Türkiye İş Kurumu (İşkur) Isparta İl Müdürü Hüseyin Engin, kentte işsizlik oranlarının can yakıcı boyutta olmadığını, işsizlikten ziyade iş beğenmemezliğin olduğunu belirtti. Engin, Isparta'da en fazla kaynakçılık ve mobilya sektöründen istihdam talepleri geldiğini, ancak çalışacak eleman bulamadıklarını söyledi.

Sanayi kesiminden gelen 78 kaynakçı talebi için açmak istedikleri kursa 7 kişinin müracaatta bulunduğunu ifade eden Engin, "Buradan şunu söyleyebiliriz ki; Isparta'da işsizlik can yakıcı boyutlarda değil. İşsizlik değil, iş beğenmemezlik var." dedi.  

  İşverenlerden aldıkları talep doğrultusunda kurslar açmaya devam ettiklerini ifade eden Engin, bu kursların sonucunda yüzde 90 iş garantisini hedeflediklerini anlattı. Isparta'da kaynakçılık ve mobilya sektöründeki iş taleplerini karşılayamadıklarını ifade eden Engin, "Talebi karşılayabilmek için bizde kayıtlı olan 500 işsizi davet ettim. Buna rağmen 7 kişi geldi.

Bu yüzden kursları açamadık. 'İşime gelirse çalışırım', 'İşime gelmezse çalışmam' diyenlerin var olduğu bir piyasa mevcut. Bizde bu anlamda elimizden geldiği kadar kişileri bilgilendirmeye çalışıyoruz." diye konuştu. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Genel Sekreteri Doç. Dr. Âdem Korkmaz da İşkur ile ortaklaşa çalışmalar yürüterek yeni istihdam alanları oluşturmaya devam ettiklerini söyledi.

Korkmaz, Türkiye'de işsizliğin temel sorununun başında yeterli üretim kaynaklarının olmaması geldiğini belirtti. Yeni istihdam için yeni üretimin olması gerektiğini ifade eden Korkmaz, bunun için de ihracatın artırılmasının şart olduğunu kaydetti. Sadece kurs açmanın yeterli olmadığını ifade eden Korkmaz, kursların istihdam edilebilirliğine de önem verdiklerini dile getirdi. Türkiye'de bir işsizlik havuzu, bir de istihdam havuzu bulunduğuna vurgulayan Korkmaz, "Okullardan mezun olan binlerce öğrenci işsizlik havuzuna düşüyor.

Biz gençleri işsizlik havuzuna düşmeden önce bir köprü ile istihdam havuzuna geçsin istiyoruz. Bunun için köprü olmak istiyoruz." dedi.