Isparta’nın son 20 yıldır gündeminden düşmeyen Isparta Ticaret Kültür Merkezi inşaatı konusunda  son günlerde yaşanan gelişmeleri esnaf teşkilatı olarak takip etmekteyiz. Her zaman şunu söyledik.  Esnaf Odaları Birlik Başkanımız Sayın Mehmet Aybatılı’nın, Belediye Başkanlığı döneminde ortaya koyduğu projeye bağlı kalınsaydı bugün ITKM  diye bir tartışma olmayacak, şehrin ortasında değerli bir mülk belediyenin yani Isparta’nın mülkü olacak ve belediyemiz buradan gelir sağlamış olacaktı dedik. Aradan geçen 20 yılda kaybeden Isparta olurken,  bu çözümsüzlükten en çok etkilenen kesim ne yazık ki ITKM çevresindeki esnafımız olmuştur.  

Yerel seçimlerden önce belediye başkan adaylarından beklentimizin ITKM’de çözümsüz yaklaşımlara bir an önce son verilerek, buranın inşaatının tamamlanması olduğunu söylemiştik. 31 Mart seçimlerinde Belediye Başkanı seçilen Sayın Şükrü Başdeğirmen’e de en önemli beklentilerinin çok acilen Isparta Ticaret Kültür Merkezini açması olduğunu ilettik. ‘Isparta’nın kanayan yarasının artık durdurulmasını istiyoruz. ITKM çevresindeki esnafımız çok zor durumda.  Artık daha fazla zarar görmesini istemiyoruz’ dedik. Kendileri de bu sorunu, milletvekillerinin de desteğiyle  mutlaka çözeceğini bizlere iletti.  Belediye Başkanımızın 6 aylık görev süresi içinde ortaya koyduğu çözüme yönelik yaklaşımlar ve attığı adımlar, ITKM’nin bitirilmesi noktasında kararlılığını göstermesi açısından son derece önemlidir. TMSF ile yapılan görüşmeler neticesinde  gelinen noktada kapı ardına kadar aralanmış, inşaatın bitmesi için şartlar oluşmuştur. 

Tüm bu olumlu gelişmeler yaşanırken ortak akıl mekanizmasını çalıştırmak isteyen Belediye Başkanımız, konuyu Belediye Meclisi’ne taşımıştır. Sayın Başkan tüm hukuki riskleri alarak ITKM’nin bitmesi için imza atmaya hazırken, dün yerel seçimlerde çözüm için söz veren Meclisteki muhalefet partisi gruplarının kişisel kaygılarla hareket edip çözümü ötelemeye, yönelik sergiledikler tavrı hayretler içinde karşılıyoruz. Biz dünde söyledik bugün de söylüyoruz.  Burada asıl olan ITKM’nin yani Isparta’ya ait olan bir kamu malının işlevsel hale getirilmesidir. 20 yıl sonra Isparta, tarihi bir fırsatı yakalamıştır. Bizler, her türlü riski alarak inşaatı bitirme kararlılığı içinde olan Belediye Başkanının yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Çağrımız kişisel ve siyasi kaygıların bir tarafa bırakılarak, hep birlikte tek ses halinde çözüm iradesi ve kararlılığının ortaya konulmasıdır. ITKM’nin açılmasına yönelik atılan bu adımın altına sonucu ne olursa olsun tüm riskleri alarak bizler de imza atmaya hazırız. Eğer ortada bir suç varsa bizler de bu suça dahil olmaya hazırız. Unutmayalım ki, ITKM’nin bitirilerek açılması için atılan adımlar tarihe geçecektir. Tarih, çözüme destek verenleri de vermeyenleri de yazacaktır. 

Artık bilinmelidir ki dün dünde kalmıştır. ITKM konusunda geçmişi konuşmak çözüm değildir. Kısır tartışmalarla 20 yıldır bir yere varılamadığını hep birlikte gördük. Esnafın, vatandaşın artık tahammülü kalmadı. Isparta, tartışma değil çözüm bekliyor. Gelin hep birlikte siyasileriyle, sivil toplumuyla, meslek ve oda kuruluşlarıyla çözüme dönük bu kararlı iradeye sahip çıkalım ve tam destek verelim. Gelin 20 yılın kanayan yarasını bir daha açılmamak üzere hep birlikte kapatalım. Bir kez daha esnaf odaları birliği olarak, ITKM’nin bitirilmesi için atılan bu adıma tam destek verdiğimizi belirtir, tüm hemşerilerime saygılarımı sunarım.
                           
Ahmet Tural
Isparta Esnaf Odaları Birliği Başkanvenkili