Üzüm Pazarı 5 Ocak'ta sökülüyor. Üzüm Pazarı esnafının uzun süredir tedirgin olduğu üst örtünün sökümü ile ilgili süreç başladı. Anıtlar Kurulunun esnaf ve Isparta Valiliği ile belediyesi tarafından istenen ek süre talebinin ret edilmesi üzerine sökümün 5 Ocak'ta yapılacağı ile ilgili yazı Belediye Başkan Yardımcısı Recep Erdem imzası ile esnafa tebliğ edildi.

Anıtlar Kurulu kararı ile Üzüm Pazarının üst örtüsünün kaldırılmasına ilişkin yaşanan süreçte sona gelindi. Belediye tarafından esnaflara tebliğ edilen karara göre Üzüm Pazarının üst örtüsünün sökümüne 5 Ocak'ta başlanacak.

Belediye Başkanı Recep Erdem imzası ile esnafa tebliğ edilen söküm kararında "Alınan bu karar doğrultusunda Isparta Belediyesi ekiplerince 05.01.2015 Pazartesi günü saat 09.00'da Üzüm Pazarı
içerisinde bulunan demir konstrüksiyon üzeri şeffaf malzeme ile kaplı üst örtü sisteminin kaldırılması çalışmaları başlayacaktır. Yapılacak bu çalışma nedeniyle işyeri sahipleri yada kiracılar tarafından çatı örtüsü yakınında bulunan tabela, klima, güvenlik kamerası vs. elektronik eşyalarına zarar gelmemesi için çalışmaların başlayacağı" güne kadar kaldırılması gerekmektedir. Aksi taktirde doğabilecek olan zararlardan Isparta Belediyesi mesul olmayacaktır" denildi.

EK SÜRE TALEBİ KABUL EDİLMEDİ

Karara karşı çıkan Üzüm Pazarı esnafı ise 5 Ocakta üst örtünün sökülmesinin kendilerini mağdur edeceğini söyledi. Esnaf adına açıklama yapan Nuri Parlar "Üzüm pazarının üst örtüsü ile ilgili uzun bir süreç yaşadık. Fakat bu sürecin sonuna gelmiş durumdayız. En son belediyemiz ve vilayetimizin katkıları ile Anıtlar Kurulundan ek süre talebinde bulunulmuştu. Anıtlar Kurulu iki yıllık koruma amaçlı imar planı yapılıp, alt yapı çalışmaları tamamlanıncaya kadar istenen ek süre talebini kabul etmedi. Ek süre talebi ret edilince İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne yazıyı gönderdi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yazının gereğinin yapılmasını isteyerek Belediye Başkanlığına gönderdi. Belediye Başkanlığımızda 5 Ocak 2015 Pazartesi günü sökümün başlayacağına dair yazıyı bizlere tebliğ etti" dedi.

Parlar yaptığı açıklamada "Tabi biz burada esnaf olarak kanuni sürecin tamamlandığının bilincindeyiz. Tek isteğimiz var bu noktada yağmur suyundan dolayı alt yapı çalışmaları başlamadan üst örtünün sökülmesi esnafı mağdur edecek. Keşke bunlara çözüm bulunup üst yapı sökülmeden alt yapı tamamlansa idi. Şimdi bu sürecin hızlandırılarak esnafın mağduriyetinin önlenmesi gerekiyor. Bu sürecin hızlandırılması da belediyemiz ve anıtlar kurulunun önüne gelen projeleri hızla inceleyerek onaylaması ile mümkün olacak" diyerek esnaf olarak çaresiz durumda olduklarını söyledi.

YAĞIŞ OLURSA...

Nuri Parlar açıklamasında şunlara yer verdi. "Mesela 5 Ocak'ta söküldü diyelim, 6 Ocakta bir yağmur veya kar yağdığında bizim yağmur oluklarımız dahi yok. Bu nedenle yağmur suyunun binaların içine dolma ihtimali var. Aynı şekilde elektrik hatlarımız açıkta bunların yeraltına alınması için şimdi ki CLK yetkilileri ile görüştük. Onlarda her esnaf kendi yeraltına alsın dediler. Ama ne elektriklerin nede yağmur suyunun esnafın kendisi tarafından yeraltına alınması mümkün değil. Çünkü SİT sahalarında yeraltına bir şey yapmanız bile izne tabi. Bu nedenle bir çıkmazdayız. Alt yapı ile ilgili belediyemiz projeyi hazırladı, bu projenin de Anıtlar Kurulu tarafından onaylanması gerekiyor."