TEŞVİK EDİLECEK BİR YER DE ISPARTA

Isparta’mız cennet köşesi gibi bir memleket. Güneş enerjisi santralleri kurarsak orada da Isparta, Burdur, Konya, Yeşilova, Van’a kadar bir hat gidiyor. Biz onun üzerindeyiz. Güneş enerjisi de teşvik edilecek bir yer de Isparta. O da bizim için bir şans. Isparta çok konuda bir şansa sahip.

KOKU, SİNEK OLAYI BİTTİ

Önceden burada sinek ve böcekler oluyordu. Ayrıca koku vardı. Koçtepe Köyüne koku gidiyordu. Şimdi artık sinek, böcek ve koku sorunu kalmadı. Burası pırıl pırıl oldu.”

Konuşmaların ardından Arel Enerji’nin Genel Müdürü Halim Dugan’a teşekkür plaketini SDÜ Rektörü Prof. Dr. Çarıkçı takdim etti. Törenin ardından kurban kesilerek, dualar okundu. Tesisin açılış kurdelesi protokol üyeleri tarafından yapıldı. Daha sonra Arel Enerji’nin Genel Müdürü Halim Dugan’a davetlilere tesis hakkında bilgiler verdi.

Isparta Enerjisini Çöpten Alacak