Torosgaz Yönetim Kurulu Üyesi ve Ceo'su Abdurrahman Atabey, Isparta’da 77 bin doğalgaz abonesi bulunduğunu ifade ederek, “Bu sene 8 bine yakın abone müracaatı yapılmış. Gönen, Burdur ve Bucak’la birlikte toplam 115 bin yere doğalgaz veriyoruz. Isparta’da şuana kadar yaklaşık 750 kilometre hat döşemişiz. 2018’de Keçiborlu ve Yalvaç ile Burdur’un Gölhisar’a gaz vermiş olacağız. Isparta doğalgaz sayesinde artık daha rahat nefes alıyor” şeklinde konuştu.
 
Torosgaz Yönetim Kurulu Üyesi ve Ceo'su Abdurrahman Atabey, Kanal32’de konuk olduğu Ne Var Ne Yok programında önemli açıklamalarda bulundu. Doğalgaz sayesinde Isparta’nın havasının büyük ölçüde temizlendiğini belirten Atabey, faturalarda bu yılsonu itibariyle şirket payından dolayı bir artış olacağının sinyalini verdi. 

2018’DE KEÇİBORLU VE YALVAÇ’A DOĞALGAZ GELECEK

81 ilde doğalgaz ihalesinin yapıldığın dile getiren Abdurrahman Atabey, “Ciddi sayıda ilçenin de ihalesi yapıldı. Enerji Bakanlığı’nın hedefinde 2019’da yaklaşık 200 ilçeye daha doğalgaz ulaştırılması durumu var. Isparta- Burdur-Gönen- Bucak gaz verdiğimiz yerler. Lisans alanımızı genişletiyoruz. 2018’de Keçiborlu, Gölhisar ve Yalvaç’a da gaz vermiş olacağız” dedi.

BELEDİYELER ORTAĞIMIZ

Kanun gereği doğalgaz dağıtım şirketlerine belediyelerin de yüzde 10 oranında ortaklık yaptığını ifade eden Atabey, “Bu yüzde 10’un en büyük ortağı da Isparta Belediyesi. Belediye Başkanımız Yusuf bey de bizim yönetim kurulu üyemiz. Şuanda şirket yüzde 90 Erdemci ailesinin yüzde 10’da belediyelerin. Geçmişte 2 ortaklıydı. Uzun süre 2 ortak arasında problemler oldu. Bu hiç arzu etmediğimiz bir şeydi ama oluyor. Keşke hizmete yansımamış olsaydı fakat şuanda bu problem aşıldı. Ortağın hisseleri Erdemci ailesi tarafından alındı. Artık ortaklar arasında bir sıkıntı var diye bu hizmete yansımayacak” şeklinde konuştu. 

TOPLAM 115 BİN ABONEMİZ VAR

Isparta’ya 2007 yılı itibariyle doğalgaz verilmeye başlandığını hatırlatan Atabey, şunları söyledi: “Isparta’da yaklaşık 77 bin doğalgaz abonemiz var. Bu sene 8 bine yakın abone müracaatı yapılmış. Gönen, Burdur, Bucak’la birlikte toplam 115 bin yere doğalgaz veriyoruz. Bunun ağırlığını Isparta oluşturuyor. Isparta’da henüz bir miktar potansiyel var. Bu yaklaşık yüzde 80’e tekâmül ediyor. Önümüzdeki süreçte kalan kısımlar da gelecek. Belediyelere teşekkür ederiz. Bu işler belediyelerle koordineli yürüyen işler. Belediye müsaade etmezse siz doğalgaz şirketi olarak bir şey yapamazsınız. Şuanda hava kirliliği çok azaldı. Gelecek nesillere bir şey bırakmak istiyorsak temiz hava en büyük miras olabilir. Havası kirli illerde ciddi hastalıklar oluşuyor.

ISPARTA’DA 750 KİLOMETRE HAT DÖŞEMİŞİZ

Isparta’da altyapıyla ilgili girmediğimiz sokak sayısı çok az. Biz her yere giremiyoruz. İmar açısından problemsiz olması gerekiyor. O yüzden belediye ile işbirliği yapıyoruz. İmar problemi olmayan yerlerin tamamına yakınına girmiş durumdayız. Diğer yerlerde de belediye ile koordineli şekilde altyapıyı yapmış olacağız. Isparta’da yaklaşık 750 kilometre hat döşemişiz. Isparta-Burdur-Gönen, Bucak toplamı 1 milyon 400 bin metre. Bunun yarısından fazlası Isparta’da gerçekleşti. Isparta doğalgaz sayesinde artık daha rahat nefes alıyor.”

2 BİN METREKARE VE ÜZERİ YERLERDE MERKEZİ SİSTEM ZORUNLU

Öte yandan aboneliklerde vatandaşların doğru karar alması gerektiğinin altını çizen Atabey, 2 bin metrekare ve üzeri yerlerde merkezi ısıtma sisteminin zorunlu olduğunu vurguladı. Atabey, “Ama vatandaş ben merkezi sistem kullanmak istemiyorum derse yüzde 100 karar alması lazım. Bir kişi bile bireysel istemiyorum derse o sistem merkezi olmak zorunda. Bu duruma dükkanlar da dahil. Kanunun buradaki amacı enerji tasarrufu. Merkezi sistem her bakımdan bireysel sistemden daha avantajlıdır. Her daireden bir baca çıkıyor. Çevreye daha olumsuz etkisi var. Merkezi sistemde tek baca var. Bunu şehrimizde anlatmamız lazım” dedi.

TARİFEMİZ DEĞİŞECEK

Son olarak Türkiye’de en ucuz doğalgazı Isparta ve Burdur bölgesinin kullandığına değinen Atabey, “Hiçbir doğalgaz dağıtım şirketi fiyatı belirleyemez. 81 ilin ihalesi yapılmış durumda. 3-4 ile gaz ulaşmadı onlara da ulaşacak. 8 yıldan sonra EPDK bir çalışma yapıyor. Dağıtım şirketinin tüm harcamalarını ve altyapı çalışmalarını göz önünde bulunduruyor. Bu şirketin ayakta kalması için doğalgazı vatandaşa kaç liradan satması lazım. 8 yıldan sonra bu çalışmalar yapılıyor ve sen şu kadar kar ile satabilirsin diyor.

Bizim için daha bu yapılmadı. Yaşanan problemlerden dolayı bu gecikti. Ama bu yıl içerisinde bu yapılacak. Şuanda Türkiye’nin en ucuz doğalgazını bu bölge kullanıyor. Bin metreküpten şirkete kalan 10 TL. Üzerimizde EPDK var. Şuanda diğer iller ikinci tarifeyi alıyor. Biz de yılsonunda alacağız. Ama yine vatandaşı rahatsız eder durum olmayacak” diye konuştu.