Makine Mühendisleri Odası Isparta Temsilcisi Hasan Akıllı, Uzun yıllardır Isparta il merkezinin önemli bir problemini teşkil eden hava kirliliğinin Çevre Ve Şehircilik Bakanlığının verilerine göre hızlı bir şekilde düzelme yönünde olduğunun görüldüğünü bildirdi.

Akıllı şu açıklamayı yaptı: “İlimiz için son yıllarda MÇK (mahalli çevre kurulu ) nun almış olduğu radikal kararlarla teneffüs ettiğimiz hava kalitesi belirgin biçimde düzelerek geçmiş yıllara göre %50-60 seviyesinde hava kirliliği azalmıştır.

Dünya sağlık teşkilatı verileri ve Avrupa birliği uyum yasalarındaki 27. Fasıl çevre dosyası muhteviyatına göre bir yıl içerisinde teneffüs ettiğimiz havada maksimum 24 defa kükürt dioksit (S02) miktarının 1 m 3 havada 125 mikrogram sınırını geçmemesi gerekir.

Aynı şekilde uçucu maddeler olarak belirlediğimiz PMıo miktarıda bir yıllık süre zarfında maksimum 35 ölçümde 1 m3 havadaki miktarı 50 mikrogramı geçmemesi gerekmektedir. İlimiz ortam havasının kükürtdioksit miktarı (S02) yönünden problem teşkil etmemesine rağmen ölçüm değerleri genellikle AB değerleri içerisinde olduğu görülmektedir.
S02 miktarı ocak 2008’de 169 ,2009’da 130,2010’da ve 201 l’de 50 mikrogram/ m3 iken 2014 ,2015 ocak ayı 75, şubat 41, mart ayı ortalaması ise 12 mikrogram/m3 olarak ölçüm değerleri tespit edilmiştir. Bu sonuçlar çok iyi bir yolda olduğumuzu işaret etmektedir.

Isparta hava kalitesini kısmen de olsa bazen uçucu maddeler (PMıo) olup, bunun miktarıda 2015 ocak ayında 118, şubat ayında 46 , mart ayında da 56 mikrogram/m3 değerlerinde seyretmektedir. Yıllarca bilhassa uçucu maddeler (PMıo) yönünden ilimiz türkiye genelinde devamlı şekilde en kötü ilk 5 il arasında yer alırken bu kış Türkiye ortalamasına doğru hızlı bir yol almaktadır.İlimizde gün geçtikçe hava kalitesinin yükselmesinde en önemli etken doğalgaz kullanımıdır. MÇK’nın almış olduğu karar ile 2015 eylül ayından itibaren ısınma amaçlı kömür kullanımın yasaklanması çok isabetli bir karar olmuştur. Ayrıca Isparta belediyesinin yıllarca ilimize giren kömürlerin denetimi ve bu denetimler neticesi ısı değeri küçük, partikül maddesi (PMıo) fazla ve kükürtdioksit (S02) miktarı büyük olan kömürlerin ilimize girişlerinin yasak olması son derece faydalı kararların içerisinde kabul etmemiz gerekir. İlimize 3-4 yıl önce ısınma amaçlı giren kömür miktarı 120 bin ton seviyesinde iken son yıllarda bu miktar kademeli olarak azalmış bu yıl eskiye oranla yarısı seviyesine düşmüştür. Ayrıca belediyemizin kömür analiz laboratuvarını devamlı faliyette bulundurması da ayrı bir güzelliktir.Bu uygulama Türkiye’deki tüm illerin başında gelmektedir.

Hava kalitesini bozan ısınma amaçlı yakıtların dışında ulaşım araçlarının egzozlarından çıkan gazlarda bir etken olarak görülmektedir. Mart 2015 itibari ile ilimiz merkezindeki 101 bin motorlu araç da hava kalitesine kötü yönde etki etmektedir. İlerlemiş batılı ülkelerden Fransa’nın başşehri Paris’de ilk defa 2014-2015 kış sezonunda insanları toplu taşıma araçlarına yönlendirerek birçok aracın trafiğe çıkışı yetkililerce kısıklanarak hava kalitesinin düşmesi önlenmiştir.

İlimizde mart 2015 sonu itibari ile 46.000 doğal gaz abonesi bulunmaktadır. Bu abonelerin 5200 kadarı merkezi sistem 40800 kadarı da bireysel abone niteliğinde olup abonelik oranı %50 1er seviyesindedir. Türkiye genelinde doğal gaz hizmeti gelmiş olan diğer illerin ortalaması % 70 seviyesindedir ki bu oran Isparta için azdır. Ayrıca merkezi ısıtma sistemlerindeki oran doğal gaz kullanımına doğru ne kadar artırılır ise teneffüs etmiş olduğumuz havanın kalitesi de o oranda artacaktır.”