ÖZKUTLU’DAN ISPARTA’YI RAHATLATAN AÇIKLAMA

MÜSİAD Isparta Temsilcisi Selim Mustafa Özkutlu, son günlerde gerek ülke gerek Isparta gündeminde yer alan Isparta’da bulunan Halı İhtisas Gümrüğü’nün Isparta’dan gideceği veya götürülmek istendiği yönündeki söylemlere son noktayı koydu.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Isparta temsilciliği tarafından dün saat 11.00’de Dernek Merkezinin bulunduğu İstanbul Caddesi Özkanlar Kavşağındaki adresinde gerçekleştirildi.

ÖZKUTLU; “HAZIRLANAN RAPORLAR SUNULDU”

Derneğin Isparta İl Temsilci Özkutlu, basın toplantısında yaptığı konuşmada şunları söyledi; “6 - 7 Haziran 2014 tarihinde Van ilinde düzenlenen MÜSİAD Genişletilmiş İdari Kurulunda Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Hayati Yazıcı beyefendi ve Bakanlık üst düzey bürokratlarının katılımı ile yapılmış idi. Bakanlığa MÜSİAD Genel Merkezi ve ülkemizdeki MÜSİAD şubelerinin hazırlamış oldukları raporlar MÜSİAD Genel Merkezinin yardım ve onayı doğrultusunda sunulmuştur.

“ISPARTA OLARAK 7 KONUDA RAPOR HAZIRLADIK”

Isparta MÜSİAD Şubesi olarak 7 konuda rapor hazırlanmış ve bu raporda bulunan konular ile ilgili olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı MÜSİAD Genel Merkezimize yazılı cevap vermiştir. Şubemizin hazırladığı rapora verilen cevapta konuların ayrıntılı şekilde incelendiği tespit edilmiştir. Konuların gerçekleşme durumlarına göre kamuoyuna gerekli bilgilendirme yapılacaktır.

“İTHALATI TEŞVİK EDİCİ BİR KOLAYLAŞTIRMA YAPILMAMALIDIR”

Bununla birlikte raporumuzda Halı İhtisas Gümrüğünün Isparta’da hizmet vermeye devam etmesi başlıklı 4. Madde şöyledir: İthal edilen el dokuma halılarının gümrük işlemleri Isparta’da yapılmaktadır. İthalatın çoğunluğunun İstanbul’daki firmalar tarafından yapılmış olması, gemilerle İstanbul’a gelen halıların Isparta’ya nakledilmesi ve tekrar çoğunluğunun İstanbul’da satışa sunulması halı ihtisas gümrüğünün İstanbul’a taşınması taleplerine neden olmuştur. Ancak gerek yerli el dokuma halılarının satışının teşvik edilmesi gerekse Isparta’ya gelen tırların Isparta ekonomisine katkı sağlaması nedeni ile ithalatı teşvik edici bir kolaylaştırma yapılmamalıdır. Halı İhtisas Gümrüğü Isparta’da kalmaya devam etmelidir. İşte biz bu raporumuzu MÜSİAD Genel Başkanlığımız nezdinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığımıza sunduk” dedi.

“HALI İHTİSAS GÜMRÜĞÜ BİR YERE GİTMEYECEK”

MÜSİAD İl Temsilcisi Özkutlu, söz konusu rapora Gümrük ve Ticaret Bakanlığından cevap geldiğini ve Bakanlık tarafından verilen cevap ise; ‘Konu ile ilgili olarak Bakanlığımıza intikal eden aksi yönde bir talep bulunmamakla birlikte uygulamanın mevcut haliyle sürdürülmesinin uygun olacağı mütalaa edilmektedir’ denilmektedir. Bu cevaba göre; ilimizden gitmesi veya götürülmesi istenilen Halı İhtisas Gümrüğü hiçbir yere gitmiyor ve ilimizde faaliyetlerine devam edecek demektir” dedi.