Karanfil üretiminde hedefler büyük, ancak sektörde bazı sıkıntılar baş göstermeye başladı.

Isparta’da yayla şartlarında karanfil dikim alanları her geçen yıl artarak devam ediyor. Özellikle Deregümü Köyü ve Çünür Ovasında seracılığın yaygın olduğu alanlarda karanfil dikim alanlarında artış var.

2019 yılında 850 dönüm olan karanfil dikim sahası domateste yaşanan fiyat istikrarsızlığına bağlı olarak 2020 yılında 1050 dönüme çıktı. Üretici domates seralarını karanfile çeviriyor. Ancak karanfil üretiminde yaşanan kalifiye ve mevsimsel işçi sıkıntısı sektörü zorlamaya başladı.

Sektör temsilcilerinden alınan bilgiye göre 2019 yılında hedefler tutturuldu. Ve bu doğrultuda 90 milyon karanfil dalı ihracatı yapıldı. Yüzde yüzü ihraç olan karanfilde İngiltere, Hollanda ve balkan ülkeleri başta olmak üzere değişik ülkelere ihracat yapılmaktadır. 2020 yılında ise hedef 120 milyon dal karanfil üretmek.

Karanfilde 2020 yılı dikim sezonu başladı. Şuana kadar sahanın % 20’lik kısmı dikilmiş durumda. Dikimler kademeli olarak Mayıs ayına kadar devam edecek. Kademeli dikimdeki amaç, hasat döneminin uzatılmasını sağlamaktır.

Isparta’da karanfil üretimi yapan firmaların tamamına yakını Antalya orjinli firmalar. Antalya’da sezon bittiğinde yayla şartlarında Isparta devreye giriyor ve 12 ay süreyle pazarlama imkanı sağlanıyor.

Dış pazarda fiyatı düşen ancak iç piyasada döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak üretime devam eden firmalar gelecekten pek umutlu değil. Maliyet artışları kar marjını tamamen daraltmış durumda. Ayrıca işçi sorunu artarak devam ediyor.

Sektör temsilcilerinden alınan bilgiye göre karanfil üretimi yavaş-yavaş Asya ülkelerine doğru kaymaktadır. İşçilik sıkıntısının yaşanmadığı ve maliyetlerin daha düşük olduğu Asya ülkelerinde karanfil üretimi firmalar açısından daha cazip olmaktadır.