İŞKUR İl Müdürlüğü engelli vatandaşlara da istihdam fırsatı sunuyor. İŞKUR İl Müdürü Hüseyin Ergin, ilimizde 14’ü kamu, 122’si özel sektör olmak üzere toplam 136 işletmenin engelli birey çalıştırma zorunluluğu bulunduğunu ifade ederek, “İşvereni bu konuda uyardığımızda 10 gün içinde talep bildirmezse cezai işlem uyguluyoruz” diye konuştu.

İŞKUR İl Müdürlüğü bir taraftan işsizlere umut kapısı olmaya devam ederken bir taraftan da engelli bireylere iş fırsatı yaratıyor. Engelli vatandaşların özel sektörde yüzde 3, kamuda yüzde 4 oranında istihdam edilme fırsatının olduğunu ifade eden İŞKUR İl Müdürü Hüseyin Ergin, “İşverenlerimiz özel sektörde yüzde 3, kamuda yüzde 4 işçi çalıştırmak zorundalar. Bu kapsamda da kamu sektörü zaman zaman engellilerle ilgili talep verdiklerinde biz bunları ilan ediyoruz. İlan sonucunda da engellilerimiz buna başvuruyorlar ve taleplerini almış oluyoruz. Ama biz burada engellilerin işçi kesimine bakıyoruz. Engelli memur kesimine Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüz bakıyor. Burada hükümetimizin getirdiği güzel bir uygulama var. Engellilere yönelik Kamu Personel Seçme Sınavı yapıyorlar. Engelli vatandaşlar bu merkezi sınava giriyorlar. Sınav sonucunda puanlara göre ülke genelinde açık pozisyonlar atamalar yapılıyor. Şuan devletimizin engellilere yönelik yaptığı en değerli uygulamalardan birisi budur” şeklinde konuştu.

136 İŞYERİ ENGELLİ BİREY ÇALIŞTIRMAK ZORUNDA

Özel sektörde engelli açığı olduğu zaman konuyla ilgili hemen o işvereni uyardıklarını dile getiren Ergin, “Uyardığımız zaman 10 gün içinde bize talep vermek zorunda. Eğer talep vermediği takdirde biz buna ceza müeyyidesini uygulamak zorundayız. Şuan itibariyle Isparta’da baktığımız zaman kamuda 14, özel sektörde 122 olmak üzere toplam 136 işyeri ilimizde engelli vatandaşımızı çalıştırmak zorunda. Bunların takiplerini her ay yapıyoruz. Bu takip etmemizin sonucunda onlar taleplerini veriyorlar. Onun sonucunda da biz işe yerleştirmeleri yapıyoruz” dedi.

ARTIK İŞVERENLE ENGELLİ BİREYİ KURUMDA BULUŞTURUP, TUTANAK ALTINA ALIYORUZ

İş arayan engelli bireylerle işvereni buluşturma noktasında yeni bir uygulama geliştirdiklerini anlatan İŞKUR İl Müdürü Hüseyin Ergin, şunları söyledi: “”Son zamanlarda Isparta’da geliştirdiğimiz bir uygulama var. Önceden şöyle bir işyeri var git orayla görüş ve orada istihdam edilebilirsin diye gönderme yapıyorduk. Ama son zamanlarda bunun çok uygun olmadığını gördük. Engellilerimizi işyerine gönderdiğimizde yetkili kişiyi bulamadıkları zaman boş dönebiliyorlar. Bir zorluk çekiyorlardı. Bunu engellemek adına son dönemde bir uygulamaya başladık. Engelli vatandaşlarımızı çalıştırmak zorunda olan işvereni kuruma davet ediyoruz. Engellilerimizi müdürlüğümüze çağırıyoruz. İşveren ile engelli vatandaşlarımızın burada görüşmelerini sağlıyoruz. Bunu da bir tutanak altına alıyoruz. Tutanaktaki amacımız işveren bana engelli gelmedi ya da bulamadım demesin diye bunu yapıyoruz. Bunu tutanakla kayıt altına aldığımız için işveren mecburen engelli vatandaşımızı istihdam etmek zorunda kalıyor.”