İŞKUR İl Müdürlüğü verilerine göre 2014 Kasım ayına kadar 14 bin kişi iş başvurusunda bulundu. Bunların 7566'sı ilköğretim mezunu, 5402'si orta ve lise dengi okul mezunu 1881'i önlisans mezunu, 1795'i lisans mezunu, 72'si yüksek lisanslı ve 5'i de doktoralı.
 
İŞKUR İl Müdürü Hüseyin Ergin, geride bırakacağımız 2014 yılının özetini çıkardı. Özellikle bu yıl köylere kadar inerek işsizleri tespit ettiklerini ve kayıtlarını aldıklarını belirten Ergin, buna rağmen açık işlere eleman gelmediğini belirtti. İşverenin ve işsizi buluşturma adına yapılabilecek her şeyi yaptıklarına inandıklarını takat Isparta’da iş beğenmezliğin giderek arttığını ifade eden Ergin, sitem etti.

10 KİŞİ BULUP KURS AÇAMADIK

Bir fabrika ya da büyük işletmenin İŞKUR aracılığıyla eleman talebinde bulunduğunu ve kendilerinin de hemen harekete geçerek duyurusunu yaptıklarını dile getiren Ergin, Fakat 1 kişi bile müracaat etmiyor. Kısacası işsizlikse buyurun iş Eğitim seviyesi aranmıyor, farklı özellik aranmıyor. Hatta biz öğreteceğiz diyorlar ve bu süre içerisinde kurumdan da ücret alacaklar. Ama 10 kişi bulup bir kurs açamadık. Mesleği beğenmiyorlar" dedi.

BU YÜZDEN BİRÇOK İŞLETME ISPARTA'YI TERK ETTİ

Öte yandan sırf eleman bulamadığı için Isparta’yı terk eden birçok firmanın olduğuna dikkat çeken Ergin, "Yatırımlarını başka ile kaydırdılar. Bu da Isparta’nın ekonomisini etkiledi. Eğer bir işte seçicilik varsa kişinin maddi gücü var demektir. Yoksa kiramı nasıl öderim, ihtiyaçlarımı nasıl karşılarım diyorsa mutlaka mesleğine yakın bir meslekte iş bulup çalışır. İşsizlik arttı diyorlar. Neden arttı? Bugün köylere kadar gidip işsizlik kaydı alıyoruz. Kaydın sonucunda işsizlik rakamları yükseliyor. Yani işsiz kaydı artarken iş beğenmemezliği de ekledik mi rakam yüksek çıkıyor" diye konuştu.

İŞVEREN BİZDEN 1 İSTEMİŞ BİZ 3 GÖNDERMİŞİZ

Diğer taraftan kuruma bu yıl Kasını ayına kadar 14 bin başvuru olduğunu ifade eden Ergin, "Geçen yıl 13 bindi. Açık iş alınan taleplere baktığımızda geçen yıl 8 bin talep almışken bu yıl 10 bin 219 talep almışız. Burada yüzde 18 bir artış var. İşverenlerin elemanları kurum aracılığıyla alma eğiliminin arttığını söyleyebiliriz. Bu bizi sevindiren bir durum. Aldığımız taleplere 28 bin 95 kişiyi göndermişiz. Bir işyerine bire 3 olarak göndermişiz. Bu sayı geçen yıl 23 bin civarındayken yüzde 21 gibi bir artış söz konusu. Bu da çok önemli. İşe yerleştirme sayımız 5 bin 464. Bunun 472 tanesini kamuya, 4 bin 992 tanesini de özel sektöre yerleştirmişiz. Hedefimiz 5 bin idi. Bu sayıya ulaştık. Şuan itibariyle iş arıyorum diyen kişi sayısı 29 binlerde" şeklinde konuştu.

14 BİN İŞ BAŞVURUSU YAPANIN YARISI FAKÜLTE MEZUNU

Son olarak verilere 2014 yılında "İş arıyorum" diyen 14 bin işsizin eğitim dununu da ortaya çıktı. 14 bin kayıtlı işsizin 7566'sı yani yüzde 50'ye yakını ilköğretim mezunu. Orta ve lise dengi okul mezunu sayısı 5402. Önlisans mezunu sayısı ise 1881. Lisan mezununda 3082 kayıtlı "İş arıyorum" diyen var ve bunların 1795'i işsiz. Yüksek lisansta 125 kayıtlı var, 72'i işsiz. Doktoradan 6 kayıtlı var 5'i işsiz.