Her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında Engelliler Haftası kutlamaları kapsamında Isparta Valiliği öncülüğünde Isparta Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nce bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.

Isparta Belediyesi önünde toplanan engelliler ve Vali Vahdettin Özkan başta olmak üzere protokol üyeleri İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin oluşturduğu mehteran eşliğinde Mimar Sinan Caddesi’nden Valilik önündeki Atatürk Anıtı’na yürüyüş yaptı. Yürüyüşün ardından Vali Vahdettin Özkan ve Engelliler Derneği temsilcileri Atatürk Anıtı’na çelenk sundu.

Türkiye Görme Engelliler Derneği Isparta Şube Başkanı Mehmet Ali Özbey, engelliler konusunda devlete düşen görevler hakkında önemli açıklamalar yaptı. İnsan haysiyetine yaraşır ve toplumla kaynaşan hayat tarzının engellilerin en temel hakkı ve devletin de öncelikli vazifesi olduğunu ifade eden Özbey, "Devletin engellilik konusunda eğitim ve organize yönleriyle bir bütün olarak ele alması insan haklarının bir gereğidir. Nitekim Anayasamızın ve yasalarımızın engellilere ilişkin olarak evrensel değerlerle paralel düzenlemeleri öngörmüş ve devleti engellilerin sorunlarına yönelik olarak hükümlü kılmıştır.

Devletimizin evrensel ölçülerde engellileri sahiplenme çabası içerisinde toplumsal bilinçlenme ve kamuoyu desteklenmeyle anlamlı ve gerçekçi bir boyuta ulaşacaktır. Engellilerimizin karşılaştıkları sorunların çözülmesi çağdaş bir toplumla ayrım yapmadan hak ve özgürlüklerden herkesin eşit oranda yararlanması, kültür, sanat ve spor alanlarında ve toplumun diğer bireyleri ile eşit pozisyonlarda yer alabilmeleri için desteklenmesi yalnızca devletin değil yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin ve toplumun diğer kesimlerinin ortak görevidir" dedi.

Vali Vahdettin Özkan da engellilerle ilgili toplumda bir farkındalık oluşturulması gerektiğini belirterek, "İmkanlarımız arttıkça devletin ilgili bakanlığın buraya vermiş olduğu hizmetler artarak devam ediyor ama bütün bunlardan önemli toplum olarak zihnimizdeki engelleri aşarak, engellilerle bütünleşmek, sevgi, hoşgörüyü ikame etmemiz, bu insan sevgisinden, fedakarlıktan, Türk toplumunun en önemli hasreti olan aile dayanışması şeklindeki güzel hasretlerimizi hakkıyla devam ettirememe engeli en büyük engelimizdir. Bunu aşmamız gerekir" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Isparta Özel Eğitim Uygulama Okulu ve İş Uygulama Merkezi öğrencileri halk oyunları gösteri sundu.