Isparta’nın gül kokan köyü Ardıçlı’da çiftçiler zarar ettiği için gülleri söküp yerine zeytin ağaçlarını dikiyor.

Halıyı kaybeden Isparta, Gülü de kaybetme yolunda

Ardıçlı Köyü’nde çiftçiler devlet desteği beklediklerini bildirdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Ardıçlı Köyü Muhtarı Alaattin Tezcan: ’’Gül üreticilerimiz zor durumda. 7 TL alımı olan gülün çiftçiye maliyeti 6 TL. İşçi, yol, su, gübre, budama masraflarını eklediğimiz zaman bir yıl bekleyen çiftçimiz çok zarar ediyor.

Fiskobirlik modeli uygulanmalı

Fındık üreticilerine devlet destek veriyor ve sahip çıkıyor. Gül üreticileri de Fiskobirlik sınıfında çiftçilik yapmalıdır. Taban fiyat belirlenmelidir. Gül veriliyor ödeme ne zaman olacağı belli olmuyor. Kim ne zaman isterse öyle ödeme yapıyor. Şahıs elinde değil devlet elinde olsa ciddiyet olur garanti olur çiftçimiz mağdur olmaz.

Saat uygulaması güllerin değerini düşürüyor

Saat 16.00’ya kadar toplanan güller belirlenen değerde alınırken 16.00’dan sonra gelen güller ve toplanamayan güller yarı fiyatına alınıyor. Çiftçi işçi parasını çıkaramadığı için gülleri kepçeyle söküyor.

Ardıçlı Köyü 4 bin dekar gül alanına sahip

Bölgenin en fazla gül dikim alanına sahip olan Ardıçlı Köyü’nde 4 bin dekar gül fidanı dikili. Çiftçiler zarar ettiği gerekçesi ile yaklaşık binbeşyüz dekar alanı kepçeyle söküp yerine 20 bin zeytin fidanı dikecekler.

Çiftçilerin beklentisi zararlarının telafi edilmesi. Devlet sahip çıkmazsa komple güller sökülüp yerini zeytin ağaçları alacak.

Isparta'nın değeri gülün bu hale gelmesine içimiz yanıyor

Gülbirlik ile irtibat halindeyiz. Köylü hertürlü desteği verecektir ve hazırdır.  Gülbirlik adım atmıyor. Isparta'nın değeri olan gülün bu hale gelmesine üzülüyoruz.'' ifadelerini kullandı.