Sıfır otomobilde ÖTV artınca ikinci el otomobilde fiyatlar fırladı. Doların hızla yükselmesi ve ÖTV zammı sonrası neredeyse sıfıra düşen otomobil satışları nedeniyle ikinci el otomobil alım satımı yapan esnaflar da iş yapamaz duruma geldi.

Bilindiği gibi Maliye Bakanı Naci Ağbal, geçtiğimiz gün bir açıklama yaparak; Otomobilde ÖTV artışına ilişkin, çıplak satış fiyatında 40 bin liranın altında olanlarda hiçbir vergi artışı olmayacağını belirterek, fiyatı 40 bin – 70 bin arası olan araçlarda ise yaklaşık 2 bin 360 ile 4 bin 130 lira arasında vergi artışı olacağını bildirdi. 1600 – 2000 cc olan araçların fiyatı 100 bin lirayı aşanların fiyatında 23 bin 600 lira fiyat artışı meydana gelecek.

1600 – 2000 CC ARASI OTOMOBİLLERİN VERGİSİ % 90’DAN % 110’A ÇIKTI

Otomobilde ÖTV düzenlemesine ilişkin soru üzerine açıklamalarda bulunan Ağbal, yeni bir sisteme geçtiklerini ve söz konusu sistemin aracın sadece motor silindir hacmini değil, fiyatı ve diğer özellikleri de dikkate aldığını anlattı. Ağbal, “Yapmış olduğumuz değerlendirme sonucunda Bakanlar Kurulu kararı yayımlandı. Öncelikle motor silindir hacmine ilave olarak 1600 CC’ye kadar olan araçlarda ÖTV oranı yüzde 45 idi, bu oranı yüzde 60’a çıkardık. 1600 – 2000 CC arası motor silindir hacmine sahip olan araçlarda ise yüzde 90 olan vergilerin oranı yüzde 110’a çıkmış oldu. 2000 CC üzeri araçlarda ise yüzde 145 olan vergi oranı yüzde 160’a çıkarıldı. Dolayısıyla genel oranları bu şekilde artırmış olduk.” şeklinde konuştu.

BU DA MADALYONUN ÖBÜR YÜZÜ

Sıfır otomobillere yapılan ÖTV zammından sonra ikinci el otomobil fiyatları da artış gösterdi. Ancak, bu konunun olumlu olduğu yönü kadar olumsuz yönü daha fazla ağır basıyor. Zira, ikinci el oto alım satımı yapan esnaf, doların hızla artması ve ÖTV zammı sonrası iş yapamaz duruma geldi. Isparta’da ikinci el araç ticareti yapan esnaf, doların önlenemez yükselişi nedeni ile uzun zamandır siftah yapamadan iş yerlerini kapatmak zorunda kalıyor. Yaklaşık 3 aydır iş yapamayan oto esnafı, doların hızlı artışının yanı sıra ÖTV zammı ile kara kara düşünmeye başladı.

FARK 3 BİN LİRAYI BULUYOR

Sıfır araçlarda farkın 10 -12 bin lira arasında oynayacağını belirten otomobil satıcıları, bu farkın ikinci el araçlarda 3 bin lirayı bulacağını söylediler. Zaten durgun olan piyasanın tamamen tükenme noktasına geldiğini ifade eden satıcılar, “Doların artmasının üzerine ÖTV zammı çok etki edecek. Vatandaş, bir anda aşırı derecede yükselen otomobilleri almaktan vazgeçecek duruma geldi. Hatta, bir çoğu ‘Bu ortamda otomobil falan alınmaz’ diye vazgeçti. Otomobil fiyatları sürekli değişkenlik gösteriyor. Örneğin, almak istediğimiz bir otomobile 117 bin lira dediler bize, akşama doğru bir daha gittik bize 123 bin lira fiyat biçtiler. Gerçekten insanlar ne yapacağını şaşırmış durumda. ÖTV sıfır arabalara 10-12 bin lira fark oluşturacak, ikinci el arabalarda da bu durum 2 – 3 bin lira fark eder. Doların düşmesini bekliyoruz, piyasa çok durgun, zor durumdayız” dediler.

“ALAN YOK, SADECE SORUYORLAR”

Isparta’da her hafta Pazar günleri Antalya yolundaki Oto Alışveriş Merkezinde kurulan otomobil pazarına otomobillerini satmak için götüren satıcılar ise; “ÖTV zammı yüzünden ikinci el otomobillerin de fiyatlarının yükselmesi vatandaşları otomobillerden soğuttu. Vatandaşlar, sadece fiyatlarını soruyorlar. Alan yok” diyerek Otomobillerdeki ÖTV’ye yapılan zammın ikinci el otomobillere yansıttığı olumsuzluğu dile getirdiler.