» 1800- 1900’lü yıllarda DÜNYA MARKASI olan;
» İngiltere’nin gayelerine ulaşmak için İzmir- Isparta arasında Demiryolu inşa ettiği; Japonya’dan dâhi tutkunlarının olduğu
» Kraliyet Sarayları’nı süsleyen
» Gaziantep’te tek bir Fabrika yok iken Isparta’da ''22 Baca''nın yükseldiği
» İzmir’de Pazar kurulduğu
» İstanbul’da Mahalle oluşturulduğu

ISPARTA YÜN EL HALISI YOK OLDU, GİTTİ… 

Türk Patent Enstitüsü’nden (TPE) 
''İnce Hasgül Isparta El Halısı'' şeklinde COĞRAFİ İŞARET alınan
Uygur
Anadolu Selçuklu
Büyük Selçuklu
Devlet-i Âliyye-i Osmaniyye 
Cumhuriyet Dönemi’nden
Paha biçilemeyen, antika Halı ve Kilim Motifi

Devlet-i Âliyye-i Osmaniyye Dönemi’nden kalan
El Yazması
500 paha biçilemeyen 
HALI KİTABI
Isparta’dan götürüldü

Ama bakın Aksaray ne yapıyor? Usta eller halıya hayat veriyor

Geleneksel halı üretimi ile çok sayıda ustanın yetiştiği Aksaray'ın Sultanhanı beldesinde, dünyanın birçok yerinden gönderilen tarihi halıların restorasyonu yapılırken, Taşpınar beldesinde de kadınlar kök boyası ile halı dokumaya devam ediyor

Yaklaşık bin halı ustasının bulunduğu Sultanhanı beldesinde, erkeklerin birçoğu halı restorasyonu ile geçimini sağlıyor. Bugüne kadar İngiltere Kraliyet Sarayı, Çankaya Köşkü ve Dolmabahçe Sarayı başta olmak üzere dünyanın birçok yerinden gelen paha biçilmez halıların restore edildiği belde, dünyanın en önemli halı restorasyon merkezi olarak görülüyor.

Ustaların kadın olduğu Taşpınar beldesinde ise çeşitli yapraklar ve bitki köklerinden elde edilen boya ile boyanan iplerle yapılan organik el işi dokuma halılar, beldeyle adeta özdeşleşmiş durumda. Belediyeye ait bir binada halılarını dokuyan kadınlar, hem geçimlerini sağlıyor hem de yıllardan beri süregelen organik el dokuma halı geleneğini sürdürüyor.

Halı restorasyon ustası Fevzi Solak (48), yaptığı açıklamada, 30 yıldır halı tamiri yaptığını söyledi.

Bunun çok özen gerektiren bir iş olduğunu belirten Solak, "Halı restorasyonu çok sabır isteyen bir iş. Gelen halıları ilmik ilmik, nakış nakış işlemek, tamirini yaparak tekrar kullanılır hale getirmek bizim işimiz. Elimiz bu işe oldukça yatkın." diye konuştu.

Solak, beldeye dünyanın birçok yerinden değerli halıların restorasyon için geldiğini ifade ederek, bazen bir halı üzerindeki çalışmanın aylarca sürdüğünü vurguladı.

"Halı restorasyonu konusunda son derece iddialıyız"

Restorasyon için gelen halıların belli aşamalardan geçirilerek eski haline dönüştürüldüğünü vurgulayan Solak, şunları kaydetti:

"Bize gelen halının ilk önce yıkaması yapılır. Daha sonra söküntü kilimlerden uygun renkli ipler sökülerek restorasyon yapılacak halı için ayarlanır. Böylece restorasyon işi başlar. Bittikten sonra da tesviye aşamasına geçer halı. Bu aşama da bittikten sonra yapılan işlemleri hiçbir şekilde fark edemezsiniz. Halı restorasyonu konusunda son derece iddialıyız."