Kanal32 Televizyonunda yayınlanan Basın Kulübü Programına konuk olan Olta Balıkçıları Derneği Başkanı Hakkı Akol, Isparta’daki balıkçılık konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Gazeteciler Mehmet Erçakır ve Soner Toros’un hazırlayıp sunduğu Basın Kulübü programında balıkçılık sektörü ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulunan Akol şunları söyledi:

“Ben öncelikle Derneğimizi neden kurduğumuzu ve amacımızın ne olduğunu açıklamak istiyorum. Şehrimizde 5 yıl önce balık popülasyonu % 80’lere kadar varan oranda düştü. Ben yıllardır bir doğa hayranı kişi olarak olta balıkçılığı yapıyorum. İşte balıktaki bu olumsuzluğun önüne geçme adına bizim de bir çabamız olması adına Olta Balıkçıları Derneğini kurduk. Derneğimizin yönetim kurulu içinde av bayilerinin olmasının yanlış olduğu belirtilse de ben bunun yanlış olmadığını düşünüyorum. Biz, bu işi Tarım İl Müdürlüğünden ve Bakanlıktan aldığımız belgelerle yapıyoruz.

“AV TURLARI DÜZENLEMEK İSTİYORUZ”

Biz, balıkların ölmemesi veya balıkçılığın kaybolmaması için birlik ve beraberlik içinde hareket edilmesini düşündüğümüz için bu derneği kurduk. Böylece sesimizi daha iyi duyurabileceğimizi düşündük. Şehrimizde tatlı su balığı her geçen gün azalıyor ve hatta yok denecek duruma geldi. Bir çok kişi bu konuda başka illere gidiyor. Ama imkanı olmayanlar ise balıkçılığı şehrimizde yapmaya çalışıyor. Biz dernek olarak imkanı olanların gitti gibi imkanı olmayanların da gitmesini sağlamak için çalışmalara başladık. Av turları düzenleyerek üyelerimizi toplu bir şekilde götürmek istiyoruz.

“BANANECİLİKTEN VAZGEÇELİM”

Ben özellikle şunu söylemek istiyorum ki, biz toplum olarak şu bananecilikten kurtulmalıyız. Lütfen bananecilikten vazgeçelim. Gördüğümüz bir olumsuzluğu mutlaka ilgili ve yetkili mercilere bildirelim. Örneğin, bizim balıkçılık işinde adam gelmiş ağ döküyor. Buna kesinlikle duyarsız kalmayalım ve hemen müdahale edelim. Bunu yapan kişi ve kişileri uyaralım. Müdahale konusunda elimizden bir şey gelmiyorsa bile olayı hemen Tarım İl Müdürlüğü ve Valilik gibi yetkili mercileri ihbar edelim.

“BALIK AVCILIĞI GÖLETLERİMİZDE SIRAYLA YASAKLANMALIDIR”

Şunu üzüntüyle belirtmek isterim ki, maalesef tatlı sularımızdaki balık popülasyonunu kaybettik. Bunu geri getirme adına dernek olarak bir takım çalışmalarımız var. Örneğin, barajlarımızla ilgili çalışmalarımız var. Sıra ile bu barajlarımızda balık avının 2 – 3 yıl yasaklanmasını istiyoruz. Örneğin, ilk olarak Atabey, ardından Keçiborlu ve onun ardından Darıderesi Göletimizde bu yasak uygulanabilir. İşte o zaman kaybolan balık popülasyonu biraz olsun artacak ve balıkçılık geri kazandırılacaktır” dedi.