Farkında mısınız? Eskiden göz gözü görmeyen cadde ve sokaklar ışıl ışıl hale geldi. Bu yıl başlayan çalışmalar ile elektrik hatları yeraltına alınan Keçeci, Doğancı, Hızırbey’in bir bölümü, Bağlar ile Gülistan mahallelerinde sokak aydınlatmalarının son durumu kartpostallık… Son günlerde gittiğim yerlerde, oturduğum ortamlarda geceleri Isparta’nın ışıl ışıl bir görüntüye kavuştuğu söyleniyor. Özellikle üst kesim mahallerimizde Keçeci, Doğancı, Bağlar, Hızırbey’in bir bölümü ile Gülistan Mahallelerinde cadde ve sokaklar ışıl ışıl. Karanlık bir noktası yok, sanki gündüz gibi. Fotoğraf çekseniz kartpostallık görüntüler çıkıyor.
 
Bu söylemler ve övgüler üzerine merak edip, akşam saatlerinde Devlet Hastanesi çevresi, Hızırbey Kule Park bölgesi ile Bağlar ve Gülistan Mahalleleri’nde araç ile dolaştım. Fotoğraflar çektim. Hakikaten söylendiği gibi ışıl ışıl. Eskiden ‘Karanlık şehir’ diye başlıklar atar, TEDAŞ’ı eleştirirdik. Özellikle Çünür şehir girişi, Eğirdir şehir girişi ve Antalya şehir girişinde bulvarlar karanlık olurdu. Hep eleştirirdik. Şimdi bırakın bulvarları, şehir girişlerini kenar mahalle diye tabir edeceğimiz yerlerde sokak ve caddeler ışıl ışıl. Peki bu değişikliğin nedeni neydi? Sokak lambaları eskiden yokmuydu? Takılan yeni sokak lambaları farklı mıydı?
 
Uzun zamandır Isparta’da altyapı yatırımı yapmayan CK, 2020’de ne oldu ise yatırımlarını hızlandırdı. Her yer şantiyeye döndü. Hatta Belediyenin altyapı çalışması zannedildi. Ama zamanla anlaşıldı ki CK Isparta’da büyük bir yatırıma girmişti. Yatırım programında şehrin önemli bir kesiminin elektrik hatlarının yeraltına alınması, beton direklerin kaldırılarak yerine metal direkli sokak lambalarının konulması vardı. 2020 bahar aylarında başlatılan çalışmalar Bağlar, Gülistan, Hızırbey, Keçeci, Doğancı gibi mahallelerde yürütüldü. Hızlı bir şekilde elektrik telleri yer altına alındı.
 
Peki CK uzun bir süre durduktan sonra ne oldu da Isparta’da yatırımlarını yeniden hızlandırdı. Elektrik dağıtımı ile yetkili şirket CK, neden bu zamana kadar Isparta’yı ihmal etmemişti. Isparta’dan kazandığı paraları neden yatırıma döndürmemişti? Araştırdık, ilginç bir durum ile karşılaştık. Acaba iktidar belediyesi diye mi yatırımlara hız verilmişti. İşin aslını öğrenince şaşırdık. Yıllardır gazetecilik yaptığımız Isparta’da AKEDAŞ’ın ilçelerde bile tamamlanan yer altı elektrik sistemini şehir merkezinde neden şimdiye kadar tamamlamadığı, yarım kaldığını hiç araştırmamışız. Hiç AKEDAŞ Isparta’ya yatırım yapmıyor diye düşünmemişiz? Bu kısmı bizi ilgilendiren bir özeleştiri.


 
Neden yatırım yapılmadığı gerçeği ise Isparta Belediyesi ile ilgili. AKEDAŞ, şehirlerde altyapı yatırımı yaparken, Belediyelerin belirlediği fiyat üzerinden asfalt  bedeli ödüyor. Ne kadar asfalt keserse o kadar parayı Belediyeye yatırmakla yükümlü. Sayın Günaydın döneminde AKEDAŞ başta olmak üzere diğer tüm kamu, kurum ve kuruluşların yapacağı altyapı yatırımlarında tahrip edilen asfaltın m2’si için önce 1000 TL bedel çıkarılmış. Bu rakam doğalgaz için de geçerli. Bu rakam daha sonra m2’de 500 TL’ye kadar düşürülmüş. Ama AKEDAŞ, bu rakamın astronomik derecede yüksek olmasından dolayı Isparta’da herhangi bir yatırım yapmamış. Peki şimdi ne oldu da bu yatırımlar hızlandı. Sayın Başdeğirmen’in göreve gelmesinden sonra asfalt m2 fiyatı 50 TL’ye kadar düşürüldü. Normal seviyeye düşürülünce AKEDAŞ yatırımlarına başladı. Birçok yerde altyapı yatırımları tamamlandı. Yaz döneminde devam edilecek.
 
Şehrin ışıl ışıl olması ile elektrik kablolarının yeraltına alınmasının ne alakası var diyeceksiniz? AKEDAŞ, elektrik kablolarını yer altına indirdiği yerlerde beton sokak aydınlatma direklerini kaldırıyor. Onun yerine daha mütevazi metalden elektrik aydınlatma direkleri konuluyor. Yeni konan direklerde yeni nesil aydınlatma sistemleri kullanılıyor olmalı ki yaydığı ışık çok fazla etki gösteriyor. Sokakları ve caddeleri bir görseniz ışıl ışıl…
 
Peki Isparta Belediyesi, diğer kurumların asfalt parasında indirim yapınca zarar mı etti? Hayır. Edindiğim bilgiye göre asfaltın m2 maliyeti 50 TL. Sayın Başkan, bu konuda indirime giderken maliyeti düşündü. Kar yapmayı düşünmedi. Elde edilen kar şehre kazandırılan elektrik altyapı yatırımı, Isparta’nın ışıl ışıl hale gelmesi. Herkesin kar anlayışı farklı…